Fondy prevence pojišťoven poslouží k úhradě testování

0
505
fondy_prevence
Foto: Pixabay.com

Zdravotní pojišťovny budou moci převést peníze na úhrady testů pro pracovníky ve firmách a OSVČ na fondy prevence ze základního fondu veřejného zdravotního pojištění. Potřebnou novelu zákona včera [22. 3.] schválila vláda.

Vláda na svém pondělním jednání schválila návrh novely zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění. Ten upravuje vytváření fondů prevence zdravotních pojišťoven tak, aby byl zajištěn dostatek finančních prostředků na proplácení preventivních antigenních testů u zaměstnavatelů a osob samostatně výdělečně činných [OSVČ].

Z vládních materiálů vyplývá, že za měsíc povinného testování na příspěvky pojišťovny vydají až 480 milionů korun. Částka vychází z příspěvku 60 korun na každého zaměstnance v intervalu čtyřikrát za měsíc. Vláda přitom počítá s deseti měsíci nařízeného testování, tedy až do prosince 2021. Náklady na testování navíc v budoucnu může prodražit i snaha zavést povinné testování nákladnější PCR metodou. Podle dřívějších slov ministra Jana Blatného [za ANO] náklady na pandemii covidu způsobí, že pojišťovny vyčerpají své rezervy z posledních let už koncem letošního roku.

Vláda včera dále schválila měsíční posunutí nejzazšího termínu pro podání Přehledu o příjmech a výdajích pro potřeby výpočtu zdravotního pojištění a lhůty pro zaplacení případného nedoplatku. Přehled za loňský rok musí letos živnostníci podat nejpozději do 2. srpna. Stejně tak potvrdila posun termínu pro podání Přehledu pro Českou správu sociálního zabezpečení ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová [ČSSZ].

„V návaznosti na posunutí termínu podání daňového přiznání jsem dnes podepsala také odklad pro podání Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ. Živnostníci mají nově čas až do 30. 6. 2021,“ uvedla.

Zdravotní pojišťovny a fondy prevence

Z fondů prevence dosud pojišťovny přispívaly svým pojištěncům například na nepovinná očkování, vyšetření nebo sportovní a rehabilitační aktivity. Ve fondu mají pojišťovny peníze nikoliv z vybraného pojistného na zdravotní pojištění, ale plní je z dalších zdrojů. Zejména z penále, pokut nebo přebytků z hospodaření.

Například Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP], u níž je pojištěno asi 60 procent obyvatel, do něj může podle zákona vložit maximálně 0,3 procenta z ročního příjmu ze zdravotního pojištění. V roce 2020 pojišťovna ve zdravotně pojistném plánu počítala s příjmy 149 miliard korun, do fondu by tak mohla poslat zhruba 447 milionů korun.

Zástupci zdravotních pojišťoven dlouhodobě upozorňují na své rostoucí náklady. Podle Svazu zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR] se celkové výdaje všech zdravotních pojišťoven spojené s epidemií covidu-19 pohybují přes 4,5 miliardy korun za měsíc. Největší díl nákladů tvoří hospitalizace včetně bonusů a PCR testy. Příspěvky na povinné testování, úhrady, rozvoz a aplikace vakcín jejich náklady v budoucích týdnech ještě navýší.

Zmiňovaná data jsou za měsíc listopad 2020, za který už pojišťovny mají kompletní výkazy nákladů. Hospitalizace jen v tomto měsíci vyšly na téměř 3,5 miliardy korun [polovina jsou přímé náklady, polovina „covidové” bonusy]. Za PCR testy pojišťovny vydaly necelou miliardu. Okolo 50 milionů korun stály antigenní testy, zbylých 80 milionů šlo na další specifické výkony. Podle SZP ČR stav nákladů za první měsíce letošního roku lze zatím jen odhadovat, suma se může reálně pohybovat okolo šesti miliard korun.

„Do léta se nejspíš náklady spojené s hospitalizacemi příliš nesníží, současně s tím budou přibývat platby za očkování a také se projeví výrazné navýšení počtu provedených testů. Tyto dva faktory mohou nákladově představovat sumu mezi 2 až 3 miliardami korun měsíčně,” uvedl prezident SZP ČR Ladislav Friedrich.

Firmy chtějí vyšší příspěvek na testy

V současné době se mají zaměstnanci povinně testovat alespoň jednou týdně. Ministerstvo průmyslu a obchodu dříve odhadovalo, že by se nařízené testování týkalo 1,88 milionu lidí. Měsíčně by tak mohlo být provedeno až 7,5 milionu testů, náklady by činily asi 450 milionů korun. Firmy kritizují ceny za samotesty, které jsou dnes i násobně vyšší, než činí příspěvek od zdravotních pojišťoven.

Zaměstnavatelé chtějí kvalitní covid testy i 100 Kč za jeden

Žádat o příspěvek na nákup samotestů mohou firmy a OSVČ jednou měsíčně, poprvé v dubnu za měsíc březen. Předložit přitom musí seznam svých zaměstnanců, kteří byli ve firmě testováni. Pojišťovny již na konci února upozorňovaly na možné problémy. Například, že bude třeba uzavřít smlouvu s každým zaměstnavatelem. Pojišťovny totiž mají smlouvy s osobami jako pojištěnci, nikoliv se samotnými firmami.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here