Srbové při nákupu vakcín riskovali, říká Tomáš Kuchta

0
604
Tomas_Kuchta
Foto: ZdraveZpravy.cz

Srbové očkují od poloviny srpna třetí dávkou vakcíny proti covidu-19. „Problém země není nedostatek vakcín, ale nezájem o očkování,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz český velvyslanec v Srbsku Tomáš Kuchta.

Třetí dávku Srbsko nabízí starším lidem, osobám se sníženou imunitou, zdravotnickým pracovníkům a lidem, kteří často cestují. Zájem o vakcinaci je v zemi avšak nízký.

„Po masivním zájmu na začátku očkování, vlna zájmu opadla hlavně u mladších ročníků. Proočkovanost v zemi se nakonec ustálila na nějakých 50 procentech obyvatelstva,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz Tomáš Kuchta.

Srbsko začalo očkovat proti covidu-19 již loni v prosinci a na jaře patřilo k nejrychleji očkujícím zemím v Evropě. Bylo to tím, že si – stejně jako například Izrael – dokázalo včas zajistit dostatek vakcín.

Srbové při nákupu vakcín zariskovali

„Srbsko udělalo takový riskantní krok, když v červnu 2020 kontaktovalo všechny dostupné výrobce vakcín a objednalo u nich maximální možné dávky,“ říká Tomáš Kuchta.

A to i přesto, že se nevědělo, která z vakcín bude účinná. Odpovědnost za to tehdy vzal dle jeho slov prezident Aleksandar Vučić.

Srbsko očkuje americkou, ruskou i čínskou vakcínou

„A ono jim to vyšlo, ale bylo to za cenu, že v určitou chvíli těch vakcín Srbové měli více než potřebovali. […] Takže ty vakcíny, které jim zbyly, nabídli i zemím, které jich měly nedostatek,“ dodává.

Srbsko proti covidu očkuje každého zájemce nad 18 let

Dokonce i Česká republika dostala ze Srbska 100 tisíc vakcín dle jeho slov právě ve chvíli, kdy to nejvíce potřebovala.

Výroba ruského Sputniku v Srbsku

Tomáš Kuchta upozorňuje i na to, že covid-19 srbskou ekonomiku příliš nezasáhl. Loňský 1% propad HDP má být již letos vyvážen 6% růstem. Srbsko se zapojilo i do výroby ruské vakcíny Sputnik V. Nyní Srbové ruské vakcíny balí. Dostávají je ve větším objemu a poté je přebalují do menších balení. Na podzim mají začít s vlastní výrobou.

Teď je ten správný čas být v Srbsku aktivní, říká Tomáš Kuchta

V druhé polovině srpna hlásily srbské úřady téměř 1 300 nových případů koronavirové infekce a další úmrtí spojená s covidem-19. Celkově země se 7 miliony obyvateli registruje 733 332 nakažených a 7 174 zemřelých po nákaze koronavirem. Epidemiologové přičítají rostoucí počty nemocných rychleji se šířící variantě delta. Ta se v zemi přenáší hlavně mezi mladými, kteří nejsou k očkování proti covidu-19 příliš nakloněni.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here