Očkování dětí od 12 let začne 1.7. Doporučení chybí

0
1899
ockovani_deti_od_12
Foto: Pixabay.com

Očkování dětí od 12 do 15 let proti covidu-19 v Česku začne 1. července. Oznámil to premiér Andrej Babiš [ANO]. Doporučení k očkování dětí rodičům ale neposkytl. Ze zkušeností ze zahraničí se přitom ví, že ne každé dítě je vhodné očkovat.

Registraci k očkování dětí od 12 do 15 let potvrdil v neděli 20. června premiér Andrej Babiš [ANO] na sociálních sítích. Zdravotníci podle něj začnou mládež proti covidu-19 vakcinovat od 1. července v k tomu určených očkovacích centrech. V zařízení bude muset být přítomen i lékař pro děti a dorost. Podmínkou podání vakcíny je také přítomnost zákonného zástupce, nejčastěji tedy alespoň jednoho z rodičů.

Bližší informace o tom, které děti by měly vakcínu proti covidu-19 dostat mezi prvními, nebo jestli by se měly očkovat plošně všechny děti v Česku, už však premiér neuvedl. Kupříkladu německé odborné společnosti doporučují očkování dětí proti covidu-19 pouze u těch, které jsou ve zvýšeném riziku vážného průběhu nemoci. Reálně tak jde o jedenáct procent německých dětí, převážně s astmatickým onemocněním. V Česku zatím rodiče žádné doporučení týkající se očkování dětí proti covidu-19 nedostali. Je tedy otázkou, jak velký zájem o něj u rodičů dětí bude.

Plošné očkování dětí odborníci v Německu nedoporučují

Očkovat se budou děti zatím jen vakcínou Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech. Ta dostala od Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA] podmínečnou registraci k jejímu podání mládeže od 12 do 15 let. V budoucnu by se mohly děti a mládež očkovat další mRNA vakcínu od amerického výrobce Moderna. Taktéž by ji dostávaly děti starší 12 let.

Očkování proti covidu-19 bez registrace

Další novinku přidal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO]. Podle něj od  druhé poloviny července se vakcinace plošně zpřístupní každému zájemci i bez předchozí registrace. Do té doby by mělo alespoň jednu dávku dostat minimálně polovina populace. Adam Vojtěch to uvedl v nedělním pořadu České televize. Za ne příliš reálné pak považuje dosažení sedmdesátiprocentní proočkovanosti populace ještě o prázdninách. Jde totiž o mezník, kdy by ve společnosti podle názorů vakcinologů měla fungovat kolektivní imunita.

„K 20. 6. 21 je u všech osob 65+ dosaženo očekávané hranice 75% proočkovanosti alespoň jednou dávkou covid-19 vakcíny,“ uvedl na Twitteru předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Dodal, že celková proočkovanost alespoň jednou dávkou je v populaci 18+ pak 55 procent. V souvislosti s uzavřením některých očkovacích center na konci léta by měli od září dostávat praktičtí lékaři do svých ordinací také vakcíny Comirnaty. Touto vakcínou dnes očkují pouze centra hlavně kvůli náročnosti na logistiku a manipulaci této vakcíny [vyšší teplota a plata s velkým počtem očkovacích látek]. Navíc Evropská komise v budoucích dvou letech počítá převážně s nákupem vakcíny Comirnaty. O čemž svědčí i nedávno uzavřený kontrakt na nákup 1,8 mld. dávek této vakcíny pro unijní země s postupnými dodávkami do konce roku 2023. Přeočkování proti covidu-19 se tak zřejmě v budoucích měsících stane nevyhnutelné.

Nejen očkování dětí do 12 let, ale i jejich testování

Do konce června má ministerstvo předložit plány k návratu dětí a studentů do škol po letních prázdninách. Podle Vojtěcha se děti pravděpodobně otestují v prvních dnech po návratu do lavic, a to opakovaně. Plošné PCR testování na počátku nového školního roku vyloučil. Dle jeho odhadů by se PCR testy daly otestovat nanejvýš děti ve třech krajích. Bez kombinace PCR a antigenních testů se to dle jeho slov zvládnout nedá. Pořídit k tomuto účelu chce úřad antigenní testy v ověřené kvalitě německou stranou.

Dva PCR testy zdarma nepodmiňuje žádanka od lékaře

Dodejme, že stejně jako v červnu i v měsíci červenci proplatí zdravotní pojišťovny klientům dva PCR a čtyři antigenní testy. Při překročení měsíčního limitu už si je každý pojištěnec zaplatí ze svého. Nejvyšší cena za jedno otestování PCR metodou pro samoplátce nesmí podle nařízení MZ ČR překročit 814 korun, za antigenní test pak 201 korun.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here