Odměny pro zdravotníky budou stejné jako na jaře 2020

0
1975
odmeny_pro_zdravotniky

Odměny pro zdravotníky za podzimní vlnu epidemie covidu-19 budou ve stejné výši jako na jaře, tedy v maximální částce 75 tisíc korun hrubého při plném úvazku. Zdravotníci v akutní péči je dostanou v květnové výplatě. Ostatní musí vyčkat na novelizaci kompenzační vyhlášky.

Návrh na dotační program, ze kterého budou vyplaceny odměny lékařům a ostatním zdravotníkům v akutní péči za podzimní vlnu epidemie covidu-19, předloží ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO] na pondělním [8.3.] jednání vlády. K výši odměn ministr uvedl, že půjde zřejmě o stejnou částku, jakou dostali zdravotníci za práci při jarní vlně epidemie. Nyní však s tím rozdílem, že odměnu tentokrát dostanou lékaři a ostatní zdravotníci i mimo segment akutní péče, tedy v ambulantním sektoru.

„Bude se jednat o částku, která je srovnatelná s tím, co bylo minulý rok,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci ministr Blatný.

Dodal, že zdravotníci v nemocnicích obdrží odměny ve výplatě za květen. Zdravotníci mimo nemocniční zařízení dostanou peníze po novelizaci kompenzační vyhlášky, kterou má v plánu úřad dokončit v měsíci březnu.

„Kompenzační vyhláška zohledňuje tyto odměny ve stejné částce jako v nemocnicích. To znamená v částce 75 tisíc korun,“ upřesnil Blatný.

Odměny za první vlnu covidu míří ke zdravotníkům

Odměny zdravotníků za práci při druhé [podzimní] vlně covidu-19 se na rozdíl od té jarní, kdy se vyplatily ze státního rozpočtu v částce 11,5 miliard Kč, uhradí z veřejného zdravotního pojištění. Výrazný rozdíl bude i v celkové částce, která bude nyní dvojnásobná. Odměny totiž dostanou i zdravotníci mimo lůžkovou péči. Dopady do zdravotního pojištění se tak očekávají ve výši až 23 miliard korun.

„Nyní je daleko větší zátěž zdravotníků a nejde pouze o zdravotníky v nemocnicích, byť oni stále nesou tu největší tíži,“ uvedl ministr.

Odměny zdravotníkům mají jít ze zdravotního pojištění

Odměny pro zdravotníky na jaře 2020

Zdravotníci v nemocnicích za práci na jaře 2020, konkrétně od března do května, dostali až 75 tisíc korun hrubého. To, pokud měli celý pracovní úvazek. Nezdravotníkům pak náležela odměna ve výši 30 tisíc korun hrubého. Přesná částka se jim vypočítala podle počtu skutečně odpracovaných hodin. Odměnu dostali zaměstnanci na hlavní pracovní poměr i pracující na dohodu. Včetně těch, kteří už ve zdravotnickém zařízení později nepracovali.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here