MZ ČR chce žáky otestovat AG testy s 80% citlivostí

0
350
otestovat
Foto: Pixabay.com

Testování PCR a antigenní metodou v novém školním roce rozvířilo diskuzi na jednání zdravotnického a školního výboru PS PČR. Žáci se mají v prvních dnech školy 3x otestovat AG testy s 80% citlivostí, plánuje ministerstvo zdravotnictví.

Žáci a studenti se dle dohody mezi Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR] a Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy [MŠMT] a po schválení vlády otestují na koronavirus 1., 6. a 9. září. Výjimka jsou prvňáčci základních škol, u kterých první testování bude namísto 1. až 2. září. Povinnost otestovat se nebudou mít plně naočkovaní studenti. Dále ti, kteří si onemocněním covid-19 prošli v posledním půl roce.

O dalším testování rozhodne pozitivita z 1. a 6. září

V dalším testování pak budou podle ministra Adama Vojtěcha [za ANO] pokračovat školy s vyšším počtem pozitivních výsledků.

„Pokud bude více než 25 případů na 100 tisíc provedených testů v součtu prvních dvou termínů, pak se bude v těchto okresech pokračovat v testování jednou týdně,“ uvedl s tím, že se použijí neinvazivní antigenní samotesty [AG testy] s minimálně 80% citlivostí.

Především poslanci školského výboru ministrovi vytkli, že k testování žáků nezajistí jeho úřad podrobnější laboratorní PCR otestování. Například poslankyně Kateřina Valachová [ČSSD] upozornila na nutnost posílení laboratorních kapacit v některých odlehlejších regionech pro školní zařízení, která se k PCR testům rozhodnou dobrovolně. Obdobný názor sdílí i Pirátská poslankyně Olga Richterová.

Ministr Vojtěch upozornil, že PCR testy se i nadále využijí pro konfirmaci pozitivního výsledku AG testu. Nicméně nevylučuje jejich používání. Pokud se k nim školy dobrovolně rozhodnou a to ve frekvenci jedenkrát do týdne.

Podle ministra školství Roberta Plagy [za ANO] dostanou školy, které budou žáky testovat dobrovolně PCR metodou kompenzaci ve stejné výši jako loni, tedy 200 korun za každý provedený test.

„Na screeningy chceme využít finanční prostředky z evropského fondu solidarity [Fond solidarity Evropské unie, EUSF], ve kterém je k dispozici až 435 milionů korun,“ uvedl.

Děti se při školním testování nejvíce obávají výsledku

Při stávajících možnostech by otestovat žáky základních, středních a vysokých škol v prvních devíti dnech metodou PCR podle ministra Vojtěcha zvládly v Česku pouze tři kraje [Praha, Plzeňský a Moravskoslezský kraj].

„Jde o více než jeden milion dětí, které je nutno otestovat touto metodou, což je problém i při použití poolování,“ řekl Vojtěch.

Dodal, že laboratoře už dnes narážejí na personální kapacity. Navíc se laboratorně současně testují indikované případy od hygieniků a lékařů, turisté a další.

„Proto jsme volili cestu AG testů, které ale musí být kvalitní, bavíme se o 80procentní senzitivitě,“ vysvětlil.

Odmítači testování a očkování setrvají v přísném režimu

Otestovaní a oočkovaní žáci a studenti nebudou podle ministerstva povinni při výuce nosit ochranu nosu a úst. Stejně jako tomu bylo koncem června. V opačném případě je ale nosit budou muset, jak potvrdil Vojtěch.

„Pokud se žák odmítne otestovat, tak tam nějaká opatření nastavena být musí, jinak to testování nedává smysl,“ řekl.

Očkování dětí od 12 let začne 1.7. Doporučení chybí

Ostatní doprovodná režimová opatření, která mají od září na školách platit a nejsou zatím podle ministra školství Plagy dořešena, mají být známa nejpozději v srpnu.

„Podstatná věc je nastavení dalších režimových opatření a jejich známost klidně ve variantních scénářích, aby byl čas na jejich přizpůsobení se,“ uvedl ministr školství.

Jde podle něj například o nošení roušek či respirátorů na chodbách, toaletách, dodržování sociálních odstupů a další.

Nákup 4,2 milionu AG testů do škol

Nákup AG testů pro školy se zajistí centrálně prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv [SSHR] a uhradí se z prostředků MŠMT s možností proplacení z evropského fondu solidarity. Veřejnou zakázku Správa vypsala minulý týden v pátek na celkem 4,2 milionu testů s opcí na dodání dalších 1,6 milionu AG testů. Jejich distribuci podle Vojtěcha zajistí stejně jako minulý školní rok hasičské záchranné sbory. První závozy AG testů mají školy dostat nejpozději 20. srpna.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here