V Brně otevřeli denní stacionář pro léčbu covidu-19

0
485
stacionar
Foto: FNUSA

Denní stacionář pro ambulantní léčbu covidu-19 začal fungovat ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně [FNUSA]. Pacienti se v něm léčí i podáním protilátkových léků, jako jsou bamlanivimab, regeneron či antiparazitikum ivermektin.

Ambulanci pro léčbu covidu-19 otevřela FNUSA ve spolupráci s Lékařskou fakultou Masarykovy univerzity v Brně v prostorách I. interní kardioangiologické kliniky v pondělí 22. března. Pacienti se v ní léčí od pondělí do pátku v čase od 10 do 14 hodin.

„Stacionář je primárně určeny pacientům s nemocí covid-19 v časném stádiu, kteří splňují kritéria pro podání protilátkových léků – bamlanivimab a regeneronu. Pacient lék dostane přímo ve stacionáři v infuzi,“ popisuje fungování nově otevřeného denního stacionáře primář kliniky Michal Rezek.

Monoklonální protilátky dostanou i nemocní v Česku

Doplňuje, že po vykapání infuze se na oddělení pacient zdrží ještě zhruba hodinu kvůli dohledu zdravotníků.

„Pacient odejde zhruba po dvou hodinách,“ upřesňuje s tím, že nasazení látky ivermektin musí vždy schválit ošetřující lékař pacienta.

Ivermektin na léčbu covidu dostanou pacienti i u praktika

Stacionář navštěvují pacienti po konzultaci s praktikem

Návštěvu denního stacionáře vždy mají nemocní s prokázaným koronavirem nejprve probrat se svým praktickým lékařem. Ten vyhodnotí, zda splňují kritéria pro léčbu v něm, nebo ne.

Následky covidu-19 zmírní tymián, břečťan a levandule

Pokud ano, na léčbu se objednají zprvu telefonicky. Do zařízení si pak přinesou průkaz zdravotního pojištěnce a také potvrzení o pozitivním výsledku testu na koronavirus.

Regeneron dorazí do Česka v pátek 26.3.

Zatímco látky ivermektin bamlanivimab jsou již v ČR, první dodávka neregistrovaného léku na covid-19 od firmy Regeneron v objemu čtyři tisíce dávek přijde do Česka až zítra [26.3.]. Stejné množství má dorazit i v dubnu a květnu. Což již i potvrdil Jiří Pešina, mluvčí firmy Roche, která má distribuci regeneronu na starosti.

Regeneron je kombinací monoklonálních protilátek casirivimab a imdevimab. To jsou proteiny bránící vstupu viru do lidských buněk. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] ho povolilo používat již na začátku března, výjimku udělilo pro dvanáct tisíc dávek preparátu. Zdravotníci mohou léčivo podat pacientům starším dvanácti let s váhou alespoň 40 kilogramů, kteří mají vysoké riziko zhoršení zdravotního stavu. Může jít mimo jiné o pacienty po transplantaci, s onkologickým, hematoonkologickým či autoimunitním neurologickým onemocněním. Dále o pacienty s cukrovkou prvního typu nebo pacienty s vysokou obezitou.

Přípravek regeneron je určen pro pacienty nevyžadující hospitalizaci a pro ty, u kterých příznaky covidu netrvají déle než sedm dní a neuplynuly více než tři dny od pozitivního testu na koronavirus.

FNUSA má 50 volných covidových lůžek

Dodejme, že zdravotníci ve FNUSA momentálně pečují o 90 pacientů s covidem-19, devět z nich je na klinice ARO ve vážném stavu na umělé plicní ventilaci. Dva na přístroji pro mimotělní oběh ECMO. 25 pacientů s koronavirem je na jednotkách intenzivní péče na dalších klinikách, stav deseti z nich je vážný. Nemocnice má momentálně 50 volných lůžek pro pacienty s koronavirem.

Postcovidový syndrom má přes deset procent pacientů

„Pořád platí, že nám na lůžkách s umělou plicní ventilací zůstávají pacienti po nemoci covid-19, kteří již nejsou pozitivní, ale jejich zdravotní stav je stále velmi vážný,” uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská s tím, že čtyři takoví pacienti jsou nyní na přístroji ECMO.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here