Zlomenina krčku stehenní kosti zabíjí pětinu nemocných

1
25441
zlomenina_krcku_stehenni_kosti
Foto: Pixabay.com

Zlomenina krčku stehenní kosti u nás ročně postihne 20 tisíc pacientů. Dvacet procent z nich na její následky umírá. Jinak řečeno každý den v Česku na komplikace po zlomenině krčku stehenní kosti zemře deset lidí. Za vysokými čísly stojí i kvůli covidu-19 zanedbaná léčba osteoporózy.

Diagnózu zlomenina krčku stehenní kosti si v Česku vyslechne každých třicet minut jeden pacient. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] z roku 2019 si u nás ročně zlomí krček stehenní kosti 20 tisíc lidí, z nichž dvacet procent na její následky umírá. Vysoké počty jsou podle odborníků dány hlavně zanedbáním choroby zvané osteoporóza, tedy úbytkem kostní hmoty a křehkostí kostí.

„Je to opravdu závažná choroba a musíme s ní něco dělat a my s ní děláme pořád ještě málo,“ upozorňuje předseda společnosti pro metabolická onemocnění skeletu ČLS JEP Vladimír Palička.

Pacienti by proto podle něj měli myslet hlavně na prevenci. Pravidelně navštěvovat preventivní prohlídky u praktických lékařů, kteří je upozorní na rizika pádů, zvolí u nich vhodnou medikaci vápníkem a vitaminem D, jež je třeba právě pro udržení kostní hmoty. Posilovat je dle něj třeba i svalovou hmotu, která souvisí s kostrou. V pozdějším věku prorůstají svaly více tukem a nemají dostatek vláken a tedy síly.

Zlomenina krčku stehenní kosti se stále podceňuje

Osteoporózou podle odhadů Světové zdravotnické organizace [WHO] v civilizovaných zemích trpí pět až osm procent obyvatel. V Česku se tak onemocnění dotýká více než půl milionu lidí. Překážkou včasné diagnostiky podle Vladimíra Paličky však bývá to, že nemoc pacient nijak nepociťuje, tedy je bez jakýchkoli příznaků.

„Projeví se často až zlomeninami, ty jsou závažné a časté,“ říká s tím, že každá třetí žena se u nás dočká kompresivní fraktury obratle právě v důsledku osteoporózy. A každá šestá žena si zlomí krček stehenní kosti.

V porovnání s ostatními zeměmi v Evropě patří Česká republika k zemím s nejvyšší incidencí nových fraktur i těm s nejvyšší úmrtností na ně. Vladimír Palička upozorňuje na další trend a tím je zanedbání léčby zlomenin i samotné osteoporózy.

„Počet pacientů neléčených i přesto, že chorobu mají, je v České republice nejvyšší v zemích Evropské unie,“ říká.

I po zlomenině krčku stehenní kosti nebo prokázání osteoporózy se u nás podle něj léčí pouze 24 procent pacientek a 20 procent pacientů mužů.

„Je to extrémně nízké číslo, zanedbáváme tu chorobu,“ říká a dodává, že každá zlomenina násobně zvyšuje riziko zlomeniny další. A kaskáda zlomenin může být velmi nebezpečná.

Osteoporóza ohrožuje mnoho lidí. Ne všichni to ale vědí

Osteoporóza je metla pro stárnoucí Česko

Riziko osteoporózy a zlomenin podle lékařů prudce narůstá s věkem. I z toho důvodu je třeba myslet na věkové složení naší populace. V Česku v tuto chvíli žije více než 3,8 milionu lidí starších 50 let, to znamená, že více než každý třetí obyvatel je ve věku nad 50 let. Seniorů starších 70 let, u nichž je riziko zlomeniny velmi vysoké, je u nás více než jeden milion. Tedy každý desátý člověk. A stárnutí populace je nevyhnutelný fakt budoucnosti.

„Podle předpovědi WHO bude v České republice v roce 2050 nadpoloviční většina lidí starší 50 let a více než čtvrtina nad 70 let. A protože je osteoporóza se stářím spojena, bude stoupat i počet pacientů,“ říká Vladimír Palička.

Všeobecná prohlídka u praktika odhalí i závažné nemoci

Podle jeho názoru je třeba myslet na osteoporózu pořád, protože riziko roste s věkem. Pro  prevenci je třeba znát i rodinnou anamnézu a dbát na životosprávu.

„Pozor na smrtící triádu, osteoporózu, sarkopenii a stařeckou křehkost, ty by nás mohli zahubit všechny,“ dodává na závěr Vladimír Palička.

–VRN–

1 komentář

  1. Z článku jsem se bohužel nedozvěděl to, na co poutá v nadpisu – jak může “Zlomenina krčku stehenní kosti” zabít pětinu nemocných…
    To jako že dotyčný spadne, je sám a nikdo mu nepomůže (“nepomoc” je u všeho), nebo že se dostane do nemocnice a i přes zákrok zemře (na zlomeninu “nohy” – PROČ)???
    Děkuji

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here