Macron pohrozil Francouzům, ti se pak vrhli na očkování

0
390

„Musíme s virem žít,“ oznámil počátkem týdne francouzský prezident Emmanuel Macron a potvrdil kontroly očkování proti covidu-19 u zdravotníků. Bezinfekčnost se podle něj v zemi začne brzy dokládat téměř ve všech službách.

Francouzský prezident v televizním projevu v pondělí [12.7.] oznámil namísto očekávaných restrikcí kvůli šířící se další vlně covidu-19 přísnější režim v prokazování bezinfekčnosti.

„Když teď nezasáhneme, počty případů a čísla z nemocnic porostou,” řekl.

Oznámil dále od září plánované kontroly dokončeného očkování u zdravotníků. To je už ve Francii povinné. Zmínil dokonce i sankce za porušení této povinnosti. K jeho slovům se později vyjádřil i francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran.

„Počínaje 15. zářím, jestliže jste zdravotník a nejste očkovaný, nebudete moci dál pracovat a nebudete dál placeni,“ uvedl.

Po projevu prezidenta Macrona a oznámení zpřísnění režimu pro nenaočkované se v pondělí 12. července k očkování proti covidu-19 registrovalo 926 tisíc Francouzů v jediném dni. Podle tamní rezervační aplikace Doctolib, která nápor registrací nakonec ustála, šlo v 65 procentech o lidi mladší 35 let.

Macron i vláda přesto tvrdí, že očkování je dobrovolné

Vedení země i přesto připomíná, že očkování proti covidu-19 je ve Francii stále dobrovolné. K tomu je však třeba dodat, že od příštího týdne se začne v zemi povinně prokazovat bezinfekčnost téměř ve všech službách. Potvrzení o plném očkování, prodělání nemoci covidu-19, anebo čerstvém negativním výsledku testu bude podmínka například pro vstup do letadel, dálkové vlakové a autobusové dopravy. také pro vstup do nemocnic, zařízeních sociální péče, kaváren, restaurací, ale i obchodních center.

Povinnost očkování zdravotníků v EU vyvolává nevoli

Uvedený režim má dle agentury AFP vstoupit v platnost začátkem srpna. Již od příští středy ale bude potvrzení o bezinfekčnosti podmínka pro vstup na akce s více než 50 účastníky.

Nedůvěra v očkování panuje ve Francii desítky let

O Francouzích je obecně známo, že nemají k jakémukoli očkování příliš důvěry a patří k zemím spíše s nízkou proočkovaností i co se týče jiných infekčních onemocnění. To potvrzují i nedávné výsledky pravidelného dotazování agentury Morning Consult. Ta sleduje postoje lidí ke covidových vakcínám v patnácti zemích. A právě Francie se minulý týden umístila na třetím místě za Ruskem a Spojenými státy se 17 procenty respondentů, kteří očkování odmítají. Dalších jedenáct procent dotazovaných potvrdilo v očkování nejistotu.

A právě nízký zájem o očkování proti covidu-19 stál zřejmě i za Macronovými pohrůžkami směrem k obyvatelům Francie. Počty nových případů nákaz koronavirem totiž stejně jako jinde v Evropě i ve Francii rostou. Koncem června byly jejich průměry pod dva tisíce případů za den. V neděli se počty dostaly k hranici čtyř tisíc. Plně naočkovaných je v zemi méně než 40 procent obyvatel. Pro srovnání v Británii se jejich počet blíží k 55 procentům.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here