V Česku je nedostatek krve. Může za to covid i klíšťata

0
1029
nedostatek_krve
Foto: FN Plzeň

Nedostatek krve letos umocňuje očkování proti covidu-19 a opatření po návratu ze zahraničí. Za nižší počty dárců mohou i klíšťata. Jejich kousnutí dárcovství odkládá o jeden měsíc, borelióza či encefalitida až o rok.

Na nedostatek krve upozorňují transfuzní stanice nejčastěji v době letních prázdnin. Kvůli dovoleným totiž pravidelní dárci odkládají odběry krve až do podzimních měsíců. Období léta je přitom podle nemocnic slabé i na nově přihlašující se dárce. Nedostatek krve letos umocnila i obnova odložené operativy z dob pandemie covidu-19. Ta často vyžaduje krevní transfuzi. Za nedostatek krve mohou ale i proticovidová opatření po návratu ze zahraničí, očkování proti covidu-19 a konečně i klíšťata.

Návrat ze zahraničí a darování krve

Po návratu ze zahraničí se doba pro darování krve odkládá v závislosti na navštíveném místě minimálně o čtyři týdny. Většina zemí Střední Ameriky a asijské regiony vyřadí dárce na dobu šesti i více měsíců. Konkrétní informace ohledně termínu dárcovství po návratu z dovolené je třeba si ověřit přímo v místě odběru.

Důvod pro odsud darování krve je podle většiny nemocnic i očkování proti covidu-19, byť se v doporučovaném termínu odběrová místa liší. Například ve Fakultní nemocnici Brno [FN Brno] odeberou darovanou krev již po třech dnech od podání vakcíny Comirnaty [Pfizer a BioNTech], stejné pravidlo platí i po očkování Modernou. Vždy ovšem za podmínky, že očkovaný neměl očkovaný žádnou nežádoucí reakci.

„V případě, že jste nežádoucí reakci měli, vyčkejte s darováním po odeznění příznaků ještě sedm dnů,“ uvádí nemocnice.

Po očkování vakcínou Janssen od firem Johnson & Johnson a AstraZeneca se ve FN Brno dárcovství krve odkládá na dobu 28 dní po každé dávce. Po prodělaném onemocnění covid-19 přijímá tamní transfuzní oddělení dárce nejdříve za dva týdny od ukončení nařízené izolace. To ale jen tehdy, je-li vyléčený bez příznaků infekce a cítí se zdráv.

Plné krve je nedostatek, krevní plazmy nadbytek! Proč?

Oproti tomu například transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Plzeň [FN Plzeň] přijímá dárce krve po očkování proti covidu-19 nejdříve tří týdny od podání každé dávky očkovací látky. Uzdravení z covidu-19 bez příznaků nemoci darují krev ve FN Plzeň již po skončení izolace, vždy však nejdříve jeden měsíc od zvýšených teplot.

K darování po návratu ze zahraničí, pak nemocnice uvádí: „Od 1. 5. 2021 do 31. 10. 2021 po návratu z dovolené mimo ČR z důvodu možného přenosu Západonilské horečky [WNV] platí dočasné vyřazení z darování krve po dobu 28 dní,“ upozorňují zdravotníci FN Plzeň.

Západonilskou horečku působí štípnutí komárem Culex

Dárcovství krve v létě omezují i klíšťata

Z dárcovství krve na dobu minimálně jednoho měsíce vyřadí i kousnutí klíštětem. Pokud se u dárce potvrdí nákaza boreliózou či klíšťovou encefalitidou, na odběr krve se smí nejdříve šest měsíců po prokázané úzdravě.

„V případě boreliózy mohou zájemci znovu darovat krev po šesti měsících od uzdravení, což může být i více než rok po prodělání nemoci,“ potvrzuje vedoucí provozu transfuzního oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín Markéta Matušů.

Dodává, že za uzdraveného člověka se považuje ten, jehož výsledky krevních testů nevykazují žádné abnormality. Stejně jako borelióza dárce vyřadí z možnosti darování krve další onemocnění přenášené klíštětem klíšťová encefalitida. I po ní není možné darovat krev rovněž minimálně šest měsíců od plného vyléčení se z nemoci.

Klíšťová encefalitida je zde. Na místě je očkování

„Každoročně vlivem kontaktu s klíštětem dočasně vyřadíme několik dárců. Letos je situace složitější, jelikož musíme krátkodobě vyřazovat desítky dárců také kvůli prodělání onemocnění covid-19, karanténě nebo očkování,“ potvrzuje Markéta Matušů.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here