Vouchery do lázní pro zdravotníky rozdělí nemocnice

0
1540
vouchery_do_lazni_pro_zdravotniky
Foto: Pixabay.com

Vouchery do lázní ve výši 8 000 Kč pro zdravotníky rozdělí poskytovatelé akutní zdravotní péče. S administrací voucherů pomůže Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR] resort Ministerstva pro místní rozvoj [MMR], do jehož správy lázně patří.

Osmitisícové vouchery do lázní pro zdravotníky k nim poputují prostřednictvím nemocnic. Tedy stejně, jako tomu bylo při vyplácení mimořádných odměn za práci v době pandemie covidu-19. V pátek 28.5. se na tom dohodlo MZ ČR a MMR.

„Dohodli jsme se s ministerstvem zdravotnictví, že odměna pro zdravotníky za nasazení při řešení covidové krize bude distribuována jako mimořádné peněžité odměny,“ potvrdila na Twitteru ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová [za ANO].

Dodala, že její resort nabídl ministerstvu zdravotnictví pomoc s nastavením a administrací celého programu. Podle ní pak mají mít zdravotníci možnost si vybrat, do kterých lázeňských léčebných zařízení pojednou.

Vouchery do lázní pro zdravotníky

MMR uvedlo, že v první řadě jde o odměnu pro zdravotníky a až za druhé o podporu českého lázeňství. I proto slíbilo zdravotníkům zajistit plnou dostupnost a výběr místa rekonvalescence.

„O lázeňské vouchery je po uvolnění opatření opět velký zájem. Je proto pravděpodobné, že by řada lázeňských zařízení mohla narážet na limity veřejné podpory a zdravotníci by pak neměli tak široké možnosti,“ vysvětlil náměstek pro řízení sekce regionálního rozvoje a cestovního ruchu na MMR David Koppitz.

Kudyznudy.cz začalo nabízet slevové poukazy na lázně

Podle odhadů ministerstva by mohli vouchery v hodnotě osmi tisíc korun začít zdravotníci pracující v nemocnicích čerpat již letos v červenci. Docela jistě pak do konce kalendářního roku. Dosáhnout by na mělo kolem 120 tisíc zdravotníků.

Peněžité odměny i vouchery pro zdravotníky

Za práci v pandemii covidu-19 jde již o třetí mimořádnou odměnu pro zdravotníky v segmentu akutní péče. Za loňskou jarní vlnu jim stát prostřednictvím ministerstva zdravotnictví vyplatil odměnu ve výši až 75 tisíc korun hrubého. Přesná částka se odvíjela od konkrétní profese a počtu odpracovaných hodin.

Odměny pro zdravotníky budou stejné jako na jaře 2020

Za práci na podzim, kdy se u nás opět začala infekce šířit, pak dostali stejnou výši odměn. Za druhou vlnu covidu-19 byli odměněni všichni zaměstnanci ve zdravotnictví plošně částkou až 75 tisíc korun. Pracovníkům zdravotnické záchranné služby se mimořádně vyplatilo až 120 tisíc korun. To kvůli tomu, že nedostávají příplatek za práci s infekčními pacienty. Zdravotníci mimo akutní péči dostali odměny z veřejného zdravotního pojištění, v lůžkové péči pak ze státního rozpočtu. V součtu dosáhly výdaje na odměny zdravotníků na podzim zhruba 23 miliardy korun [na jaře kolem 11,5 mld. korun].

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here