Povinnost očkování zdravotníků v EU vyvolává nevoli

0
440
povinnost_ockovani
Foto: Pixabay.com

Řecká vláda zvažuje zavést povinnost očkování proti covidu-19 pro zdravotníky a ošetřovatele v sociálních službách. Doporučila jí to její etická rada. Povinné očkování zdravotníků již platí v Itálii a zvažují ho i další evropské země.

Zavést povinnost očkování proti covidu-19 doporučila řecké vládě její etická rada již letos v červnu. Poradní orgán navrhl zavedení této povinnost zatím jen na dobu určitou a to pro zaměstnance ve zdravotnictví a domovech s pečovatelskou službou.

„Vláda dostala od etické rady významná doporučení ohledně povinného očkování některých profesních skupin,“ potvrdila mluvčí řeckého kabinetu.

Se zavedením opatření souhlasí podle průzkumu veřejného mínění realizovaného pro televizní stanici Skai většina Řeků. Mluvčí uvedla, že přesný výčet profesí s povinným očkováním kabinet zveřejní v příštím týdnu. Dodala, že zavedení povinného očkování je v podstatě poslední možnost, jak zvýšit proočkovanost v těchto profesích, které se denně setkávají s nejvíce rizikovými skupinami.

Povinnost očkování zvažují i další země

O povinnosti očkování hlavně zdravotníků se v posledních týdnech vážně diskutuje také ve Francii. Minulý týden tamní premiér Jean Castex rozeslal dopisy parlamentní klubům, aby zjistil jejich postoj k takovému opatření. Podle francouzského deníku Le Monde vládní představitele znepokojila nízká proočkovanost personálu v domovech pro seniory. Na konci června dostala první dávku sotva polovina z nich.

Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran ve středu 7. července podepsal spolu se zástupci některých zdravotnických organizací, například Červeného kříže, prohlášení dotýkající se právě povinného očkování proti covidu-19. V něm podporuje jeho zavedení v nezbytně nutných situacích. Což dle jeho názoru je i případ zdravotníků a pracovníků v sociálních službách.

Naopak generální tajemník francouzské Generální konfederace práce [General Confederation of Labour, zkr. CGT] na návrh reagoval, že by bylo lepší zaměstnance přesvědčit, než je k očkování donutit zákonem.

Povinné očkování zdravotníků v Itálii ke klidu nepřispělo

Povinnost očkování zdravotníků a ošetřovatelů platí od června již v Itálii. Zákon poskytovatelům zdravotní péče nařizuje, aby zdravotníkům, kteří se nenechali naočkovat, byla přidělena práce, ve které nepřicházejí do kontaktu s pacienty. A nemohou tedy šířit případnou nákazu. Hrozí jim ale také nařízené neplacené volno, pokud pro ně zdravotnická zařízení nenaleznou vhodné pracovní místo.

Místní úřady odhadují, že naočkovat se zatím nenechala jen dvě procenta personálu. Což i tak znamená, že zdravotnická zařízení již odvolala z práce stovky zdravotníků.

Například v italské provincii Jižní Tyrolsko zdravotnická zařízení počátkem července odvolala z práce 100 zdravotníků, kteří se odmítli nechat naočkovat proti covidu-19. Informovala o tom agentura ANSA. A další desítky podobných případů potvrzují i další italské regiony.

„Víme, že na našem území jsou silné výhrady proti očkování,“ uvedl předseda rady Jižního Tyrolska Arno Kompatscher.

Očkování odmítly čtyři tisíce zdravotníků

V provincii, která díky silné přítomnosti německé a rakouské menšiny má rozsáhlé pravomoci, odmítly očkování zhruba čtyři tisíce zdravotníků. Z nich asi třetina pracuje v nemocnicích a jiných veřejných zdravotnických zařízeních. Přibližně 1 500 zdravotníků uvedlo, že se očkovat nemůže ze zdravotních či jiných objektivních důvodů. Kompatscher řekl, že zdravotníci, kteří se naočkovat nechají, se budou moci vrátit do práce.

Podobný problém aktuálně řeší i v sousední provincii Trentino, kde vakcínu odmítlo na dva tisíce zdravotníků. To je zhruba desetina personálu. Úřady pohrozily, že začnou zavádět sankce, a to již od poloviny července. Současně ale chtějí tento krok dobře zvážit, protože výpadek velkého počtu zdravotnického personálu by mohl vést k potížím ve fungování nemocničních oddělení.

V Itálii odmítlo z různých důvodů vakcínu proti covidu-19 zhruba 45 tisíc zdravotníků. Nejvíce jich je právě v Jižním Tyrolsku, Trentinu a také v regionu Emilia Romagna.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here