Určitě nejsem žádný vakcinofil, říká Alena Dernerová

0
2128
Alena_Dernerova
Foto: ZdraveZpravy.cz

Místopředsedkyně Výboru pro zdravotnictví Senátu PČR Alena Dernerová [za STAN] tvrdí, že novela zákona o veřejném zdravotním pojištění bude přijata ještě letos. V podcastu ZdraveZpravy.cz ale i radí, jak očkovat proti covidu děti a tvrdí, že řízení pandemie bylo právě vůči dětem školou povinným „dobou temna“.

„Období covidu je pro mě jedna velká doba temna, zejména ve směru k našim dětem školou povinným. Jsme jediná země, která neposílala děti do školy skoro rok. Už jsme na to měli připravenou ústavní stížnost,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz senátorka Alena Dernerová.

Alena Dernerová [za STAN] je profesí pediatrička a dětská neuroložka. Dlouhé roky pracovala na dětském oddělení a v perinatologickém centru Nemocnice Most. Od roku 2009 působí jako privátní dětský neurolog pro okresy Most a Louny.

Říká, že jako dětská neuroložka denně vidí ve svých ordinacích, jak moc je poškodilo zavření doma. Podle jejích slov většina dětí přibyla na váze, jiné naopak postihla mentální anorexie, takřka všechny zažily sociální vyloučení, z něhož hledají únik v online prostředí.

Zavření škol narušilo zdravý vývoj dětí a mládeže

„Závislostí na onlinu mám plné ordinace. Není přece možné zavřít děti na rok doma a nechat je koukat na nějakou bednu. Velice špatně jsme uchopili řešení pandemie covidu ve vztahu k dětem a rozhodně bych nechtěla, aby se něco takového opakovalo,“ upřesňuje.

Alena Dernerová o očkování dětí a covidu jako takovém

V podcastu pro ZdraveZpravy.cz Alena Dernerová vyjadřuje i svůj názor na očkování dětí proti covidu-19. Říká, že v momentě, kdy se na ní obracejí rodiče s otázkou, zda nechat naočkovat své náctileté dítě, a chtějí to, nebo to chce dítě, rozhodně jim v tom nebrání.

„Říkám jim, jistě, nechte ho naočkovat. Ale samozřejmě, když by za mnou přišla maminka s desetiletým dítětem, které je zdravé jako řepa, tak můj osobní názor je neočkovat,“ tvrdí a dodává, že ona sama – na rozdíl od jiných – ale také není žádný „vakcinační vakcinofil“.

„Jsem pro zdravý rozum, základní očkovací schéma a jsem ráda, když si lidé mohou vybrat,“ tvrdí a dodává, že to platí pro očkování obecně, nejen to proti covidu-19.

Očkování dětí od 12 let začne 1.7. Doporučení chybí

U vakcín proti covidu-19 poukazuje na to, že v Česku jsou využívané darované vakcíny, které neschválila Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA]. Podle ní to může být problematické z mnoha důvodů. Co se týče samotné infekce, je přesvědčena, že covid-19 společnost řádně promořil.

„Důležitý je pro mě počet pacientů v nemocnicích. A pokud je počet pacientů dlouhodobě 30 a na ventilátorech jsou dva, tak bych z toho covidu nedělala vůbec žádný problém. Podle mě jsme sakra promoření, ten virus tady je, a my se s ním musíme naučit žít. Tedy si myslím, že bychom mohli být optimističtější, a hlavně by nikdo neměl nikoho strašit,“ říká.

K novele zákona o veřejném zdravotním pojištění

Hlavní část podcastu na ZdraveZpravy.cz s Alenou Dernerovou se týká novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou nyní schvalují senátoři. Podle ní na to mají extrémně málo času, ale i tak se snaží z novely odstranit ty největší chyby. Upozorňuje, že jde o 93. novelizaci zákona, který byl přijat v roce 1997. Přičemž jde o úpravu vůbec nejrozsáhlejší.

„Také to podle toho vypadá. Je to jako když pejsek s kočičkou vařili dort. Je těžké se v tom vyznat, protože novela otevírá mnoho dalších zákonů,“ říká.

Nejdůležitější v novele jsou dle jejího názoru orphany, takzvané sirotčí léky pro pacienty, které trpí vzácnými chorobami. To je dle jejích slov vůbec ta nejzákladnější materie, k níž se od září, kdy byl postoupen tento zákon do Sněmovny, přidalo mnoho dalšího.

Přístup k lékům upravuje novela o zdravotním pojištění

Podle jejího názoru novela jednoznačně zlepší přístup tuzemských pacientů k moderním a inovativním lékům. A v mnoha ohledech ukončí současnou praxi spojenou s žádostmi o tyto léky prostřednictvím paragrafu 16.

„Byla bych ráda, kdyby ta změna byla razantní, ale nemyslím, že ta změna bude zase až tak razantní, jak se říká, ale je dobré, že přijde,“ tvrdí senátorka.

Orphan drugs budou posuzovat i pacientské organizace

Výhodu spatřuje zejména v účasti samotných pacientů na procesu rozhodování, které léky na vzácné choroby budou hrazeny ze zdravotního pojištění, a které nikoli. To ve smyslu účasti pacientských organizací v komisi ministerstva zdravotnictví, která bude rozhodovat o úhradách těchto léků z veřejného zdravotního pojištění.

Pozitiva a negativa novely zákona o zdravotnictví

Alena Dernerová dále upozorňuje, že novela ležela bezmála rok ve Sněmovně, ale senátoři mají na její projednání tři týdny.

„21. července bude zákon na plénu. Já pevně věřím, že ta novela projde ještě v tomto volebním období, ale je to jen na poslancích,“ tvrdí a poslance přitom označuje ve věci tohoto zákona za liknavé a pomalé.

Za jednu z z problémových pasáží v normě uvádí ustanovení o tom, že centra duševního zdraví, která jsou základem takzvané reformy české psychiatrie, by měla mít, jak říká, zdravotní a sociální IČO zároveň.

„Aby byla dva v jednom. Jenomže to by nešlo dost dobře stihnout. A tak jsme po jednání s ministerstvem zdravotnictví a také díky paní senátorce Horské dospěli k tomu, že se účinnost tohoto nařízení posune na leden 2025,“ vysvětluje s dovětkem, že tím senátoři de facto zachránili reformu psychiatrické péče.

J. Mašek: Reforma psychiatrie je naivní a nezodpovědná

Podle jejího názoru platí, že pokud je zdravotnictví obecně personálně poddimenzováno, u psychiatrie je poddimenzováno dvakrát. Přičemž u dětské psychiatrie je situace úplně katastrofální. Jako příklad uvádí krácení dětských psychiatrických lůžek, která jsou v Česku dle jejích slov velice úzkoprofilové zboží.

Vakcinace proti meningokoku, aprobační zkoušky

Problematická v novele byla dle jejího názoru i absence hrazení vakcín proti meningokoku typu B. Což senátoři napravili. Vítá zavedení úhrady vakcíny proti rotavirům u kojenců. Chválí dále rozšíření preskripce pro některé z léků a zdravotnických pomůcek, a to například i ze strany zdravotních sester.

Co se jí naopak v novele nelíbí, je návrh poslance Davida Kasala [ANO], který do ní vložil možnou pátou aprobační zkoušku pro cizince ze třetích zemí.

„Je to už čtvrtý nebo pátý pokus nejmenovaného kolegy z ANO, vždy se nám ho podařilo nějak zparalyzovat, ale teď je tu znovu. Mám s tím problém, ale už to nebudu řešit,“ tvrdí.

Do nynějška měli cizinci z třetích zemí [nejčastěji Ukrajinci a Bělorusové] čtyři pokusy a nyní se to rozšířilo na pět pokusů.

„Je to jistě problém pro ně tu zkoušku udělat, ale někteří tu zkoušku udělají na první pokus, na první dobrou. Naprosto ty kolegy nepodceňuji. […] Naopak, mnozí jsou ve své práci dobří a také si ji váží, jsou rádi, že ji mají, ale pět pokusů je opravdu hodně,“ říká.

Monopol PVZP a stížnost na úhradovou vyhlášku

V podcastu ZdraveZpravy.cz hovoří i k tomu, jak poslanci tento týden přehlasovali senátorské veto, když schválili pětiletý monopol pro Pojišťovnu VZP [PVZP] na pojišťování cizinců. Říká, že doufá, že tato změna přinese peníze do rozpočtu VZP ČR, které budou účelně využity. Zároveň vysvětluje, jak je možné, že tuto změnu prohlasují i poslanci hnutí ANO a ČSSD, když proti ní je ministr zdravotnictví za ANO, ministryně financí za ANO a ministr vnitra za ČSSD.

„Víte, je před volbami, teď už jdou veškeré ohledy stranou, každý z poslanců si jede už jen na sebe. Stranickost jde stranou. To je ale u nás, řekla bych, docela normální,“ říká.

Pojišťovna VZP získá díky poslancům až miliardu ročně

Na závěr se vyjadřuje k senátorské stížnosti na úhradovou vyhlášku k Ústavnímu soudu ČR. Tvrdí, že se těší, jak v této věci soud rozhodne. Věří, že snad nebude tak „pošetilý“, aby celou úhradovou vyhlášku zrušil. Naopak doufá, že svým rozhodnutím otevře diskuzi o transparentnějším a udržitelnějším financování zdravotní péče v Česku.

Daniel Tácha

MUDr. Alena Dernerová [bezpartijní za STAN] absolvovala gymnázium v Mostě a poté fakulty dětského lékařství Univerzity Karlovy Praha, atestace z pediatrie a dětské neurologie. Do roku 2009 pracovala na dětském oddělení a v perinatologickém centru Nemocnice Most. Od roku 2009 je privátní dětský neurolog pro okresy Most a Louny. V říjnu 2010 byla zvolena jako nezávislá za Severočechy.cz senátorkou za okres Most. Působila jako členka výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. V senátních volbách v říjnu 2016 svůj mandát obhájila, ale Nejvyšší správní soud volby zrušil. V lednu 2017 v opakovaných volbách zvítězila již v prvním kole za stranu SD-SN. Od roku 2018 je členka senátního klubu STAN. Od roku 2002 je zastupitelka města Mostu [nestraník]. Je členka představenstva ČLK za Ústecký kraj a také ve správní radě Nadace Charty 77. V roce 2010 obdržela cenu Františka Kriegla Nadace Charty 77 za boj proti korupci. Je držitelkou ceny za statečnost Svazu českých lékařů a lékařského odborového klubu ČR.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here