Příští týden v pondělí se začnou proti covidu očkovat policisté a hasiči. Další týden by se podle odhadů ministra zdravotnictví Jana Blatného [za ANO] mohli začít registrovat lidé od 65 let věku. Vakcína Janssen koncem dubna podle ministra do Česka přece jen dorazí.

Od pondělí 29. března se začnou proti covidu-19 očkovat zájemci ze superkritické infrastruktury. To znamená někteří příslušníci policejních a hasičských sborů. Ve středu 24. března to potvrdil v Poslanecké sněmovně ministr Blatný. Zatím by mělo jít o zhruba devět tisíc osob. Dále řekl, že v týdnu po Velikonocích se centrální rezervační systém [CRS] nově k očkování zpřístupní i zájemcům od 65 let věku.

Registrace k očkování pro zájemce od 65 let

K očkování by se tak mohli po velikonočních svátcích registrovat všichni občané starší 65 let, zdravotníci, chronicky nemocní s doporučením a unikátním kódem od svého ambulantního specialisty. Ti se k očkování centrálně registrují s pomocí unikátního kódu od středy 24. března s trváním do konce dubna. Očkování u praktického lékaře či v nemocničním zařízení, kam dochází na léčbu, bude pokračovat bez omezení.

Unikátní kód k očkování dostanou jen někteří pacienti

Přednostní očkování pedagogů i ostatních pracovníků ve školství, které začalo v sobotu 27. února, končí plošně v neděli 28. března. Primárně se do něj s pomocí unikátního kódu měli hlásit pracovníci starší 55 let. Registrovali se však i mladší ročníky učitelů i nepedagogických pracovníků ve školství.

Registrace k očkování učitelů startuje tuto sobotu 27. 2.

Dubnová dodávka vakcín Janssen

Ministr Blatný se vyjádřil i k pochybnostem, vyvolanými ze strany předsedy vlády Andreje Babiše [ANO] o dubnové dodávce vakcíny Janssen. Podle něj šlo o nedorozumění a nově schválená vakcína v dubnu dorazí, byť v menším množství, než se plánovalo.

„Bylo tady nějaké nedorozumění o tom, že ta vakcína do ČR v dubnu nepřijde. Naštěstí se to nepotvrdilo. Je to tak, že přijde, ale v menším množství,“ řekl.

Dodal, že Česko dostane koncem dubna zhruba 30 tisíc až 40 tisíc dávek balení. Čtvrtletně má Česko objednáno vakcínu Janssen v objemu 150 tisíc dávek. Podle Blatného je navíc stále možné, že se objednávka ještě naplní. Minulý týden v pátek přitom avizoval, že do unijních zemí začne americký výrobce vakcíny Janssen společnost Johnson & Johnson zavážet 16. dubna. Do konce dubna měla EU dostat tři miliony dávek vakcíny, v květnu 13 milionů a v červnu dokonce 39 milionů. Česká republika si objednala v součtu dva miliony dávek Janssenu. Distribuovat by se měla dle stávajících plánů prioritně do ordinací praktických lékařů, nikoli přes krajská očkovací centra, jako je tomu doposud.

Vakcína Janssen prokázala 67% účinnost proti covidu

EK schválila čtyři vakcíny, očkuje se zatím třemi

Zhruba před dvěma týdny Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] doporučila Evropské komisi vakcínu Janssen k podmínečné registraci, ta její doporučení v několika hodinách akceptovala. Dosud do zemí EU první jednodávková vakcína ale nedorazila. V unijních zemích se očkuje převážně vakcínou Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech, zabírá zhruba 68procentní podíl na trhu s covid vakcínami. 26 procent připadá na britsko-švédskou vakcínu AstraZeneca, necelých šest procent na vakcínu společnosti Moderna.

–ČTK/VRN–

1 komentář

  1. Dobrý den chci se zeptat jak se mám zaregistrovat na očkování proti Covid jsem diabetik mám vysoký krevní tlak atd.dekuji za odpověď Kvapilová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here