Srbsko očkuje americkou, ruskou i čínskou vakcínou

0
699
vakcinou
Foto: ZdraveZpravy.cz

Srbsko jako první balkánská země začalo s očkováním proti covidu-19 loni na Štědrý den. Jako první se nechala americko-německou vakcínou Pfizer/BioNTech očkovat srbská premiérka Ana Brnabičová. Od té doby Srbsko schválilo ruský Sputnik V a o víkendu obdrželo milion dávek vakcíny od čínské Sinopharm.

Srbsko je první země v Evropě, která obdržela dodávku čínské vakcíny proti covidu-19. Její závoz na bělehradské letiště přijeli přivítat prezident Aleksandar Vučić společně s čínským velvyslancem v Srbsku.

„Chtěl bych poděkovat prezidentovi Si Ťin-pchingovi a čínskému vedení za to, že nám poslali milion dávek vakcíny,” prohlásil na letišti Vučić.

Podle Vučiče se očekává, že srbský lékový úřad čínskou vakcínu schválí v nejbližších dnech. Zhruba do týdne by se pak mohlo začít s očkováním. Vakcinace v Srbsku začala již na konci prosince. Podle dostupných zpráv vakcínu dostaly desítky tisíc lidí, především klienti domovů pro seniory a zdravotníci. Ti se nechali očkovat buď preparátem Comirnaty od Pfizer/BioNTech nebo ruskou vakcínou Sputnik V. Agentura Tanjug s odvoláním na srbskou vládu uvedla, že do konce ledna mají do Srbska dorazit dva miliony dávek ruské vakcíny.

Vývoj covidové vakcíny trval rekordních jedenáct měsíců

Vučić dále uvedl, že Srbsko příští týden očekává dodávku dalších 250 000 kusů ruské vakcíny. Dále pak 20 000 dávek preparátu od Pfizer a BioNTech. Kromě toho má Srbsko do června obdržet několik tisíc dávek vakcín od společností AstraZeneca a Moderna.

Ze států ležících v západní části Balkánského poloostrova očkování zahájila kromě Srbska pouze Albánie. Do Bosny, Kosova, Černé Hory a Severní Makedonie zatím žádné vakcíny nedorazily. Srbsko daruje Severní Makedonii 8 000 dávek vakcíny od firem Pfizer a BioNTech. Se společností Sinopharm uzavřelo dohodu o nákupu vakcín také Maďarsko.

Očkování vakcínou jako ukazatel politické příslušnosti

V Srbsku byli mezi prvními očkovanými ruskou vakcínou proruští politici, předseda parlamentu Ivica Dačić a ministr vnitra Aleksandar Vulin.

„Musím říct, že jsem rád, že jsem dostal právě ruskou vakcínu, protože důvěřuji ruskému lékařství,” řekl Vulin podle televize N1 poté, co se nechal veřejně naočkovat.

Moskva schválila použití vakcíny na svém území už loni v srpnu. Kromě Ruska jsou Srbsko spolu s Běloruskem jediné země v Evropě, které tímto preparátem očkují. V EU ruská vakcína povolení nemá, zatím ji nedoporučuje ani Světová zdravotnická organizace [WHO].

„Z vakcíny se stal předmět politického boje,” řekl o situaci v Srbsku někdejší diplomat Zoran Milivojević. Rusko, Západ, ale i Čína se podle něj prostřednictvím svých vakcín snaží v zemi uplatňovat svou “měkkou sílu”.

V Srbsku, které se snaží udržovat přátelské vztahy se všemi zmíněnými mocnostmi, se podle N1 vrcholní politici rozdělili do tří skupin. “Západní” vakcínu si již v prosinci nechala aplikovat premiérka Ana Brnabičová a očkování ruským Sputnikem nyní podstoupili Vulin s Dačičem. Nyní se spekuluje o tom, že prezident Aleksandar Vučić “čeká” na vakcínu z Číny.

Sputnik V neschválili v Brazílii

Aktuální zpráva v souvislosti s ruskou vakcínou je, že brazilská agentura pro kontrolu léčiv [Anvisa] vrátila žádost o podmínečnou registraci Sputniku V. Podklady k její registraci v Brazílii totiž údajně nesplňovaly stanovená minimální kritéria. Ruskou vakcínu schválily v Latinské Americe státy Bolívie, Argentina a Venezuela, objednalo si ji také Mexiko.

Anvisa ve svém prohlášení uvedla, že Uniao Quimica [předkladatel, pozn. red.] v žádosti neposkytla dostatečné záruky ohledně třetí fáze klinických testů a výroby očkovací látky. Zástupci brazilského úřadu pro kontrolu léčiv už dříve informovali, že schválení vakcíny Sputnik V v Brazílii je podmíněno tím, že se látka v zemi podrobí třetí fázi klinických testů.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here