Nově se smějí vakcínou Moderna očkovat i děti

0
707
vakcinou_Moderna
Foto: FN Brno

Česko a další unijní země budou moci očkovat mládež od 12 do 17 let proti covidu-19 nově i vakcínou Moderna. Tu doposud podávaly jen osobám starším 18ti let. Rozhodla o tom Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA].

Imunitní odpověď u mládeže ve věku od 12 do 17 let je po podání proticovidové vakcíny od amerického výrobce Moderna srovnatelná s tou ve věkové skupině 18 až 25 let. Uvádí ve své zprávě Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA], která v pátek 23. července doporučila rozšířit indikaci vakcíny Spikevax [Moderna] i pro děti a mládež ve věku 12 až 17. let. Doposud se jí očkovaly osoby starší 18 let.

Bezpečnost a účinnost vakcíny od Moderny zkoumal Pediatrický výbor EMA na 3 732 dětech ve věku od 12 do 17 let. Vakcínu v klinické studii dostalo 2 163 dětí v tomto věku, přičemž žádné z nich covidem-19 neonemocnělo. Oproti tomu z celkem 1 073 dětí, které dostaly místo vakcíny očkovací látku s placebem, covidem-19 onemocněly čtyři děti.

„Účinnost vakcíny Spikevax [Moderna, pozn. red.] u dětí ve věku 12 až 17 let je obdobná jako u dospělých,“ okomentovala závěry studie EMA.

Imunizaci dětí po podání očkovací látky měřil a hodnotil lékový regulátor podle dosažené hladiny protilátek proti viru SARS-CoV-2.

Vakcínou Moderna se děti očkují stejně jako dospělí

Očkovací látka od Moderny se podává mládeži nad 12 let věku za stejných podmínek jako u dospělých. K plné imunizaci jsou třeba její dvě dávky, zdravotník ji aplikuje do svalu v horní části paže. Vakcína v druhé dávce se podává po 25 až 35 dnech od aplikace první dávky.

Vakcína Moderna u nás zkracuje očkovací schéma

Nežádoucí reakce u dětí se neliší od těch u dospělých

Nejčastější nežádoucí účinky po vakcinaci u dětí od 12 do 17 let jsou podle EMA obdobné jako u pacientů starších 18 let. Jsou jimi bolest a svědění v místě vpichu, únava, bolest hlavy a svalů. Dále i zvětšené lymfatické uzliny, zimnice, nevolnost, zvracení a horečka.

„Tyto vedlejší účinky jsou obvykle mírné a zmizí během několika dnů od vakcinace,“ dodává evropský lékový ústav.

Uvádí, že z důvodu malého počtu účastníků studie na dětech se neukázaly žádné nové nežádoucí účinky. Stejně tak se dle EMA neprokázalo nedávno diskutované riziko známých nežádoucích účinků, jako je myokarditida a perikarditida.

Myokarditida a perikarditida je další reakce po očkování

Odborníci z pediatrického výboru při EMA proto studii uzavřeli s tím, že přínosy vakcíny od Moderny [Spikevax] převažují nad riziky z případné nákazy covidem-19 u mládeže ve věku 12 až 17 let. Očkování vakcínou Moderna v zemích EU u nich proto doporučil.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here