Osteoporóza, řídnutí kostí, začíná být v Česku stále aktuálnější téma. Důvod je stárnoucí populace, která je nemocí kostí nejvíce ohrožena. Odborné studie uvádějí, že v roce 2050 bude osteoporózou zasažena polovina osob starších 50 let. Podléčenost osteoporózy se u nás přitom blíží 80 procentům.

Osteoporóza je onemocnění, při kterém dochází ke změnám v kvalitě a množství kostního minerálu. Nemoc zasahuje kostní hmotu v celém skeletu člověka. To znamená jak v obratlích, tak i v dlouhých kostech.

Osteoporóza se projevuje především u osob starších 50 let. Nemoc se sice týká mužů i žen, ale více jsou ohroženy ženy. Nejvíce pak ženy v postmenopausálním období. To potvrzují i statistiky, podle kterých po padesátém věku postihuje nemoc zhruba 33 procent žen a 15 procent mužů. Nutno dodat, že strmý nárůst nemoci u mužů přichází po překročení věku 65 let. V sedmdesáti letech onemocněním trpí už 47 procent žen a 39 procent mužů.

Nemoc je spíše bezpříznaková. V opačném případě nejčastěji bývá prvním varovným signálem zlomenina. Pacient ale může mít i lehčí bolesti v zádech. Jako je bolest mezi lopatkami při dlouhém stání. Varováním jsou i bolestivé zlomeniny předloktí nebo obratlů. U žen k nim může dojít už před 60. rokem věku.

Léčí se pouze deset procent nemocných

Onemocnění vede k závažným zlomeninám kostí. A to už i po lehkém úrazu. Problém je, že většina nemocných osteoporózou o své nemoci zatím neví. Neléčí se a je tak ve vysokém riziku vzniku vážných zlomenin. V České republice je léčeno pouze deset procent lidí, kteří osteoporózou trpí.

Podléčenost v ČR je téměř na 80 procent. Jedním z důvodů je, že pacienti o onemocnění neví, dokud si něco nezlomí. Starší osoby se zase domnívají, že jde o součást stáří a je nutné se s nemocí smířit,“ vysvětluje ředitel FN Hradec Králové, vedoucí Osteocentra FN Hradec Králové a předseda Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu ČLS JEP Vladimír Palička.

Dodává, že to ale není pravda. Nemoc se dá úspěšně léčit. Odhalit ji přitom není věda. Stačí se nechat vyšetřit pomocí přístroje zvaného denzitometr.

Jde o bezbolestné a poměrně rychlé vyšetření, které poskytne podstatné informace o stavu kostí pacienta,“ upřesňuje Vladimír Palička.

Při osteoporóze se nejčastěji lámou obratle v dolní části hrudní páteře a v horní části bederní páteře. Zlomenina obratle se může projevit náhlou a prudkou bolestí vystřelující do hrudníku, břicha nebo nohou. Problém ovšem bývá, že někdy zlomenina nevyvolá typické příznaky. Proto jen třetina lidí se zlomeninou obratle vyhledá po úrazu lékařskou pomoc.

Pohyb, vyvážená strava, vitamin D a vápník

Účinnou prevencí vzniku osteoporózy je jednoznačně zdravý způsob života. To potvrzuje i předsedkyně Ligy proti osteoporóze Věra Hrušková.

Do primární prevence spadá série opatření, která pro sebe a své kosti může udělat téměř každý. Zdravý životní styl s dostatečným pohybem představuje totiž optimální způsob prevence. Vhodná pohybová aktivita podporuje tvorbu kostní hmoty,“ říká.

Vhodná je podle ní svižná chůze, pilates, jízda na kole nebo i cvičení s vlastní vahou. Důležité je ale se zaměřit i na správné stravovací návyky. Zejména na dostatečný přísun vápníku, vitaminu D a živočišných bílkovin. Riziko osteoporózy významně zvyšuje konzumace alkoholu a kouření.

„Sekundární prevence pak představuje opatření po již prodělané osteoporotické zlomenině. U těchto osob se zvyšuje nebezpečí zhoršení průběhu choroby a riziko dalších zlomenin,“ upozorňuje.

Pozor na stehenní kost v krčku

Lidé, kteří již prodělali zlomeninu, mají několikanásobně vyšší riziko dalších zlomenin. Když trpí řídnutím kostí, je velké riziko, že se jim zlomí stehenní kost v krčku. To proto, že u pacientů s frakturou je tloušťka kosti v nejohroženějších místech jen kolem půl milimetru.

Zlomeninu stehenní kosti v krčku utrpí každoročně v České republice kolem 6 600 žen a 4 800 mužů ve věku nad 50 let. Zlomenina v oblasti kyčle je zpravidla důsledkem pádu ze stoje na bok, ale může k ní dojít i spontánně. Zlomenina je obvykle velmi bolestivá a vždy je důvodem pro hospitalizaci.

Následkem zlomeniny krčku stehenní kosti více jak 20 procent pacientů na další komplikace [infekce dýchacích a močových cest a žilní záněty a trombózy] do roka umírá. Polovina lidí, kteří přežijí operaci, jsou trvale neschopní samostatného pohybu a jsou odkázáni na berle, invalidní vozíky a pomoc druhých.

Primární a sekundární osteoporóza

Osteoporózu odborníci rozlišují na primární a sekundární. Primární je postmenopauzální osteoporóza, jež je typická pro ženy po přechodu. A dále takzvaná stařecká osteoporóza, kterou trpí lidé nad sedmdesát let. Oproti tomu sekundární osteoporózu vyvolávají chronická zánětlivá onemocnění, jako je revmatoidní artritida, některá onemocnění zažívacího traktu či onemocnění hormonální povahy. Dalšími příčinami vzniku sekundární osteoporózy mohou být i dědičné poruchy nebo nádorová onemocnění.

–VRN–

3 KOMENTÁŘE

  1. Nejen seniory ohrožuje… Moje maminka jí má od 50. Tehdy se na to přišlo vlastně “díky” tomu, že si zlomila obratel. Kde k osteoporóze přišla, těžko říct. Je sportovní typ, takže pohybu měla vždycky dost, jí taky celkem zdravě. Protože by se mohlo jednat o dědičnou zátěž, byly už jsme obě se sestrou na měření kostní hmoty a zatím dobrý. Zaměřily jsme se proto hlavně na prevenci, hodně pohybu, kvalitní strava, bereme vápník a vitamín D3 od Biominu, nekouříme. Tak snad toho děláme dostatek a budeme mít to štěstí, že se nám nemoc vyhne.

  2. Osteoporóza je vážny stav ovplyvňujúci zdravie kostí, no stále sa nelieči, najmä u starších ľudí. Zvýšená informovanosť a proaktívne opatrenia, ako sú pravidelné testy hustoty kostí, sú kľúčové. Zdravý životný štýl vrátane cvičenia a vyváženej stravy bohatej na vápnik a vitamín D môže pomôcť pri prevencii. Tí, ktorí zažili zlomeniny, by mali byť ostražití, pretože následné zlomeniny predstavujú väčšie riziko. Vzdelávanie a prístup k liečbe sú nevyhnutné na zlepšenie výsledkov a zníženie oslabujúceho vplyvu osteoporózy.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here