Registrace cizinců k očkování se otevře ještě tento týden

0
1190
registrace_cizincu_k_ockovani
Foto: Pixabay.com

Registrace cizinců k očkování proti covidu-19 bez veřejného zdravotního pojištění se spustí koncem týdne. Očkovaní budou vakcínou Comirnaty od Pfizer/BioNTech. Vakcínu i aplikaci si zaplatí sami. Uvedlo to Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Registrace cizinců k očkování se koncem týdne spustí na již zavedeném portále MZ ČR [ odkaz k registraci je zde]. Jelikož jde o cizince bez účasti na veřejném zdravotním pojištění, budou si za očkovací látku i její aplikaci platit sami. Částka by dle Martiny Čovbanové z tiskového oddělení MZ ČR neměla přesáhnout 850 korun.

„Spuštění registrace k očkování nepojištěných cizinců předpokládáme koncem tohoto týdne, momentálně probíhá systémové testování. V každém kraji bude pro tyto účely určeno minimálně jedno očkovací místo,“ uvedla.

O očkování bez zdravotního pojištění je v Česku zájem

Očkování je nezbytná péče jen u dlouhodobých pobytů

Proti covidu-19 se u nás budou očkovat cizinci z EU nebo ze třetích zemí, kteří mají v Česku dlouhodobý pobyt. Otázka zůstává u očkování osob ze zahraničí s Evropským průkazem zdravotního pojištění [EHIC]. Ti u nás mají totiž nárok pouze na poskytnutí nezbytné péče. Podle vyjádření Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] je očkování nezbytnou péčí u dlouhodobých pobytů, nikoli u těch krátkodobých. Například turistických.

Bezinfekčnost na covid-19 platí po 21 dnech od 1. dávky

Cizinci bez zdravotního pojištění stát neeviduje

Přesný počet zdravotně nepojištěných cizinců žijících na území České republiky nezná žádný úřad. Statistiky Ministerstva vnitra ČR [MV ČR] mluví, že koncem letošního prvního čtvrtletí u nás žilo celkem 656 300 cizinců, z nich pak 344 300 přechodně a ostatní trvale.

Cizinci tvořili předloni 15 procent zaměstnanců v Česku

Ve chvíli, kdy u nás cizinec dostane pracovní smlouvu, odvádí si z něj automaticky také zdravotní pojištění. V opačném případě nikoli a takové osoby jsou nedohledatelné. Očkovací místa určená i pro vakcinaci cizinců bez pojištění budou inkasované částky za vakcíny i jejich aplikaci pojišťovnám vracet.

Certifikát o očkování dostanou cizinci od 15. června

Cizinci si budou moci v týdnu od 15. června nově stáhnout i svůj certifikát o očkování, prodělaném onemocnění nebo negativním výsledku testu. A to na portálu https://ocko.uzis.cz/. Po zadání data narození, e-mailu a telefonní čísla obdrží ověřovací SMS zprávu. A po jejím zadání se jim v aplikaci zobrazí certifikát. Případně jim můžou certifikáty o aplikovaném očkování proti covidu-19 vytisknout poskytovatelé zdravotních služeb, kteří vakcinaci či test provedli [očkovací místo, praktický lékař, odběrové místo].

Kde si vyžádat potvrzení o bezinfekčnosti na covid-19

Na absenci přístupu k očkování proti covidu u cizinců upozornil v květnu pražský primátor Zdeněk Hřib [Piráti]. Tehdejší ministr zdravotnictví Petr Arenberger [za ANO] reagoval, že nejpozději do týdne připraví podmínky k otevření registrace pro cizince bez pojištění. Ta však přichází až nyní.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here