Hartmann-Rico ústenky v ČR vyrábět nebude

0
769
Hartmann_Rico
Foto: Hartmann-Rico

Havlíčkobrodský závod firmy Hartmann-Rico měl začít v těchto týdnech vyrábět ústenky a respirátory na dvou nových linkách. Výrobní linky ale nakonec skončily v Německu, kde sídlí vedení globální skupiny Hartmann. Ústenky a respirátory se budou vyrábět tam.

Firma záměr koupit a zprovoznit linky zveřejnila koncem března v době, kdy se v Česku nedostávalo ochranných prostředků kvůli rychle se rozmáhajícímu covidu-19 a firma nemohla své pravidelné zákazníky uspokojit. Už kolem 10. března neměla k dispozici jedinou ústenku. To, že bude firma nakonec ústenky a respirátory vyrábět v Německu, výkonný ředitel české firmy Tomáš Groh zdůvodnil strategickým rozhodnutím firmy.

„Nic se tím pro Hartmann-Rico ani pro skupinu nemění. Rozhodnutí má racionální důvody,” uvedl, aniž by upřesnil důvody rozhodnutí.

Firma ústenky a respirátory do České republiky prozatím pouze dovážela a rozhodnutí o investici za několik desítek milionů korun učinila podle výrobního ředitele Pavla Fuchse s ohledem na společenskou odpovědnost. Linky měly zajistit výrobu 2,5 milionu respirátorů a ústenek za měsíc.

Poptávka po ústenkách a respirátorech je volatilní

Jak je na tom podnik se skladovými zásobami ochranných pomůcek nyní, Tomáš Groh přímo nekomentoval.

„Na trzích i nadále čelíme výzvám, protože poptávka zůstává volatilní kolísavá v závislosti na globálním výskytu infekce,“ řekl.

Celkově se firma jako mnoho dalších snaží snížit závislost na asijských, především čínských dodavatelích. Proto se skupina Hartmann rozhodla více posílit výrobní kapacity v Evropě, aby byla schopna pružněji reagovat na tržní poptávku po ochranných prostředcích. Investice byly rovněž vynaloženy na zvýšení rezervních zásob a zajištění kvality.

„Náš dodavatelský řetězec byl také rozšířen o další dodavatele, což umožňuje ještě flexibilnější distribuci,” upřesnil Tomáš Groh.

V České republice působí společnost Hartmann – Rico od roku 1991, kdy vstoupila jako společnost Paul Hartmann do tehdejšího podniku Rico Veverská Bítýška.

Hartmann – Rico působí nejen ve Veverské Bítýšce

V Česku provozuje firma Hartmann – Rico čtyři závody, kromě Veverské Bítýšky a Havlíčkova Brodu ještě ve Chvalkovicích na Náchodsku a v Zastávce u Brna. Loňské tržby činily 4,7 miliardy korun a zisk 374 milionů. Firma zaměstnává zhruba 1 630 lidí. K jejím klientům patří spolu s běžnými spotřebiteli i nemocnice, ambulance, domovy pro seniory, agentury domácí péče a další poskytovatele zdravotních a sociálních služeb.

V závodu Veverská Bítýška společnost vyrábí jednorázové operační roušky, jednorázové sety pro operační zákroky CombiSet. V závodu v Havlíčkově Brodě vyrábí komponenty pro finální výrobu setů jednorázového operačního krytí. Ve Chvalkovicích produkuje jednorázové sety pro ambulantní zákroky MediSet, sádrová obinadla, gázové produkty a balení operačních rukavic.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here