Pracovní povinnost lékařů a nelékařských zdravotníků z ambulantní péče, která v Česku platí od čtvrtka 4. března, se nevztahuje na praktické lékaře, pediatry, gynekology, porodníky a jejich zaměstnance. Nyní se jedná o pracovní povinnosti některých studentů zdravotnických oborů. 

Na pomoc při zvládání epidemie covidu v českých nemocnicích mohou od čtvrtka 4. března hejtmani a pražský primátor povolat nově i ambulantní lékaře a další zdravotníky ze soukromých zdravotnických zařízení. Dovoluje jim to aktuální krizové opatření, které na svém středečním jednání [3.3.] schválila vláda.

V praxi to znamená, že vedení krajů a hlavního města Prahy může v případě potřeby do nemocnic na svém území na výpomoc povolat i lékaře a ostatní zdravotníky z ambulantní a jednodenní péče. Anebo zařízení, v nichž nejsou hospitalizovaní pacienti s nemocí covid-19. Výjimku z nařízení pracovní povinnosti mají praktičtí lékaři, pediatři, gynekologové, porodníci a jejich zaměstnanci.

„Uložení pracovní povinnosti má pomoci hejtmanům a pražskému primátorovi řešit krizovou situaci, v níž se takzvané covidové nemocnice ocitly pod náporem pacientů vyžadujících kvůli vážnému stavu hospitalizaci na JIP,“ uvádí ve svém prohlášení vláda.

Pracovní povinnost studentů zdravotnických oborů

O nařízení pracovní povinnosti kvůli nedostatku personálu v nemocnicích pro studenty některých zdravotnických oborů jedná dnes odpoledne vláda. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného [za ANO] by se neměla vztahovat na studenty prvních a posledních ročníků lékařských fakult. Na přesném určení studentů s pracovní povinností se musí ministerstvo zdravotnictví dohodnout s děkany lékařských fakult. Ti totiž s povoláváním studentů do nemocnic z důvodu narušení jejich studia příliš nesouhlasí.

Zdravotnický výbor řešil jednání s mediky v nemocnicích

Od jara 2020, kdy v Česku propukla epidemie covidu, museli studenti na výpomoc do nemocnic už dvakrát. Zprvu nastoupili na pomocné práce v polovině měsíce března, podruhé pak na podzim. V obou případech šlo o pomoc v trvání dvou měsíců.

Odměny za povinnou práci dostanou studenti v plné výši

Ministerstvo uvažuje i o pracovní povinnosti pro studenty vyšších ročníků středních zdravotnických škol, na čemž se ale musí domluvit s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy [MŠMT]. To k plošnému zavedení povinnosti práce středoškolských studentů příliš nakloněno není. Aktuálně se proto podle ministra Blatného hledá vzájemný kompromis.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here