Poláci prodali milion dávek Comirnaty Austrálii

0
292
Australii
Foto: Pixabay.com

Polsko prodalo Austrálii jeden milion dávek vakcíny Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech. Austrálie se nyní potýká s nárůstem počtů infekcí covid-19. Přes půl milionu dávek vakcíny do Austrálie dorazilo již v neděli 15. srpna.

Australský premiér Scott Morrison za Liberální stranu Austrálie poděkoval svému polskému protějšku Mateuszi Morawieckiemu [Právo a spravedlnost] za pomoc.

„V posledních několika týdnech jsme byli v pravidelném kontaktu. Diskutovali jsme podmínky kontraktu. Chci jemu osobně a jeho vládě poděkovat za podporu Austrálie, která nyní prochází těžkým obdobím,“ uvedl Morrison.

Polsko již dříve uvedlo, že většina jeho přebytečných dávek vakcíny proti covidu-19 půjde na Ukrajinu, do Gruzie a balkánských zemí. Podle Morrisona však vážná situace v Austrálii osmý nejlidnatější stát Evropy a pátý nejlidnatější unijní stát přesvědčila změnit své plány.

Australskou veřejnost dále ubezpečil, že všechny „polské vakcíny“ pocházejí z belgického závodu společnosti Pfizer, odkud pocházejí všechny vakcíny Comirnaty v Austrálii. Odmítl ale zodpovědět dotaz novinářů na cenu, kterou Austrálie Polsku zaplatila za vakcíny. Omezil se pouze na větu, že šlo o „přímou transakci“.

V Austrálii platí tvrdé pokuty za porušení nařízení

Většina dávek vakcíny Comirnaty z Polska bude okamžitě využita ve dvanácti oblastech největšího australského města Sydney, kde se rychle zhoršuje situace. Problém má ale i australský spolkový stát Nový Jižní Wales rozkládající se na východě Austrálie. Ten stejně jako dané částí Sydney nyní vchází do lockdownu, jehož součástí je i omezené vycestování.

Australské úřady oznámily tvrdé postihy pro ty, kteří by porušili dané nařízení. Za jejich nedodržení hrozí pokuty ve výši 5 000 australských dolarů [cca 80 000 Kč] nebo 3 100 euro [cca 79 000 Kč].

Morrisonova vláda přitom čelí tvrdé kritice kvůli pomalému očkování v zemi. Aktuální statistiky uvádějí, že jen něco málo přes 20 procent obyvatel země je proti covidu-19 plně očkováno, 38 procent pak dostalo alespoň jednu dávku vakcíny. Canberra [hlavní město Austrálie, pozn. red.] již dříve naznačila, že za pomalou očkovací kampaň v zemi částečně může Evropská unie, která zdržovala a blokovala dodávky až 3,5 milionu vakcín od firmy AstraZeneca mířící právě do Austrálie. To zástupci Evropské komise [EK] odmítli, byť vývoz vakcín od společnosti AstraZeneca do Austrálie komise skutečně zastavila kvůli sporům s britsko-švédským výrobcem.

Podle dostupných informací lze nyní očekávat, že do Austrálie dorazí více než jeden milion dávek Comirnaty. Další závozy vakcíny by měly přijít ze Spojených arabských emirátů.

„Je tu naděje, že ve skutečnosti je na cestě více než jeden milion dávek. Ještě před letadlem s vakcínami z Polska, k nám vyrazilo letadlo z Dubaje,“ nechal se slyšet australský premiér s tím, že dávky z Polska budou cíleny na věkovou skupinu 20 až 39 let.

Poláci mají volné další tři miliony dávek

Podle dostupných informací má Polsko v nabídce ještě další tři miliony volných dávek vakcíny. To za situace, kdy je v zemi podle údajů Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí [ECDC] plně očkováno necelých 56 procent. Alespoň jednou dávkou je naočkováno zhruba 58 procent polské populace.

V Polsku bojují s nezájmem o očkování národní loterií

Analytici střediska upozorňují, že ve srovnání s ostatními zeměmi nejde o žádné rekordy. Například ve Španělsku či Francii dostalo jednu dávku kolem 84 procent obyvatelstva. Polsko se již dříve snažilo být velký hráč v mezinárodní diplomacii očkování. Například loni na jaře poslalo na 3 500 dávek vakcíny pro naočkování personálu v bruselském sídle NATO.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here