Slíbené vouchery do lázní zdravotníci nedostanou

0
614
vouchery
Foto: Pixabay.com

Zdravotníci z nemocnic nakonec nedostanou vouchery do lázní ve výši 8 000 Kč, ale budou moci ve stejné výši čerpat zdravotní služby včetně rehabilitace. Důvod změny je vyčerpání limitu na veřejnou podporu některých lázní.

Dotační program, prostřednictvím kterého budou moci nemocnice žádat o příspěvky pro své zaměstnance, chce Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] vypsat 22. června. Celkové náklady by měly činit 856 milionů korun. Avšak s jednou zásadní změnou, jak vyplývá z materiálu pro jednání vlády.

„Oproti původnímu záměru vypsat dotační program ze strany ministerstva pro místní rozvoj na slevu 8 000 Kč na pobyt v lázních pro zdravotnické pracovníky došlo ke změně. A to z důvodu vyčerpání limitu dočasného rámce na veřejnou podporu u některých lázní,“ píše se v materiálu pro jednání vlády.

Vouchery do lázní pro zdravotníky rozdělí nemocnice

Nárok zdravotníků z nemocnic na vouchery do lázní oznámila 12. května ministryně financí Alena Schillerová [za ANO]. Uvedla to při své návštěvě Fakultní Thomayerovy nemocnice [FTN] v Praze. Ministerstvo pro místní rozvoj [MMR] její slova o dva týdny později potvrdilo. Uvedlo, že zdravotníci vouchery do lázní dostanou prostřednictvím nemocnic podobně jako finanční odměny.

Rozsah služeb na vouchery

Dotační program vypíše ministerstvo zdravotnictví, zdravotníci pak budou moci získat příspěvek na různé služby podle zákona o zdravotních službách. Hrazena jim bude i léčebně rehabilitační péče a klinická psychologie.

Poskytovatelé v akutní péči budou o příspěvek pro své zdravotníky nejspíše žádat od 22. června do 23. července. Pracovníci jej pak budou čerpat do konce letošního roku. V materiálu se píše, že bude na odborech v jednotlivých nemocnicích, aby vyjednaly konkrétní způsob, jak si mají zaměstnanci o příspěvek zažádat. Dotace budou určeny pro nemocnice, které nejsou příspěvkovými organizacemi ani organizačními složkami státu. Přímo řízeným organizacím ministerstva zdravotnictví a ostatních ministerstev poskytne příspěvek úřad ze státního rozpočtu.

Podmínky pro přidělení dotací splňuje podle materiálu 180 poskytovatelů lůžkové péče, podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] by mělo jít asi o 107 000 přepočtených pracovních úvazků. Z toho vyplývá odhad nákladů 856 milionů korun. Počet zdravotníků ale může být vyšší, ne každý totiž pracuje na plný úvazek.

Zdravotníci na covidu vydělali loni a vydělají i letos

Je pravděpodobné, že někteří zdravotníci nestihnou příspěvek do konce letošního roku vyčerpat. Ministerstvo proto plánuje dotační program vypsat i v příštím roce. Podmínka je ale to, že nebude spotřebovaná celková vyhrazená suma.

Cíl dotace je snížit negativní dopady psychické a fyzické zátěže zdravotnických pracovníků související s epidemií covidu-19. Odborníci totiž varují, že nápor, který museli zdravotníci během epidemie zvládnout, může výhledově způsobit jejich odliv ze zdravotnictví. Jiní odborníci zase tvrdí, že každoročně rostoucí platy a mzdy a vysoké odměny pro zdravotníky za pandemii covid-19 naopak ve zdravotnictví personál jistě udrží. A také do zdravotnictví přivedou i ty pracovníky, které by o něj jinak neměli zájem.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here