Zájemci o slevové poukazy na lázně se již nyní mohou přihlásit o slevu ve výši čtyř tisíc korun. Aby poukaz na tuzemský lázeňský pobyt získali, musí splnit několik podmínek. V lázních musí strávit minimálně šest nocí a podstoupit alespoň pět léčebných procedur. Žádat o slevové poukazy mohou opakovaně.

Vláda odsouhlasila dotační program COVID – Lázně na pomoc českému lázeňství. Rámcové podmínky programu připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj [MMR]. Z nich vyplývá, že lázně budou moci klientům nabídnout zákaznickou slevu na ozdravné a preventivní pobyty v lázních ve výši 4 000 korun. Sleva bude poskytnuta formou voucheru, který si zájemci budou moci vytisknout na stránkách Kudyznudy.cz. Nebo si o něj říci přímo v lázeňském zařízení. Poukaz se bude vztahovat na pobyty zakoupené a realizované od 1.7. – 31. 12. 2020 v českých lázních.

Lázně odmítají zájemce o pobyty se slevovými vouchery

Slevu budou moci dostat osoby starší 18 let s trvalým pobytem na území ČR. Musejí být zapojeny do systému českého veřejného zdravotního pojištění. Další podmínka je, aby si zaplatily pobyt nejméně na šest nocí a alespoň pět léčebně rehabilitačních procedur. Podpora se nebude vztahovat na pobyty realizované v rámci veřejného zdravotního pojištění, tedy na komplexní a příspěvkovou lázeňskou péči.

Lázně jsou naše rodinné stříbro, říká ministryně

Dotace podle tiskové zprávy Vlády ČR mohou čerpat zřizovatelé těch zařízení, které jsou organizačními složkami státu. Případně jsou státními příspěvkovými organizacemi zřizovanými organizačními složkami státu, jež jsou kapitolami státního rozpočtu. Pracovníci informační linky MMR k poskytování poukazů pro ZdraveZpravy.cz ale uvedli, že poukaz mohou vystavit i soukromé lázně, avšak nesmí se jednat o wellness hotely, ale lázně v pravém slova smyslu. Musí jít o lázně s léčebně rehabilitační péčí na seznamu Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Celkem má jít na podporu lázní a jejich klientů až miliarda korun. Jak uvedlo MMR v teoretické rovině bude možné za tuto výši alokace vystavit maximálně 250 000 voucherů. Pokud by byl zájem větší, bude nutno podle MMR rozhodnout o zvýšení podpory.

„Lázeňství patří mezi nejohroženější sektory zasažené dopady pandemie covid-19. Pokles poptávky může vést k omezení nabídky i uzavírání lázeňských zařízení. Propouštění velkého množství personálu může vést k celkovým negativním dopadům na regiony České republiky,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová [ANO].

Vláda je samé překvapení, tvrdí lázeňské domy

Dodala, že lázeňství je v Česku tradiční obor služeb, ve kterém Česká republika vždy vynikala i ve světovém měřítku.

„Je to naše rodinné stříbro,“ řekla.

Cílem dotačního titulu je částečně nahradit výpadek zahraniční klientely, jež představovala až 44 procent klientů českých lázní. Současný výpadek zahraniční klientely a nucené omezení provozu lázeňských služeb znamená absenci cca 170-200 tisíc hostů za rok. Další podporu pro české lázně přináší takzvaná kompenzační vyhláška MZ ČR. Ta letos navýšila úhrady pro lázně o 17 procent.

Kde lze najít slevové poukazy na lázně

Zájemci od 1. 7. naleznou voucher na webu Kudyznudy.cz. Po jeho vygenerování jim bude poukaz odeslán na e-mail. Následně kontaktuje vybrané lázně a zarezervuje si pobyt. Vedle toho bude možné generovat voucher i v jednotlivých lázeňských zařízeních. Což podle MMR využijí zejména skupiny obyvatel s omezeným přístupem k internetu.

MMR zřídilo ke službě i telefonní infolinky [+420 224 861 282 nebo +420 224 861 138] od pondělí do pátku od 8 do 17 hodin.

Bez zajímavosti není, že na slevu nemají zpětně žádný nárok ti, kteří již pobyt v lázních zaplatili. V tomto případě je potřeba uplatnit kód pro slevu při placení, případně se pokusit dohodnout s lázněmi na stornu platby a novém zaplacení, tentokrát se slevovým kódem. O poukaz může žádat jedna osoba opakovaně. Vždy ale musí splňovat podmínky pobytu [šest po sobě jdoucích nocí a pět procedur]. Není možné dva vouchery jedné a té samé osoby uplatnit na jeden pobyt. Na jeden pobyt může osoba využít pouze jeden voucher.

–DNA–

10 KOMENTÁŘE

  1. Mám zájem o 7denní pobyt v lázních Luhačovice, kde jezdíme pravidelně každý rok asi již 6 let.

  2. Jsem držitelem průkazu ZTP/P a mám zájem jet s manželkou do lázni Luhačovice, není to daleko od
    našeho bydliště a tak tam manželka může dojet autem. Moc se nám tam líbí a jsme tam vždy velmi
    spokojeni.

  3. Kudyznudy to evidentně nezvládá.Není možné se dostat ani na jejich stránky ohledně woucheru na lázně se státním příspěvkem.Nevím pro to nedali na více vebových stránek,když si stím kudyznudy nedokáže poradit M.Koucký

  4. 1.7. byly vouchery uvedeny v platnost,hned jsem ho obdržela po mé žádosti a hned objednávala lázně v Luhačovicích.Bylo mi sděleno že je vše již obsazeno a jsou volně jen pobyty bez voucherů.K čemu taková akce tedy je, když lázně na to nemají kapacitu a to podotýkám hned první den . Eliška

  5. Manželka má pobyt na 8 nocí v lázních Bohdaneč v září 2020.Poslali jsme tam číslo voucheru a z lázních nám po 4 dnech odpověděli, že to neakceptuji že se k programu kovi nepřipojují.
    Proč tedy klamete lidi že to mohou uplatnit když to pak není možné. Tohle by jste měli také zveřejnit v novinách a ne jen to co se Vám hodí.
    Vit dva články v Právu dne 2.7.2020.

    Doufám že odpovíte ,nebo se máme dotazovat v Právu J e zde uváděn váš portál Kudyznudy.cz

    Karel

  6. Dobrý den, máme objednaný Vánoční pobyt v Poděbradech, nevěděli jsme, že je možné stáhnout Vouchery pro 2 osoby, dnes jsem byla informovaná, ze žádosti platí až do konce září, do Poděbrad jezdíme už 8 let každý rok a bylo nám doporučeno, že si máme uplatnit nárok, ( věrnostní), jsme oba dva důchodci, já mám průkaz ZTP/P . Prosím o odpověď, zdali máme nárok na vyřízení. Děkujeme za odpověď. Anna a Reinhold GROHOVI.

  7. Dobrý den. Prosím Vás byl jsem na Lázenském pobytu V Mariánských Lázních od 1.9- 22.9. 2020. Mohu ještě žádat o příspěvek 4000 kč? Prosím o informaci. Děkuji. Petr. Leskovjan. Mladá Boleslav.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here