MPSV odesílá 4 mld. Kč na odměny pro sociální služby

0
1043
socialni
Foto: Pixabay.com

Odměny v celkovém objemu 3 930 822 088 korun dostane za nasazení v době podzimní vlny covidu na 100 tisíc zaměstnanců 1 769 organizací poskytujících sociální služby. Odměnu dostanou i jejich zdravotníci. Nejvyšší odměna dosahuje 50 tisíc korun na zaměstnance.

Podle pracovního zařazení dostanou zaměstnanci sociálních služeb 50 tisíc, 25 tisíc nebo 15 tisíc korun. Odměna až ve výši 50 tisíc korun se vztahuje na všechny zaměstnance sociálních služeb, a to včetně zdravotnických pracovníků za práci v podzimní vlně covidu.

„Nově se budou odměny týkat také sester a dalších zdravotníků v sociálních službách. Když se k nim Ministerstvo zdravotnictví náhle obrátilo zády, dostanou odměny od nás,“ zdůraznila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová [ČSSD].

Nejvyšší odměnu ve výši 50 tisíc korun dostanou pečovatelé, sociální pracovníci a zdravotníci pracující v domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem. Odměnu získají ale i zaměstnanci v domovech pro osoby se zdravotním postižením, v týdenních a denních stacionářích, v chráněném bydlení, pečovatelských službách, osobní asistenti i zaměstnanci odlehčovacích služeb.

Sociální služby: O peníze si zažádalo 1 769 organizací

O dotaci na odměny v rámci mimořádného dotačního řízení Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV] si požádalo celkem 1 769 organizací poskytující 4 980 služeb. Dotační komise už projednala návrh rozdělení finančních prostředků v pátek 23. dubna 2021.

„Ministerstvo nyní zajišťuje výplatu finančních prostředků. Přepokládáme, že budou odeslány během dneška, následně budou distribuovány na účty neziskových organizací,“ uvedla ministryně Maláčová.

Výše dotace na odměny pro sociální služby činí necelé 4 miliardy korun

  [Pozn. red.: NŽ jsou nepodané žádosti, zdroj: MPSV]

Poskytovatelům sociálních služeb spadajícím pod kraj či obec MPSV zašle peníze na odměny nejdříve jejich zřizovatelům. Následně budou muset přijetí finančních prostředků schválit jejich rady či zastupitelstva.

Záleží jen na zřizovateli, kdy odměnu pracovníci dostanou

Podle ministryně si pracovníci v sociálních službách odměny zaslouží. A to všichni, protože, jak řekla, dřeli ve dne v noci v náročných podmínkách.

„Jestli někdo říká, že dělali jen svou práci, tak se plete! Za mě si odměny stoprocentně zaslouží,“ řekla.

Podle MPSV nyní záleží na rychlosti zřizovatelů, kdy zaměstnanci peníze na svých účtech uvidí. Tyto organizace totiž nemusejí čekat na finanční prostředky od MPSV. Mohou odměny zprvu poskytnout ze svého rozpočtu a následně je refundovat z dotace ministerstva.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here