Mnohé z tuzemských nemocnic již začaly omezovat běžnou zdravotní péči, odkládat operace a znovu se více soustředit na zvládání šíření covidu. Některé z nich se potýkají s nedostatkem personálu, jehož část je buď nemocná, nebo přeřazena z běžných činností na covid činnosti.  

Za poslední dva týdny přibylo v Nemocnici Jihlava pacientů s těžkým průběhem covidu-19. Infekční oddělení, které bylo pro tyto pacienty vymezené, již kapacitně nestačilo a do „červené“ zóny se přesunulo také ARO. Onemocnění se minulý týden rozšířilo také mezi další dvě lůžková oddělení. Vedení nemocnice proto přistoupilo k omezení plánované péče.

„Pro pacienty, kteří k nám míří na plánovaný zákrok, to znamená, že bude odložen. Personál bude všechny telefonicky kontaktovat. Omezení péče se samozřejmě netýká akutních zákroků, nebo operací, kde by časová prodleva vedla ke zhoršení stavu pacienta,“ vysvětluje ředitel nemocnice Lukáš Velev, a současně prosí pacienty o trpělivost.

Dodal, že tím, že nemocnice omezí péči u výkonů, které snesou odklad, dokáže posílit a zajistit péči tam, kde je aktuálně potřeba. Omezení péče se zatím netýká ambulantních pacientů. Aktuálně je v jihlavské nemocnici hospitalizovaných osm covid-19 pacientů v těžkém stavu ventilovaných na JIP a ARO a 25 na standardním oddělení. V odběrovém stanu, který je před nemocnicí na parkovišti z ulice Vrchlického, provedou zdravotníci denně více než 200 stěrů. Stan je otevřený každý den včetně víkendů.

Některé operace se odkládají i v Brně

Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně [FNUSA] mají 25 pacientů s onemocněním covid-19. Z toho čtyři jsou hospitalizovaní na anesteziologicko resuscitační klinice a jejich zdravotní stav je vážný. Jsou napojeni na umělou plicní ventilaci, jeden z nich také na mimotělní podporu života, takzvané ECMO. Středně těžkých pacientů, kteří nemusí mít intenzivní péči, je jedenáct. Zbylých deset pozitivních pacientů je umístěno a izolováno na dvou jednotkách intenzivní péče na ortopedii a interně. Právě ortopedie musela kvůli covidu omezit činnost.

„Nyní odkládáme velké operace endoprotéz, a to zejména u pacientů s komorbiditami, abychom mohli operované pacienty co nejdříve překládat z omezené kapacity oddělení JIP a minimalizovali počty odložených operací. Bohužel jsou to obvykle pacienti, kteří na operaci čekají rok i déle. […] Naopak se snažíme neodkládat operace u pacientů, kteří už byli jednou odloženi při jarní vlně epidemie,“ uvedl přednosta I. ortopedické kliniky FNUSA a LF MU Tomáš Tomáš.

Dodal, že věří, že se epidemiologická situace brzy zklidní a nemocnice bude tyto pacienty moci odoperovat v co nejbližším termínu. Upozornil, že lékaři v žádném případě neodkládají akutní operace jako zlomeniny, infekce a stejně tak operace onkologických pacientů.

Změny se týkají také Fakultní nemocnice Brno

Fakultní nemocnice Brno má zhruba třetinovou obsazenost cca 100 lůžek pro covidové pacienty. I přesto jejich počty navyšuje. Aby bylo možné navýšit kapacitu a oddělení vyhověla všem hygienickým nařízením, bylo a bude nutné udělat řadu změn. Klinika infekčních chorob FN Brno a LF MU navýší lůžkový fond o 21 lůžek pro pacienty s covid-19.

K uvolnění kapacity bude nutné ostatní standardní jinak ale nekoronavirové pacienty, o které se Klinika infekčních chorob běžně stará, přesunout na Kliniku nemocí plicních a tuberkulózy, kde jsme vyčlenili celé jedno oddělení. Potřebujeme zde ale také nelékařský personál, to znamená, že sestřičky z Rehabilitačního oddělení budou nově na plicním,“ vysvětluje zdravotnický náměstek pro pracoviště Bohunice a Porodnice Ondřej Ludka.

Kapacita lůžek pro covidové pacienty se tak na Klinice infekčních chorob zvedne na 74, dalších 22 lůžek bude připravených na Rehabilitačním oddělení C. Vedení nemocnice se snaží o to, aby žádné omezení pacienti nezaznamenali. V provozu zůstává Rehabilitační oddělení A a B, kde rehabilitují pacienti po úrazech, nebo po cévních mozkových příhodách. Dodejme, že fakultní nemocnice Brno je jedinou nemocnicí v kraji, která se stará o psychiatricky nemocné s koronavirem, kteří nemohou být na běžném oddělení. Pro takové pacienty má Psychiatrická klinika FN Brno a LF MU vyčleněno také několik lůžek.

Situace v Praze je klidnější, operace běží podle plánů

První omezení péče oznámily již i pražské nemocnice. Odložitelné výkony kromě onkologických omezila Fakultní nemocnice v Motole. Její kapacity pro pacienty s covidem jsou 46 lůžek s kyslíkem a 13 pro vážné případy. Volných lůžek má v tuto dobu kolem 230 a 49 na jednotkách intenzivní péče. Z 6 300 zaměstnanců nemocnice je nakažených 45 a dalších sedm v karanténě.

Plánované výkony částečně omezila také Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

„Ale nikterak dramaticky,“ řekla mluvčí FN Královské Vinohrady Tereza Romanová.

V Nemocnici Na Bulovce [NNB] se stejně jako na jaře na oddělení pro pacienty s covidem-19 mění urgentní příjem. Aktuálně se tam léčí 38 pozitivně testovaných. Další infikovaní leží ve Všeobecné fakultní nemocnici [VFN]. V současné době je v ní hospitalizováno na 15 pacientů s covidem, z toho pět v intenzivní péči.

V běžném režimu pracuje zatím Ústřední vojenská nemocnice [ÚVN]. Podle její mluvčí Jitky Zinke by v případě potřeby byla další lůžka vyčleněná na Klinice infekčních nemocí. V Nemocnici Na Homolce je podle mluvčí Martiny Dostálové omezení péče aktuálně minimální. V současné době má nemocnice vyhrazená pro pacienty s koronavirem čtyři lůžka s plicní ventilací a osm s kyslíkem. V Thomayerově nemocnici v Praze se podle mluvčího Petra Sulka léčí aktuálně 38 pozitivně testovaných, musela pro ně být vyčleněná lůžka na plicní klinice, ARO a dalších odděleních.

„S volnou kapacitou pro tyto pacienty jsme tak již na maximu. Pokud bychom měli uvolňovat další lůžka pro tyto pacienty, tak k tomu potřebujeme i zdravotní personál,” uvedl Sulek s tím, že nemocnici chybí asi 50 sester a pomocného personálu, a proto hledá i nové zaměstnance na covidová oddělení.

Obdobná situace panuje v regionech. I tam nemocnice hledají personální posily kvůli tomu, že část nemocničního personálu se musí věnovat covidovým pacientům a nemá tak čas na své obvyklé činnosti. Naléhavou výzvu zveřejnila Nemocnice Šumperk.

Aktuálně 1 700 pozitivních zdravotníků

Ministr zdravotnictví Roman Prymula [za ANO] potvrdil, že v případě nedostatku lidí mohou do služby i zdravotníci, kteří mají kvůli kontaktu s nakaženým nařízenou karanténu, ale jejich test je negativní. Pracovat musí vždy s respirátorem. Od počátku epidemie se u nás nakazilo více než 3 600 zdravotníků, přes 1 700 jich bylo minulý týden covid pozitivních.

Zdravotnické odbory apelují na veřejnost i MZ ČR

Některé nemocnice, například Thomayerova, ÚVN nebo Homolka, už jednají se zástupci lékařských fakult o možnosti zapojení mediků stejně jako v jarních měsících. Další, například Motol nebo VFN už je využívají na odběrových místech pro testování.

Možnost povolat do práce studenty posledních ročníků lékařských fakult byl podle ministra jeden z důvodů, proč navrhl znovuzavedení nouzového stavu v zemi. Zatím však potřebné opatření, na jehož základě by medici do nemocnic museli nastoupit, vydáno nebylo.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here