Procento pozitivity denních testů na covid-19 v posledních týdnech strmě narůstá. Ve středu [30.9.] se přiblížilo k 15% hranici. To je podle odborníků problém. Cíl je pokusit se podíl pacientů s covidem srazit alespoň na deset procent.

Vývoj denních poměrů počtu osob s nově prokázanou nákazou covid-19 a celkově provedených testů [na obrázku dnešní upozornění odběrového místa na Václavském náměstí v Praze, pozn. red.], včetně opakovaných testů u téže osoby narůstá. Z původních zhruba tří až čtyř procent je Česko nyní na hodnotě přes 14 procent. Tuto hodnotu přitom nijak zásadně nesnižuje ani rostoucí objem provedených testů v zemi.

Pro zastavení nebo alespoň zpomalení šíření koronaviru českou společností je třeba srazit podíl denních pozitivních testů v tuto chvíli alespoň na deset procent. A to především z toho důvodu, aby nebyl v budoucích několika týdnech ohrožen český zdravotní systém. Aby byl dostatek lůžkové kapacity i zdravotnického personálu.

Zdravotnické odbory apelují na veřejnost i MZ ČR

Účinnost vyhlášených opatření

Aktuálně vyhlášená a chystaná proticovidová opatření podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly [za ANO] vycházejí ze zkušeností odborníků z tuzemska i ze zahraničí. Jejich účinky jsou tedy ověřeny v praxi.

„Naše opatření jsou v tuto chvíli mnohem méně tvrdá, než to je v řadě naprosto demokratických zemích. Těžko přitom může někdo pochybovat, že není demokracie ve Velké Británii, ve Švýcarsku nebo Rakousku. Tedy zemích, kde jsou tato opatření realizována,“ uvedl dnes ministr Prymula.

Prymula: Proticovidová opatření tu mohou být až do jara

Zdůraznil, že MZ ČR nyní pracuje na tom, aby veškerá data o vývoji nákazy byla veřejně dostupná. To proto, aby si každý mohl ověřit důvody, proč úřad zavádí přísnější proticovidová opatření. Příští týden přitom zveřejní budoucí a výhledovou strategii případných opatření a itinerářem jejich přijetí. A to i včetně podmínek jejich přijetí. Dle ministrových slov je strategie nyní diskutována se všemi zúčastněnými stranami.

Stále neuspokojivé R, neboli reprodukční číslo

Mimo snížení podílu pozitivity na provedených testech je podstatné zároveň snížit reprodukční číslo [R] pod hodnotu 1. V tuto chvíli se odhad pohybuje kolem hodnoty 1,24, přičemž interval spolehlivost je v rozptylu 1,14 a 1,34.  To znamená, že i když se podařilo sledovanou hodnotu R snížit na 1,24 z čísla 1,6 z první poloviny září, tak číslo vyšší než 1 představuje reálný růst nově nakažených až ke čtyřem tisícům denně nově nakažených v budoucích týdnech. Stabilizace na číslo jedna znamená 2 500 až 3 000 nově diagnostikovaných denně.

Více než 1 130 pacientů s covidem je v nemocnici

Stejně rychle jako rostou počty nově nakažených, rostou i počty obsazených lůžek covid pozitivními pacienty v nemocnicích. K 1. 10. 2020 bylo v ČR hospitalizovaných na 1 134 pacientů s covidem, z toho 192 z nich na JIP, 118 na umělé plicní ventilaci a tři na ECMO.

„Necelých pět procent ze všech hospitalizovaných je v tuto chvíli na JIP,“ uvedl předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, vedoucí Klinické skupiny COVID Vladimír Černý.

Upřesnil, že věk hospitalizovaných pacientů je dlouhodobě neměnný. Většinou jde dle jeho slov o starší pacienty s dominancí mužů. Zhruba 65 procent z hospitalizovaných se vyléčí a odchází do domácí péče. Objasnil i data o dostupnosti léku remdesivir. Objem dodávek je podle něj závislý na rozhodnutí Evropské komise [EK].

„Každý měsíc jde do Evropské unie 120 tisíc ampulek remdesiviru na všechny členské země,“ uvedl.

Dodal, že aktuální stav zásob léku je ale dostačující. A vyjednává se o jeho dalších dodávkách. Připomněl, že remdesivir je v tuto chvíli jediný schválený lék pro pacienty s diagnózou zápalu plic na podkladě covid-19. Účinnost léku není ale zcela jednoznačná a neplatí, že kdo lék dostane dopadne dobře a kdo nikoliv musí zemřít.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here