Dohodovací řízení 2021: Dohodu uzavřelo 7 segmentů

0
433
dohodovaci_rizeni_2021
Foto: ZdraveZpravy.cz

Minulý týden lékárníci podepsali zápis, že v dohodovacím řízení pro letošní rok k dohodě nedospěli. Dohoda zatím není dojednána ani u akutní a následné lůžkové péče. Další jednání čeká stomatology. Zdravotní pojišťovny za dohodovací řízení 2021 uzavřely dohody se sedmi ze 14 oborů poskytovatelů zdravotní péče.

Na úhradách pro příští rok už se dohodli například ambulantní gynekologové, zástupci lázní a ozdravoven, dialyzačních středisek a tento týden dohodu uzavřeli také praktičtí lékaři. Naopak zápis o tom, že k dohodě nedospěli, podepsali minulý týden lékárníci.

Podle praktických lékařů dohoda o tom, jak budou vypadat úhrady z veřejného zdravotního pojištění pro příští rok, s pojišťovnami zaručuje alespoň stejné úhrady jako letos. Právě tuto stagnaci ale někteří poskytovatelé zdravotní péče v minulých týdnech kritizovali. Odhady pojišťoven z hlediska hospodaření ukazují, že budou na konci roku bez finančních rezerv.

„V tuto chvíli vycházíme z vývoje predikcí tak, jak jsou, a nemůžeme si dovolit tak vysoké tempo růstu jako v předchozích letech,” uvedl náměstek ředitele VZP ČR David Šmehlík.

Čekání na navýšení platby za státní pojištěnce

Segmenty si slibují příjem navíc ze státního rozpočtu v podobě zvýšené platby za státní pojištěnce. Odbory prosazují přidat 500 Kč, rozhodnout o tom musí do konce června vláda.

„Máme tam klauzuli, že v případě, že dojde k nalití prostředků do zdravotnictví, to znamená k navýšení platby za státního pojištěnce, tak to procento, které to přinese zdravotnímu systému, bude alokováno do segmentů, které dohodu s pojišťovnami utvořily,” uvedl Michal Bábíčka, který vyjednává za praktiky.

Což potvrdil i David Šmehlík. V případě, že se zlepší predikce ekonomického vývoje nebo se zvýší platba za státní pojištěnce, VZP ČR poskytovatelům, se kterými uzavřela dohodu, nabídku ještě poupraví.

Podle zveřejněného harmonogramu by mělo být dohodovací řízení dokončeno nejpozději 18. června. Poté budou výsledky do konce června předány ministerstvu zdravotnictví, které závěry posoudí a stanoví výši úhrad a objem péče hrazené ze zdravotního pojištění v úhradové vyhlášce.

Dohodovací řízení 2021: Jak si stojí hospodaření VZP ČR

Podle zprávy analytické komise VZP ČR loni příjmy zdravotních pojišťoven dosáhly zhruba 353 miliard korun. Z toho z vybraného pojistného získaly 255,7 miliardy korun a za státní pojištěnce pak 97,3 miliardy korun. Meziročně příjmy stouply asi o 27 miliard, především díky navýšení plateb za státní pojištěnce. Letošní příjmy zdravotního pojištění se odhadují na 386,3 miliardy korun, na příští rok asi o sedm miliard vyšší.

Miliardové výdaje mají nyní pojišťovny v souvislosti s pandemií covidu-19. Náměstkyně ministra zdravotnictví Helena Rögnerová v dubnu na sněmovním zdravotnickém výboru řekla, že kvůli covidu budou výdaje veřejného zdravotního pojištění letos asi o 50 miliard korun vyšší.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here