Kde si vyžádat potvrzení o bezinfekčnosti na covid-19

0
26891
potvrzeni_o_bezinfekcnosti
Foto: Pixabay.com

Potvrzení o bezinfekčnosti, tedy o prodělaném covidu-19, negativním výsledku testu, anebo očkování proti covidu-19, si lidé opatřují sami. A to na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS], v sekci Očkovací portál občana.

Potvrzení, které dokládá, že je daná osoba již proti covidu-19 naočkovaná, prodělala nemoc covid-19 či má negativní výsledek testu na přítomnost koronaviru, je od 1. června dostupné na webu ÚZIS v sekci Očkovací portál občana. Do systému každý vstoupí přihlášením s pomocí jednorázového SMS kódu, přičemž musí zprvu uvést své rodné číslo a číslo občanského průkazu. Potvrzení o bezinfekčnosti si tímto způsobem stáhnou jen ti lidé, kteří při očkování uvedli své číslo mobilního telefonu.

Druhá varianta je pak přihlášení eidentitou. Tedy s pomocí klíče eGovernmentu, eObčanky či bankovní identity. V té je aktuálně registrováno pouze pět bankovních domů [Česká spořitelna, GE Money Bank, Air Bank, Komerční banka, ČSOB].

Potvrzení o bezinfekčnosti v papírové podobě vydá také očkovací centrum a za úplatu ho svým pacientům vydávají i praktičtí lékaři.

Potvrzení o bezinfekčnosti na covid-19 otevírá lidem dveře do gastronomických, ubytovacích a dalších služeb. Je i vstupenkou na kulturní a jiné společenské akce. Lidé s potvrzením o bezinfekčnosti smí volněji cestovat do některých evropských zemí [Slovensko, Německo, Rakousko, Polsko, Slovinsko, Maďarsko]. Po překročení hranice při výjezdu i příjezdu do země již nemusí do povinné karantény a nechat se testovat na koronavirus.

Potvrzení o bezinfekčnosti a podmínky

Stávající ministerské nařízení považuje za bezinfekční všechny očkované osoby už tři týdny od aplikace první dávky covidové vakcíny. Byť kompletní imunitu získává očkovaný podle vakcinologů a epidemiologů až dva týdny od aplikace druhé dávky při dvoudávkovém očkovacím schématu [vakcíny Comirnaty, AstraZeneca, Moderna]. U jednodávkového [vakcína Janssen] dva týdny od podání první dávky.

Bezinfekčnost na covid-19 platí po 21 dnech od 1. dávky

Bezinfekčnost po prodělání covidu-19

Bezinfekční jsou dále pacienti po prokazatelně prodělaném onemocnění covid-19 po dobu šesti měsíců [180 dnů] od pozitivního výsledku testu. Vyléčený to však musí doložit potvrzením. Například při návštěvě restaurace, anebo ve výše jmenovaných zemích, které již hlásí namátkové kontroly.

Bezinfekčnost prokázaná testem

Dalším v současné době uznaným dokladem o bezinfekčnosti je potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus. Ten nesmí být u antigenního testování starší 72 hodin [AG test]. PCR je uznatelný po dobu jednoho týdnu. Negativním výsledkem u samotestovací sady se prokazují pouze návštěvníci stravovacích zařízení. Oproti tomu návštěvníci kulturních stánků musí mít minimálně AG test, kdy stěr provedl vyškolený zdravotník.

K očkování po covidu-19 se pacienti hlásí za tři měsíce

Pozitivní výsledek testu na protilátky stále nic neznamená

Odborníci nyní často diskutují o uznávání bezinfekčnosti také u lidí, kteří mají v krvi určitou hladinu protilátek proti koronaviru. Což svědčí o tom, že se s virem v minulosti již setkali a jsou proti němu chráněni. Někteří lékaři však upozorňují, že není v tuto chvíli jasně definovaná uznatelná hranice objemu vytvořených protilátek v těle.

Až čtvrtina nakažených je přitom bez jakýchkoli příznaků covidu-19. Prokázaná pozitivita na protilátky se jim ale neuznává, na rozdíl od potvrzení o prodělaném covidu od lékaře či hygieny.

„Nevíme, jaká je ta protekce, ale my to nevíme ani po očkování,“ upozornila na květnovém sněmovním výboru pro zdravotnictví jeho předsedkyně Věra Adámková [za ANO].

K tvorbě protilátek po očkování a po prodělaném onemocnění covid-19 se na výboru vyjádřila náměstkyně ministra pro zdravotní péči Martina Vašáková: „Skutečně nelze spolehlivě stanovit marker účinné ochrany hladiny protilátek nebo účinné hodnoty kvantiferonu antiSARS, který by řekl, ano toto je účinná ochrana proti covidu.“

Vysvětlila s tím, že to není možné ani u vakcinace ani v případě prodělané infekce. Ve Fakultní Thomayerově nemocnici se svými kolegy provedla předběžnou studii právě na tvorbu protilátek po očkování a prodělání infekce covid-19.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here