Účty zdravotních pojišťoven míří letos k nule. Ne-li hůře

0
451
pojistoven
Foto: Pixabay.com

Platba za státní pojištěnce se letos zvýší o 100 až 500 korun. Jasno o tom má být do června. Kompenzační vyhlášku plánuje Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] vydat k 1. 7. 2021. A zdravotně pojistné plány pojišťoven letos překročí odhady určitě o 50 miliard korun. To i další zaznělo na Výboru pro zdravotnictví PS PČR. 

Úhrady očkovacích látek proti covidu-19, náklady na testování koronaviru, odměňování personálu ve zdravotnictví za práci v době covidu i příspěvky na nákup testů pro firmy a živnostníky. To vše stojí za zvýšenými náklady zdravotních pojišťoven, se kterými jejich zdravotně pojistné plány zprvu nepočítaly.

„Očekává se navýšení výdajů o 50 miliard korun oproti skutečnosti, než byla v původně schválených zdravotně pojistných plánech,“ potvrdila na středečním [28.4.] jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví náměstkyně ministra zdravotnictví Helena Rögnerová.

Dodala, že 1. března 2021 vláda projednala předložená stanoviska MZ ČR k zdravotně pojistným plánům. I doporučila předložit návrhy pro rok 2021 Poslanecké sněmovně s návrhem na jejich schválení.

Výdaje letos porostou o minimálně 50 mld. korun

Původně schválené rozpočty zdravotních pojišťoven pracovaly s predikcí příjmů ve výši 385,4 miliardy korun [8,6% meziroční nárůst]. Na výdajové straně pak letos počítaly s částkou 399,1 miliardy korunu [12,4% meziroční nárůst]. Souhrnně tak odhadovaly záporné saldo 13,7 miliardy korun. Kvůli mimořádným nákladům na covid ale došlo ke zvýšení výdajů o zmiňovaných minimálně 50 miliard korun.

K aktualizované kompenzační vyhlášce, jež má dorovnávat výpadky poskytovatelů zdravotní péče, náměstkyně Rögnerová řekla, že zatím nemá úřad veškerá data od poskytovatelů péče, a tedy se nemají o co opřít. V mírném skluzu jsou podle ní i zdravotní pojišťovny. Nicméně s vydáním aktualizované kompenzační vyhlášky MZ ČR počítá ve stejném harmonogramu jako loni, tedy k 1. červenci.

Náměstkyně dále potvrdila, že covidové příplatky zůstanou zachovány. O bonifikaci pacientů s covidem bez vazby na intenzivní lůžko nebo ventilátor se podle ní neuvažuje. I pacienti mimo JIP či ARO dle ní zvyšují produkci, proto je není třeba kompenzovat.

Zvýšené platby za státní pojištěnce pojišťovnám pomohou

Na zdravotnickém výboru zazněla i možnost navýšení plateb za státní pojištěnce [seniory, děti, studenty, osoby ve výkonu tresu, aj.]. Konkrétní částka má být dle vyjádření ministra zdravotnictví Petra Arenbergera [za ANO] jasná do konce letošního června.

„Určitě dojde k nějakému navýšení, jestli půjde o nižší částky kolem stovky korun, nebo vyšší kolem 500 korun, která by byla v současné době a z našeho pohledu nejoptimálnější, se ještě uvidí,“ vysvětlil.

Právě loňské zvýšení plateb za státní pojištěnce o 500 korun a od ledna letošního roku o dalších 200 korun [nyní platí stát za pojištěnce 1 765 Kč, pozn. red.] zmírnilo dopady pandemie do rozpočtů zdravotních pojišťoven. I přesto zůstává otázkou, jak bude vypadat hospodaření zdravotních pojišťoven v příštím roce. Když, jak uvedla náměstkyně Rögnerová, je saldo minus 55 miliard prakticky jisté.

„Těch 55 miliard schodku je prakticky už realita,“ řekla s dovětkem, že lepší už to nebude.

Na otázku člena výboru Rostislava Vyzuly [ANO], co se bude dít příští rok, když zdravotní pojišťovny do konce roku vyčerpají téměř své rezervy odpověděla, že rozhodující budou hlavní covidové parametry. To je zejména míra proočkovanosti obyvatel, která by významně snížila náklady na léčbu pacientů. Teprve pak se podle ní mají šanci pojišťovny dostat do vyrovnané bilance. V hospodaření jim má pomoci dle jejích slov i plánované navýšení plateb za státní pojištěnce a ukončení plošného testování na koronavirus.

„Ale je pravda, byli bychom bez rezerv, tedy bez jakéhokoli nárazníku,“ dodala.

Testování luxuje účty zdravotních pojišťoven

Členové výboru na svém jednání požádali zástupce MZ ČR v souvislosti se zdravotně pojistnými plány o vypracování odhadu, ze kterého by bylo patrné, do kdy a jak se bude plošně testovat.

„Testování je poměrně nákladné,“ upozornil David Kasal [ANO] s tím, že by se mělo vědět, kdy se bude na koronavirus testovat u lékaře podle indikace, nikoli jen plošně. Což by lépe ukázalo předpokládané náklady pojišťoven do konce roku.

Ministr Arenberger reagoval, že dle vyjádření pověřené hlavní hygieničky Pavly Svrčinové, se bude plošně testovat určitě do konce května. O prodloužení MZ ČR pak rozhodne nejdéle do 7. května.

„Nyní řešíme objednávky testů pro školy. Navrhl jsem, aby se nakoupily jenom do konce května, pak se budou řešit jen clustery,“ řekl.

Zároveň se podle něj jedná o testování metodou PCR. Náklady jsou u něj ale stále vyšší než u antigenního testování.

„Takže je využijeme spíše u kulturních akcí,“ upřesnil.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here