Odměny za práci při jarní epidemii covidu přijdou zdravotníkům v nemocnicích akutní a lůžkové péče v říjnové výplatě. Celkem si rozdělí 11,5 miliardy korun. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] v minulých dnech schválilo dotace na odměny 312 poskytovatelům akutní lůžkové péče.

Informaci o tom, že zdravotníci dostanou odměny k říjnové výplatě včera 2.10. 2020 potvrdil ministr zdravotnictví Roman Prymula [za ANO].

„Každý by měl mít prostředky ve výplatě za měsíc říjen. […] Bohužel, státní mašinérie z hlediska uvolňování financí je dlouhodobá. Až tento týden jsme dostali peníze z ministerstva financí,“ vysvětlil zdržení odměn pro zdravotníky.

Dodal, že nyní jsou realizovány jednotlivé žádosti poskytovatelů akutní lůžkové péče. Těch je podle něj celkem 400. Aktuálně MZ ČR schválilo dotace 312 subjektům. Ministerstvem přímo řízené organizace poslaly 39 žádostí, 273 další poskytovatelé lůžkové péče.

Do lůžkové péče míří na odměny 11,5 miliardy korun

Co dostanou zdravotníci

Zdravotníci v nemocnicích dostanou za období od března do května 75 000 korun. To, pokud mají celý úvazek. Nezdravotníkům bude náležet odměna ve výši 30 000 korun. Částka bude podle ministerstva vyměřena na základě počtu odpracovaných hodin. Týkat se bude lidí pracujících na hlavní pracovní poměr i pracujících na dohodu. Nárok mají také ti, kteří už ve zdravotnickém zařízení nepracují.

Hana Jírovcová: Poslanci řešili odměny pro zdravotníky

Ministerstvo dotacemi vykompenzuje nemocnicím kompletní náklady s vyplacením odměn včetně sociálních odvodů. Žádosti bylo možné podávat do 5. září, přímo řízené nemocnice ho dostanou jako provozní příspěvek přímo od ministerstva.

Odměny vláda schválila v srpnu

Vláda dotace na odměny pro zdravotníky schválila v srpnu. Pracovníkům v sociálních službách je odsouhlasila již v květnu. Podle druhu činnosti a rizika nákazy by měli získat 40 000, 20 000 a 10 000 korun za měsíc. Celkem na to kabinet vyčlenil 5,2 miliardy korun.

Ministerstvo zdravotnictví přispěje i zdravotníkům v sociálních službách. V zařízeních s karanténou bude odměna činit 235 korun za hodinu, jinde 59 korun za hodinu.

O dotace na odměny za práci v době koronavirové epidemie zřizovatelé sociálních služeb žádaly u Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV]. O odměny požádaly tři čtvrtiny poskytovatelů sociálních služeb. Peníze by mělo dostat asi 93 600 pracovníků. Rozdělit si mají celkem 2,03 miliardy korun.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Dobrý den, nevím na koho se obrátit, moje dcera pracovala jako zdravotní sestra u společnosti Privamed v Plzni na dialýze. Má dvacetipětiletou praxi jako zdravotní sestra. Ani jeden den nebyla v neschopnosti. V srpnu přešla do Fakultní nemocnice v Plzni na Lochotíně. Když dostávaly sestry, na současném oddělení dialýzy, odměny za práci v první vlně covidu, začala se zajímat u Privamedu o nevyplacenou odměnu. Bohužel, bylo jí sděleno, že nemá nárok, přesto-že ostatní sestry tyto odměny obdržely. Může mi někdo pomoci s vysvětlením. Nechápu, jak může přechod do jiné nemocnice ovlivnit bývalého zaměstnavatele k rozhodnutí nevyplatit odměnu, kterou schválilo ministerstvo zdravotnictví. Vždyť přeci musela její odměna přijít z min.zdravotnictví na nějaký účet, ze kterého se později rozděloval mezi zdravotní personál. Předem děkuji za odpověď. Jsem matka této zdravotní sestry. V.G.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here