Vakcína společnosti Moderna probrala finanční trhy

0
1243

Lidský imunitní systém vykazuje pozitivní reakce na proticovidovou experimentální vakcínu mRNA-1273 od americké biotechnologické firmy Moderna. Zprávy z biotechnologické společnosti jsou natolik pozitivní, že včera doslova polily živou vodou i obchodování na kapitálových trzích.

Americká biotechnologická společnost Moderna uvedla, že je hrdá na to, že patří k předním skupinám, které jsou blízko k vyvinutí vlastní vakcíny na nemoc covid-19. Zprávy z firmy o vakcíně včera [18.5.] ovlivnily i globální i lokální finanční trhy. Podle hlavního ekonoma Komerční banky [KB] Jana Vejmělka je slibný vývoj vakcíny od společnosti Moderna doslova polil živou vodou.

„Jen akcie společnosti Moderna v pondělí otevřely o více než 30 bodů výše oproti pátečnímu závěru. Od poloviny letošního března si připsaly více než 300 procent,“ upřesnil.

Podle něj se pokles rizikové averze obecně projevil nejenom na akciových trzích, ale patrný byl i vzestup tržních úrokových sazeb a výnosů státních dluhopisů na obou stranách Atlantického oceánu. Na vakcíně proti covid-19 ostatně intenzivně pracují i firmy v Evropě.

Evropská komise podpoří 8 výzkumných covid projektů

Jak pracuje Moderna na vakcíně mRNA-1273

Massachusettská biotechnologická společnost Moderna patří mezi horké favority na objevení nové vakcíny proti nemoci covid-19. Společnost ostatně získala od americké vlády grant na její vývoj ve výši 483 milionů dolarů [cca 12,3 mld. Kč]. Na vývoji vakcíny tak pracuje několik stovek vědců z celého světa.

Cíl firmy je nejen vakcínu vyvinout, ale dokázat ji do konce roku i produkovat v objemu milionů dávek měsíčně. V příštím roce pak v objemu jedné miliardy dávek ročně. Společnost se proto spojila s další biotechnologickou firmou Lonza, která se specializuje na klinické studie nových léků. Jde o společnost, která byla založená ve Švýcarsku již v roce 1897. Dnes má více než 15 500 zaměstnanců ve 120 pobočkách a kancelářích v bezmála 40 zemích světa. Dodejme, že o vlastní vakcínu se pokouší i Česká republika. 

Evropa i Česko chtějí mít vlastní vakcíny proti covid-19

Jak postupuje vývoj vakcíny

Firma Moderna se snaží při vývoji vakcíny [více v přiloženém videu, pozn. red.] najít vhodné protilátky k neutralizaci nového koronaviru. Zaměřuje se na objevení protilátky či stabilizaci tzv. Spike proteinu [S] SARS-CoV-2. Ten je využíván virem k zachycení lidských buněk. Zaměřením na tento protein firma usiluje o prevenci infekce. První účastník studie mRNA-1273 byl přitom dávkován 16. března, 63 dní od výběru sekvence po dávkování studie 1. Shrnutí dosavadní činnosti společnosti na SARS-CoV-2 naleznete zde.

Moderna přitom uzavřela první fázi testů, ve kterých zkoušela efektivitu své vakcíny mRNA-1273 na devíti skupinách lidí rozdělených podle věkových kohort. Dne 27. dubna oznámila, že předložila americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv [FDA] výsledky první fáze studie mRNA-1273. 7. května pak uvedla, že FDA dokončil přezkum její látky mRNA-1273, což jí umožnilo přestoupit do druhé fáze vývoje. Firma zároveň oznámila, že již nyní dokončuje protokol pro 3. fázi.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here