Americká biotechnologická společnost Inovio oznámila, že její experimentální vakcína proti koronaviru vykazuje nadějné předběžné výsledky. Jedná se o závěry z první fáze testů na lidech, které se v USA zúčastnilo 40 osob. Podle dostupných informací začala první fáze testů už u 23 látek vyvíjených po celém světě.

Firma Inovio ve své zprávě uvedla, že její vakcína spustila u 94 procent testovaných osob kýženou imunitní reakci. Očkovací látka s označením INO-4800 obsahuje kód DNA, který má v těle naočkované osoby spustit reakci speciálně namířenou proti viru SARS-CoV-2.

Látka se aplikuje jehlou pod kůži a následně se musí aktivovat zařízením připomínající kartáček na zuby. Ten na zlomek vteřiny vyvine elektrický impuls, jež umožní injektované DNA proniknout očkovanému do těla a zahájit práci.

Inovio spolupracuje s vládou USA

Projekt společnosti Inovio financuje americké ministerstvo obrany a nezisková organizace CEPI. Firma také oznámila, že její látku zařadila americká vláda do svého projektu s názvem Warp Speed, jehož cílem je do ledna příštího roku vyrobit stovky milionů dávek účinné vakcíny. Firma je kotována na burze NASDAQ.

Vakcína společnosti Moderna probrala finanční trhy

Podle předchozího sdělení amerických úřadů by již v létě měly vstoupit tři experimentální vakcíny do poslední, třetí, fáze testů. Tato část klinických zkoušek je však časově a finančně nejnáročnější. Účinnost látky se pozoruje na několika desítkách tisíc lidí na mnoha místech po celých USA. Výsledky tohoto rozhodujícího testu by měly být známy za šest až osm měsíců. Mnoho expertů tvrdí, že je vyvinutí vakcíny proti koronaviru jedinou šancí, jak v silně zasažených místech zásadně zmírnit pandemii nemoci covid-19 a navrátit život do normálních kolejí.

AstraZeneca začala s produkcí vakcíny proti covid-19

Epidemie covid-19 v USA neustává

Spojené státy jsou v absolutních číslech zemí s největším počtem nakažených i zemřelých v souvislosti s covidem-19. Počet případů koronavirové nákazy se během června zdvojnásobil ve 14 státech USA, včetně Kalifornie, Floridy či Texasu. Nejvyšší nárůst, o 294 procent, zaznamenala v červnu Arizona, následovaná Jižní Karolínou a Arkansasem s 200 respektive 179procentním přírůstkem. Více než dvojnásobný nárůst nových případů infekce hlásí také Alabama, Aljaška, Idaho, Nevada, Severní Karolína, Oklahoma, Oregon a Utah.

Nejmenší přírůstek má naopak New York, který byl dlouho hlavním ohniskem nákazy v zemi. Stát New York vsadil na přísná omezující opatření a v červnu evidoval pouze šestiprocentní nárůst nových případů, což je nejméně v celých Spojených státech.

Na celostátní úrovni přibylo v USA v červnu případů o 46 procent, úmrtí s nemocí covid-19 pak o 21 procent. Několik států ale červnové statistiky dosud nenahlásilo.

Za poslední týden mělo 21 z 50 států USA vyšší než pětiprocentní podíl zjištěných případů nákazy vzhledem k celkovému počtu provedených testů. Nad pětiprocentní hranicí považuje WHO vývoj epidemie za znepokojivý. Nejhůře je na tom v tomto kritériu stát Arizona, kde byla nákaza odhalena u téměř čtvrtiny testovaných.

Za šest měsíců od chvíle, kdy Světová zdravotnická organizace [WHO] registrovala první shluk nákazy záhadným plicním onemocněním v čínském Wu-chanu, komplikacím doprovázejícím nemoc covid-19 podlehlo přes půl milionu lidí, z toho 126 000 v USA.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here