Lázně odmítají zájemce o pobyty se slevovými vouchery

0
5333
slevovymi_vouchery
Foto: Pixabay.com

Lázně kolabují pod náporem zájemců o léčebné pobyty dotované čtyřmi tisíci z programu Covid – Lázně. Nespokojení jsou i zájemci o dotovaný pobyt. Mnohé lázně je totiž odmítají se slevovými vouchery přijmout. Lázně viní ze současné situace Ministerstvo pro místní rozvoj [MMR]. To ale říká něco jiného než lázně.

Podle zjištění deníku ZdraveZpravy.cz se zástupci lázní, ale i jejich zákazníci shodují v jednom. Současná realita ohledně možnosti využít slevový voucher na čtyři tisíce korun na léčebný pobyt v lázních nemá nic společného s tím, jak je na obrazovkách tuzemských televizních kanálů prezentována na tiskových konferencích vlády a MMR.

Nešťastné jsou jak lázně, tak jejich klienti. Ti totiž s příslibem čtyřtisícové dotace na léčebný pobyt obvolávají české lázně, aby se již v prvních dnech platnosti programu, který má podpořit české lázeňství, dozvěděli: „Na slevový voucher programu Covid – Lázně vás v tuto chvíli objednat na léčebný pobyt nemůžeme, bez voucheru vás objednat můžeme.“ Do mnohých českých lázní se lidé přitom už ani nedovolají. Kvůli náporu zájemců o dotované léčebné pobyty v nich totiž vypnuli telefony a přijímají pouze e-maily.

Jsou tu ale i další příběhy

„1. 7. byl zahájen příjem žádostí o vouchery. Obdržela jsem ho obratem po odeslání žádosti a hned objednávala lázně v Luhačovicích. Bylo mi sděleno, že vše je již obsazeno a volné jsou jen pobyty bez voucherů. K čemu taková akce je, když lázně na to nemají kapacitu, a to podotýkám hned první den,“ komentuje svou zkušenost u článku o nabídce slevových voucherů čtenářka deníku ZdraveZpravy.cz Eliška z Prahy.

A stejnou zkušenost má i Miroslav Sejval z Loun, který pro změnu volal do Františkových Lázní. Ty si totiž oblíbila jeho žena, která lázně navštěvuje pravidelně kvůli bolavým zádům.

„Tam mi řekli, že mají stop stav na lidi se slevovými vouchery, tedy, že ji nevezmou. Ale řekli mi, že ji vezmou, pokud neuplatním ten voucher,“ popisuje Miroslav Sejval.

To, co zažíváme nyní, jsme dosud nezažili

„Víte, my jsme se teď nedávno oklepali z krize covid-19, kdy jsme museli úplně zavřít provoz. Naše firma tím přišla o 150 milionů korun, takže jsme museli lidem snižovat platy. No a nyní zažíváme druhý extrém, druhou krizi. Nezvladatelnou záplavu zájemců o léčebné pobyty se slevovým voucherem z programu Covid – Lázně,“ říká pro ZdraveZpravy.cz mluvčí Lázní Luhačovice Dalibor Chrastina.

„Přijďte se podívat, jak vypadají naši zaměstnanci na příjmu žádostí o pobyt. Uvidíte, co to znamená být skutečně v první linii. Nepřál bych vám zažít to, co zažíváme my,“ dodává.

Podle něj současnou situaci charakterizují hned dva problémy. První je, že dotační program na slevové vouchery byl spuštěn absolutně živelně a bez přípravy. To znamená, že nejedny lázně v Česku nejsou v tuto chvíli sto ani v reálném čase přijímat žádosti o pobyty klientů. Říká, že denně do lázní chodí tisíce a tisíce žádostí na uplatnění slevového voucheru. Druhý problém je ten, že podmínky programu lázním stanovují kapacitní limity, tedy kolik lidí smějí se slevovým voucherem přijmout. A tyto limity jsou dle jeho slov nastaveny tak špatně, že lázně již v tuto chvíli vědí, že docela jistě nebudou moci přijmout velkou část z těch zájemců, kteří se na ně obrátili.

„Víte, mě jako markeťáka tato situace velice ničí. Roky se snažíte budovat kvalitní lázně, aby měly dobré jméno, a pak jste odbytým dotačním programem ze strany MMR vmanévrováni do situace, která vám to dobré jméno poškozuje,“ říká.

Podle něj se lidem jen těžko vysvětluje, proč je mohou přijmout bez slevového voucheru, ale s ním už nikoliv. Navíc za situace, kdy lázně, aby současnou situaci vůbec zvládly, vypnuly telefony a s klienty komunikují pouze po mailu.

Je nám velice líto, že zklamáváme naše zákazníky, ale ta situace, kterou zažíváme je naprosto nestandardní, “ upřesňuje.

MMR: Lázně mají limit na počet slevových voucherů

Současné problémy lázní a jejich klientů připouští i mluvčí MMR Veronika Vároši. Podle ní se však týkají hlavně Lázní Luhačovice, protože tam jezdí Češi nejraději. I tak ale pro ZdraveZpravy.cz vysvětluje, proč lázně nyní nepřijímají klienty se slevovými vouchery.

„Všechny lázně mají limit na počet voucherů, které mohou přijmout. Vzhledem k velké poptávce na některá zařízení se může stát, že ve chvíli, kdy si domlouváte rezervaci, lázně již dosáhly maximálního počtu voucherů, který mohou přijmout.“

Zároveň radí lidem, co mají dělat, když je lázně s jejich slevovým poukazem odmítnou.

„Tento limit se může v budoucnu navýšit nebo se uvolní kapacita, proto je dobré zůstat s lázněmi v kontaktu. Nebo doporučujeme například zvážit cestu do jiného zařízení, které vouchery na slevu svým hostů dále umožňuje čerpat,“ vysvětluje Veronika Vároši, která zdůrazňuje, že MMR je v případě problémů připraveno limit na vouchery navýšit, stejně jako alokaci v programu.

Podpora de minimis: 200 tisíc euro

To, že všechny lázně mají limit na počet slevových poukazů stanovují podmínky programu Covid – Lázně. Podle nich mohou lázně lidmi s poukazy obsadit pouze 60 procent lůžkové kapacity. Zároveň se musí řídit pravidly takzvané podpory malého rozsahu [podpora de minimis]. A tato podpora jednomu podnikateli [lázním] nesmí být za jakákoli tři po sobě jdoucí zdaňovací období v součtu vyšší než 200 000 euro [cca 5,3 mil. Kč].

To znamená, že lázně nesmějí požádat o proplacení voucherů za více než 200 000 euro [cca 5,3 mil. Kč]. Vydělíme-li pak 5,3 mil. Kč čtyřmi tisíci korunami podpory z dotačního programu dojdeme k výsledku, že lázně mohou poskytnout léčebný pobyt pouze 1 325 klientům. A to ještě ne vždy.

„Pro lázně naší velikosti, kdy ovládáme deset procent trhu, a navíc ve chvíli, kdy jsme v minulosti již čerpali dotace, na které se podpora v režimu de minimis vztahovala, není tento limit dostatečný. Na tento problém jsme upozorňovali my, ale i ostatní lázně, ale bez výsledku. Víte, ona ta realita je úplně jiná než, jak se prezentuje na tiskových konferencích,“ říká Dalibor Chrastina.

Podpora de minimis: 800 tisíc euro

Mluvčí MMR Veronika Vároši tvrdí, že podpora de minimis je složitá věc, kterou běžný člověk nemá příliš šancí pochopit. Také ale říká, že podpora v programu Covid – Lázně není 200 tisíc euro, ale 800 tisíc euro [cca 21,4 mil. Kč]. Toto však zástupci lázní odmítají a nejednoznačně v této věci hovoří i podmínky programu.

„Podpora je připravována v režimu Dočasného rámce [limit 800 tis. euro / do 31. 12.2020 / subjekt]. V opačném případě bude podpora poskytnuta v režimu de minimis [200 tis. EUR /3 roky/ subjekt]. Maximální limit podpory bude uveden v platném rozhodnutí o poskytnutí dotace [RoPD]. Režim podpory bude upřesněn ve výzvě.“

Problém ovšem je, že výzva na čerpání dotací z programu Covid – Lázně zatím není veřejně k dohledání. Což svádí ke spekulaci, že výzva k programu Covid – Lázně, která stanovuje pevné a jasné podmínky čerpání dotací, vůbec není. V této věci pak nepomůže ani ustanovení o tom, že limit podpory bude uveden v platném rozhodnutí o poskytnutí dotace. To proto, že rozhodnutí bude vystaveno až poté, kdy lázně o proplacení voucherů zažádají a ministerstvo jim ho přizná. Což bude odhadem za měsíc, protože zhruba měsíc bude podle Veroniky Vároši MMR trvat, než vouchery lázním proplatí.

Podle zástupců lázní je věc velice jednoduchá. Za současnou kritickou situací, do níž se dostali lázně i jejich klienti, stojí Ministerstvo pro místní rozvoj, které přípravu programu Covid – Lázně nezvládlo.

„Ta věc je velice jednoduchá. My tady slyšíme neustále o programu Covid – Lázně, ministryně v televizi vypráví lidem, přijeďte do lázní, my vám to zaplatíme, ale když my po ní chceme jasné a rozumně nastavené podmínky programu, tak my na ně vlastně jenom čekáme. Ten argument, že podpora de minimis je 800 tisíc euro nelze akceptovat, protože to má své legislativní záležitosti, které se ovšem ještě nestaly, ale nám se ty tisíce lidí o dotovaný program hlásí už nyní,“ vysvětluje Dalibor Chrastina.

Vlna zájemců zaplavila i další lázně

Obdobná situace, která panuje v Lázních Luhačovice, panuje i v dalších českých lázních. I ty zažívají extrémní nápor zájemců o dotovaný pobyt, který ale vzhledem k nastavení programu Covid – Lázně nemohou uspokojit. Což pro ZdraveZpravy.cz potvrzuje i Miroslav Sejval z Loun, který se snažil uplatnit slevový kupon na pobyt v lázních v pátek.

„Žena potřebuje lázně kvůli zádům, kvůli plotýnkám. Ráda jezdí do Františkových Lázní, tak se rozhodla, že by využila nabídky slevového kuponu na čtyři tisíce korun. No a já tyhle akce zařizuji. Zavolal jsem do hotelu Praha ve Františkových Lázních, jestli ji přijmou. Tam mi řekli, že mají stop stav na lidi se slevovými vouchery. Tedy, že ji nevezmou. Řekli mi ale, že ji vezmou, pokud neuplatní ten voucher,“ vypráví Miroslav Sejval.

Dodává, že nechápal, v čem je se slevovými vouchery problém. Zvlášť, když mu v hotelu poradili, aby zkusil zavolat příští čtvrtek, že to snad již budou vědět, jak jsou na tom s limity pro příjem klientů se slevovými vouchery. Avšak to, jestli ji přijmou, nepotvrdili.

„Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem ještě zavolal do Hotelu Francis ve Františkových Lázních. Tam mi také řekli, že ženu se slevovým voucherem nevezmou. Ale nabídli mi slevu na pobyt ve výši téměř čtyř tisíc korun a to bez slevového voucheru. To proto, abych nemusel obvolávat další lázně. Tak jsem se s nimi domluvil,“ tvrdí.

Miroslav Sejval je rád, že jeho akce dopadla, jak dopadla. I přesto ale říká: „Nechápu, proč tedy kvůli voucherům dělali v televizi takový humbuk. Říkali, že do toho dají miliardu korun. Člověk se tedy toho chytne, snaží se to využít, a to ještě relativně včas, aby nakonec zjistil, že to vlastně vůbec nefunguje. To by bylo snad lepší, kdyby nedělali nic. Anebo, aby snad šli dělat úplně něco jiného,“ říká.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here