O dotace na odměny za práci v době koronavirové epidemie požádaly tři čtvrtiny poskytovatelů sociálních služeb. Peníze by mělo dostat asi 93 600 pracovníků. Rozdělit si mají celkem 2,03 miliardy korun. Potvrdil to Vladimír Dostálek z tiskového oddělení Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV].

Poskytovatelé sociálních služeb mohli o dotace na odměny pro své pracovníky žádat elektronicky do poloviny června. Žádosti odeslalo 1 653 z 2 163 organizací, které u nás sociální služby nabízejí.

Vláda uvolnila 5,2 miliardy korun pro sociální pracovníky

V prvním kole ministerstvo poukázalo peníze na odměny 93 448 pracovníků. MPSV ale vyhlásilo ještě druhé dotační kolo. Ministryně Jana Maláčová vyzývala zařízení, aby o peníze na odměny pro své pracovníky zažádala. Stejně tak odborový předák Josef Středula, který nabádal pracovníky, aby zatlačili na své vedoucí a odměny si vymohli. Zájem se však nijak výrazně nezvedl.

„Ve druhém kole si podalo žádost dvanáct sociálních organizací pro 20 služeb. Požadavek byl ve výši 3,27 milionů korun. Ve druhém kole bude odměněno 155 zaměstnanců,” uvedl Vladimír Dostálek.

Dodal, že o dotace nepožádalo 498 poskytovatelů služeb. Podle zástupců odborů vedení některých zařízení nechtělo o dotace na odměny žádat a zdůvodňovalo to tím, že se u nich nevyskytlo nic mimořádného a zaměstnanci dělali svou běžnou práci. Objevily se i výhrady k prezentování odměn či obavy z politického podtextu a předvolební kampaně.

Dotace pro všechny v době krize covid-19

Dotace pokrývají období po vyhlášení nouzového stavu od 13. března do konce května. Na odměny za odpracované hodiny vláda vyčlenila 5,2 miliardy korun. Zhruba tři miliardy se tak nevyčerpají a v rozpočtu zůstanou. Část sumy by se měla pak využít na dotace na pokrytí zvýšených výdajů, které zařízení sociálních služeb kvůli nákaze měla. Počítá se s částkou 990 milionů. Ministryně Maláčová již dříve uvedla, že v sociálních službách pracuje celkem 144 838 lidí a z nich asi 2 960 je v zařízeních, kde se vyskytla koronavirová nákaza.

Sociální služby chtějí kompenzaci za zvýšené náklady

Odměny se vyplácejí za odpracovanou dobu. Pečující pracovníci ze zařízení, kde se nemoc covid objevila, by měli za plných 170 hodin měsíčně dostat 40 000 korun hrubého a ostatní zaměstnanci 20 000 korun. Na hodinu odměna činí 235 a 115 korun. V domovech, kde nákaza nebyla, by personál měl obdržet 10 000 korun hrubého měsíčně při plné pracovní době. Je to 59 korun na hodinu. Podle zástupců poskytovatelů sociálních služeb podmínky dotace nebyly nastaveny docela správně.

„Když to uvedu na příkladu měsíční odměny ve výši deseti tisíc korun, tak nikdo nesmí dostat méně než devět tisíc a více než jedenáct tisíc korun. Ale ti ředitelé přitom ví, že někdo chodil na oddělení, kde byl covid-19, ale jiný tam nechodil. To znamená, že bychom tuto podporu potřebovali více diferencovat. Toto nás trápí, ale je to v podmínkách programu,” uvedl před nedávnem v rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR [APSS ČR] Jiří Horecký.

Peníze na náklady na provoz sociálních zařízení

Od poloviny srpna budou moci poskytovatelé péče začít žádat o dotace na pokrytí zvýšených nákladů, které měli kvůli nákaze. Peníze by měly dorovnat výdaje na ochranné pomůcky, čisticí prostředky a dezinfekce, internet, energie a pohonné hmoty i přesčasy a také výpadek příjmů.

„Je to velice rozdílné. Někdo například nemusel kupovat ochranné zdravotnické pomůcky, protože jeho zřizovatel [město, kraj] je koupil ze svého. Nebo zakoupil třeba jen dezinfekci. Je to velice individuální. Nejvíce jsou na tom ale biti neziskové organizace. Těm toho nikdo moc nedal,” uvedl Jiří Horecký.

I sociální služby čekají na podobu kompenzační vyhlášky

Dodal: „Navíc některé organizace, které poskytují sociální služby, se do té distribuční sítě ochranných zdravotnických pomůcek a materiálu nedostaly nikdy. Například organizace pečující o osoby ohrožené závislostmi, bez domova a podobně. Ty se k pomůckám dostaly tak, že jim je někdo dal, pokud tedy. Například nějaká firma a podobně.”

Suma se dá využít i na příspěvek pro pracovníka, který se nakazil koronavirem, nebo který musel do karantény. Dostat by měl k výdělku 40 000 korun hrubého.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here