Antikoncepční tablety si ženy v Británii koupí bez receptu

0
548
antikoncepcni_tablety
Foto: Pixabay.com

Antikoncepční tablety si ženy v Británii koupí i bez lékařského předpisu. Rozhodla o tom britská léková agentura MHRA. Spoléhá přitom na lékárníky. Právě ti mají ženám poradit s jejím bezpečným užíváním.

Antikoncepční tablety bez lékařského předpisu si ženy v Británii v lékárnách nově zakoupí i bez lékařského předpisu. V tiskové zprávě o tom informovala britská léková agentura MHRA [Medicines and Healthcare products Regulatory Agency].

Jde ale pouze o takzvané antikoncepční minipilulky bez obsahu estrogenu. K užívání tablet s jeho obsahem se totiž váží určitá rizika, například vznik hluboké žilní trombózy. Proto tyto tablety zůstávají i nadále pouze na lékařský předpis.

Gestagenní hormonální antikoncepci v tabletách bez obsahu estrogenu v Británii nabízejí značky Hana a Lovima. Její měsíční užívání bez lékařského předpisu nyní vyjde na zhruba deset liber [cca 300 Kč]. S předpisem však dostanou ženy tyto hormonální pilulky zdarma.

Volně prodejná antikoncepce jen v lékárnách

Vybrané gestagenní antikoncepční tablety bez lékařského předpisu se ale smí v Británii prodávat pouze v lékárnách. Lékový ústav přitom spoléhá na důslednou komunikaci lékárníků. Ti mají ženám kupujícím volně prodejnou antikoncepci podat veškeré informace ohledně jejího užívání.

„Lékárníci mají dostatek zkušeností, aby ženám poradili, zda je pro ně gestagenní antikoncepční pilulka bezpečná a vhodná a dali jim veškeré potřebné informace,“ uvedla generální ředitelka lékového ústavu June Raineová.

Dodala, že rozhodnutí o prodeji antikoncepce bez lékařského předpisu je dobrá zpráva především pro ženy a rodiny. Podle jejích slov zástupci MHRA své rozhodnutí předem konzultovali s odbornými společnostmi. Přičemž názory většiny z nich návrh na volný prodej vybraných antikoncepčních pilulek podpořily.

„Budeme i nadále naslouchat pacientům a spolupracovat s nimi, abychom zlepšili přístup k široké škále léčivých přípravků, pokud je to bezpečné,“ dodala Raineová.

Ženy se nyní dostanou k antikoncepci včas, tvrdí lékaři

Podle vyjádření lékaře z odborného profesního sdružení v oblasti porodnictví a gynekologie [Royal College of Obstetricians and Gynecologists, zkr. RCOG] Edwarda Morrise je volný přístup k antikoncepci pro ženy a dívky žijící v Británii jednoznačná výhra.

„Ještě před pandemií mnoho žen a dívek v Británii bojovalo o přístup k základním zdravotním službám. Důsledek toho byl i vysoký počet neplánovaných těhotenství,“ uvedl.

I interrupce jsou součástí historie jednotlivých zemí

Což se podle něj podepisovalo i na zdraví těchto žen a dívek. Nyní už dle jeho názoru získají podstatně větší kontrolu nad svým reprodukčním zdravím.

„A to je jen dobrá věc,“ dodal Morris, podle kterého po rozhodnutí britského regulátora, který umožnil volný prodej vybraných antikoncepčních tablet, již nebudou ženy vystavovány zbytečným překážkám v přístupu k tomuto typu antikoncepce.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here