Postcovidová rehabilitace pomáhá lidem po covidu

0
799
postcovidova_rehabilitace
FNUSA

Postcovidová rehabilitace mírní následky infekce covidu-19. Podle odhadů pneumologů následky trpí přes deset procent pacientů. Na jejich léčbu se nyní zaměřili lékaři a fyzioterapeuti ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně [FNUSA], kteří pacientům nabízejí speciální rehabilitační program.

Zlepšit zdravotní stav po prodělání infekce covid-19 pomůžou odborníci z Kliniky tělovýchovného lékařství a rehabilitace FNUSA a LF MU. Pro pacienty s přetrvávajícími následky covidu-19 připravili speciální rehabilitační program zaměřený na trénování dechu a svalstva. Dále malých a velkých kloubů a celkové zvýšení tolerance zátěže.

Žádanka od lékaře není podmínka rehabilitace

Postcovidová rehabilitace je podle zástupců kliniky nyní otevřena nově i pro veřejnost.  Pacienti se můžou objednávat přímo v ambulanci rehabilitace Kliniky tělovýchovného lékařství a rehabilitace na telefonním čísle 543 183 002. Fyzioterapeuti uvítají, když s sebou pojištěnci vezmou ke vstupnímu vyšetření svoji zdravotní dokumentaci. Zapomenout nemají ani na žádanku od praktického lékaře nebo specialisty, jež je k rehabilitačnímu tréninku doporučil.

„Není to však podmínkou, indikaci posoudí odborník kliniky u vstupní prohlídky,“ dodávají zástupci kliniky.

Postcovidový syndrom má přes deset procent pacientů

Měsíční postcovidová rehabilitace

Program začíná ambulantním vyšetřením rehabilitačním lékařem. Pacient pak dochází dvakrát týdně na 60 minut k tréninku, který vede proškolený fyzioterapeut.

„Šedesátiminutová cvičební jednotka je zaměřena na zvýšení svalové síly končetinového i trupového svalstva. A to s využitím různých rehabilitačních pomůcek, včetně cvičení na míčích, cvičení s pružnými tahy. Zaměřujeme se také na korekci postoje, dynamiky hrudního koše a hrudní páteře,“ popisuje primářka Kliniky tělovýchovného lékařství a rehabilitace FNUSA a LF MU Michaela Sosíková.

Fyzioterapeuti nevynechají ani nácvik správného držení těla a optimalizaci pohybových návyků. Rehabilitační cyklus trvá dle Sosíkové jeden měsíc, tedy osm tréninkových hodin.

„Pak následuje výstupní kontrolní vyšetření u lékaře a zhodnocení efektu terapie,“ dodává.

Postcovidové obtíže mírní správný nordic walking

První tréninkový měsíc už mají někteří vyléčení z covidu-19 za sebou. Byli jimi zaměstnanci FNUSA, kteří se i po úzdravě z infekce potýkali s hlavně respiračními obtížemi. Jednou z nich je Markéta Geierová, která se s covidem-19 léčila v nemocnici.

„Po propuštění z nemocnice jsem se při sebemenší námaze zadýchávala. Nevyšla do schodů. Byla jsem velmi unavená,“ vzpomíná.

Později proto absolvovala vyšetření v rehabilitační ambulanci a na spirometru. Následovalo dvakrát týdně speciální cvičení.

„Na začátku i na konci cvičení jsme vyplnili dotazník, týkající se aktuálního zdravotního stavu. Předmětem byla zejména dechová cvičení a cvičení na posílení dýchací soustavy, jejichž obtížnost se postupně zvyšovala,“ říká.

Následky covidu-19 zmírní tymián, břečťan a levandule

Všichni účastníci jsou po celou dobu rehabilitace monitorování. Zdravotníci sledují jejich kondici a to, jak cvičení zvládají. Na závěr lekce je proškolí o pravidlech chůze nordic walking. Ta je podle fyzioterapeutů velmi vhodnou terapií k návratu do stavu před onemocněním.

„V malé skupině pěti lidí se měli možnost každému věnovat individuálně. Teď už zvládám všechny činnosti bez omezení. Snažím se cvičit doma a každý den chodit s holemi,“ říká Markéta Geierová.

FNUSA léčí pacienty s covidem i v ambulanci

Denní stacionář pro ambulantní léčbu covidu-19 začal ve FNUSA fungovat zhruba v druhé polovině letošního března. Pacienti se v něm léčí i podáním protilátkových léků, jako jsou bamlanivimab, regeneron či antiparazitikum ivermektin. Ambulanci pro léčbu covidu-19 otevřela nemocnice ve spolupráci s Lékařskou fakultou Masarykovy univerzity v Brně v prostorách I. interní kardioangiologické kliniky. Pacienti se v ní léčí od pondělí do pátku v čase od 10 do 14 hodin.

V Brně otevřeli denní stacionář pro léčbu covidu-19

„Stacionář je primárně určený pacientům s nemocí covid-19 v časném stádiu, kteří splňují kritéria pro podání protilátkových léků – bamlanivimab a regeneronu. Pacient lék dostane přímo ve stacionáři v infuzi,“ popisuje fungování nově otevřeného denního stacionáře primář kliniky Michal Rezek.

Doplňuje, že po vykapání infuze se na oddělení pacient zdrží ještě zhruba hodinu kvůli dohledu zdravotníků.

„Pacient odejde zhruba po dvou hodinách,“ upřesňuje s tím, že nasazení látky ivermektin musí vždy schválit ošetřující lékař pacienta.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here