Za PCR test zaplatí samoplátce nejvýše 814 korun

0
670
za_PCR
Foto: Pixabay.com

Za PCR test nezaplatí samoplátce již více než 814 korun, za antigenní test pak 201 korun. Cenu s platností od úterý 8. června reguluje Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Počty ze zdravotního pojištění hrazených testů zůstávají stejné.

Cenu za otestování na covid-19 oběma metodami zastropovalo ministerstvo v cenovém předpisu s platností od 8. 6. 2021.

Za laboratorní vyšetření PCR metodou zaplatí nyní samoplátce odběrovému místu nejvýše 814 korun. Dosud úřad cenu reguloval na 1 510 korun. Laboratoře po testovaných obvykle požadovaly platbu v rozmezí 1 200 až 1 400 korun. Nová cena se skládá z 200 korun za odběr biologického materiálu ze zadní stěny nosohltanu nebo slin a ceny za laboratorní analýzu vzorku. Cena za stěr zůstává stejná, snížila se cena za vyšetření a to na 614 korun. Dříve byla 1 310 korun.

Ministerstvo s platností od 8. června taktéž zastropovalo cenu za antigenní otestování na 201 korun. Dříve bývala 351 korun.

Regulací chce úřad vytvořit dostupnější podmínky pro testování lidí o letních prázdninách. Další důvod je dle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO], že testy se musí lidé povinně prokazovat při vstupu do kulturních a jiných zařízeních.

„Chceme, aby i další testy, které si lidé hradí sami, byly cenově co nejdostupnější, protože jsou podmínkou pro vstup do služeb, na akce, do zdravotnických a sociálních zařízení i pro cestování,” uvedl.

Indikace k testu od lékaře či hygienika

Při doporučení na oba druhy testů od lékaře nebo hygienika kvůli rizikovému kontaktu s covid pozitivní osobou, se hradí v plné výši stěr i vyšetření vzorku ze zdravotního pojištění. A to i v případě, že si testovaný již vyčerpal všechny pojišťovnou hrazené testy. V červnu se může každý pojištěnec nechat bez poplatku otestovat dvakrát metodou PCR a jednou za sedm dnů antigenním testem v k tomu určeném odběrovém místě. Od července se z pojištění hradí dva PCR testy a dva antigenní testy do měsíce.

Dva PCR testy zdarma nepodmiňuje žádanka od lékaře

Prokázání bezinfekčnosti a systém OTN

Do míst s podmínkou vstupu až po prokázání bezinfekčnosti na koronavirus se mohou lidé nově prokazovat negativními výsledky všech druhů testů. To znamená PCR a antigenní metodou a nově také samotestem. Uznatelné je i osobní čestné prohlášení o bezinfekčnosti.

Stávající ministerské nařízení považuje za bezinfekční všechny očkované osoby, a to již tři týdny od aplikace první dávky covidové vakcíny. Byť kompletní imunitu získává očkovaný podle vakcinologů a epidemiologů až dva týdny od aplikace druhé dávky při dvoudávkovém očkovacím schématu [vakcíny – ComirnatyAstraZenecaModerna]. U jednodávkového [vakcína Janssen] dva týdny od podání první dávky.

Bezinfekčnost na covid-19 platí po 21 dnech od 1. dávky

Bezinfekční jsou dále pacienti po prokazatelně prodělaném onemocnění covid-19 po dobu šesti měsíců [180 dnů] od pozitivního výsledku. Vyléčený to však musí doložit potvrzením. Dalším v současné době uznaným dokladem o bezinfekčnosti je potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus, anebo čestné prohlášení o negativním výsledku testu.

Se sjednocením testů vyjádřili nesouhlas odborníci z Iniciativy Sníh. Podle nich není sjednocení podmínek pro prokazování bezinfekčnost negativním testem všech typů moudré, protože lidé mohou podvádět.

„Samotesty jsou špatně. Dle mého by měli mít PCR nebo profi test AG,” vyjádřila se viroložka Ruth Tachezy.

Internista a bývalý ředitel několika krajských nemocnic Petr Svoboda vyjádřil obavu z toho, že lidé budou podvádět.

„Samozřejmě vycházet ze samotestů či čestného prohlášení jako podkladu pro cokoliv je úplně nereálné. Podle toho, jak se bavím s lidmi, desítky procent, možná i přes 50 procent, v tomto budou podvádět,” uvedl.

Epidemiolog a člen MeSES [Mezioborová skupina pro epidemické situace] Rastislav Maďar upozornil, že ochrana populace bude ještě více děravá.

„Mnoho lidí si řekne:, že to nahrává to nepoctivcům, kteří si mohou situaci ulehčovat, tak proč bych chodil na test já, když mi stačí napsat něco na papír a za minutu je hotovo,” reagoval na rozvolnění prokazování bezinfekčnosti čestným prohlášením.

Připomněl přitom, že lidé falšují i testy ze zahraničí, jak se nedávno ukázalo.

Potvrzení o bezinfekčnosti ke stažení na ÚZIS

Potvrzení o bezinfekčnosti, tedy o prodělaném covidu-19, negativním výsledku testu, anebo očkování proti covidu-19, si lidé opatřují od 1. června na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS], v sekci Očkovací portál občana. Do systému každý vstoupí přihlášením s pomocí jednorázového SMS kódu, přičemž musí zprvu uvést své rodné číslo a číslo občanského průkazu. Potvrzení o bezinfekčnosti v papírové podobě vydá také očkovací centrum a za úplatu ho svým pacientům vydávají i praktičtí lékaři.

Registrace cizinců k očkování se otevře ještě tento týden

 

Potvrzení o bezinfekčnosti si tímto způsobem stáhnou jen ti lidé, kteří při očkování uvedli své číslo mobilního telefonu. Od 15. června si potvrzení budou moc stáhnout i cizinci, kteří si očkování proti covidu-19 zaplatili sami, protože u nás nejsou zdravotně pojištěni.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here