„Zvládneme to, pokud budou vakcíny,“ uvedl v pořadu Partie televize CNN Prima News ředitel Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] v Praze David Feltl. „Potřebujeme mít naočkováno sedm milionů lidí, abychom se vyhnuli na podzim další vlně covidu-19,“ doplnil ho prezident České lékařské komory [ČLK] Milan Kubek.

Oba se přitom shodli, že aktuální snížení dodávek vakcín do ČR je závažný problém. V současné době totiž mají zdravotníci očkovat seniory starší 80 let a zároveň aplikovat druhou dávku vakcíny v termínu 21 dnů od očkování první dávkou. Avšak výrobci dvou pro Evropu schválených vakcín ohlásili ponížení objednaných dávek. Společnost Moderna jich v lednu dodá zřejmě místo původně avizovaných 80 tisíc pouhých 20 tisíc. Společnosti Pfizer a BioNTech v pátek oznámily ponížení dodávek vakcíny Comirnaty o 40 až 50 procent kvůli rekonstrukci výrobních kapacit.

„Vláda musí udělat cokoliv, aby zajistila vakcíny,“ řekl Milan Kubek.

Pfizer ponižuje dodávky vakcín, Česku o 40 procent

Podle něj bylo času dost. Avšak vláda koná dle jeho názoru všechno na poslední chvíli. Už 30. prosince dle svých slov upozorňoval předsedu vlády Andreje Babiše [ANO], že vakcín je málo a musí se za každou cenu dokoupit, co se dá. Shazování viny na Evropskou unii není dle jeho názoru namístě.

„Nebýt EU, tak tady nemáme ani to, co dnes máme,“ uvedl prezident ČLK.

Fakt je, že na to, aby vláda zajistila vakcíny za „každou cenu“ Kubek upozorňuje dlouhodobě. Podle něj je nyní tak pouze naší vinou, že jsme si objednali málo vakcíny. Příkladem nezvládnutí očkování je i to, že vakcíny k nám dorazily 26. 12., ale vláda schválila očkovací strategii druhý týden v lednu. Podle Kubka jsme přistupovali k celé věci liknavě.

Nedostatek vakcín vidí jako komplikaci i David Feltl. Je tak stejného názoru, že epidemie covidu-19 se dá v Česku zvládnout při dostatečném množství vakcín.

„Pokud bude dost vakcíny, tak to zvládneme, pokud ne, tak bych na místě vlády vyvolal jakékoliv úsilí k obstarání dostatku vakcíny,“ říká Feltl s dodatkem, že účinné vakcíny, tedy bez řešení země původu.

Tři miliony naočkovaných do konce března je iluzorní

Prezident Kubek připomněl, že vakcíny proti covidu jsou fantasticky levné. Podle dostupných údajů vyjdou na 300 korun na jednoho. Náklady na ně jsou proto nesrovnatelně nižší s náklady za každý den lockdownu. K tomu, abychom se vyhnuli letos na podzim další izolaci společnosti, podle něj musíme naočkovat sedm milionů osob. Nebezpečí ale spočívá jak ve snížení nasmlouvaných vakcín, tak i v tom, že jsme je objednali ve velmi malém množství. Navíc od firem, jejichž vakcíny nejsou k použití v Evropě schváleny.

„Abychom se nadechli, potřebujeme očkovat seniory, chronicky nemocné, všechny zdravotníky a sociální pracovníky, to jsou tři miliony lidí,“ uvedl Kubek s tím, že to máme zvládnout do konce března. Což podle něj nezvládneme.

Upozornil na to, že ochrana před nákazou přichází až několik dní po aplikaci první dávky: „Pokud se nestihne očkování druhou dávkou, pak jsme to všechno vyhodili.

V této souvislosti upozornil i na nebezpečí posouvání termínu druhé dávky. Dle jeho názoru není možné měnit pravidla předepsaná výrobcem i regulátorem, tedy Evropskou agenturou pro léčivé přípravky [EMA].

„To není recept na bábovku,“ upřesnil.

Vakcína od Moderny vydrží 12 hodin při pokojové teplotě

David Feltl: Vakcíny proti covidu-19 se nevyhazují

K nakládání s vakcínami od Pfizer/BioNTech a porušování očkovací strategie David Feltl řekl, že od začátku vakcinace ve VFN postupují podle prioritních skupin. V praxi se však stává, že některé osoby na očkování nepřijdou. Třeba se necítí dobře, mají teplotu. VFN má proto vlastní záložní systém evidence, ve kterém neočkují všechny lidi z ulice [jak bylo minulý týden uváděno v médiích, pozn. red.], ale lidi starší 60 let a zdravotníky. Důvod je jasný.

„Jsem pyšný na to, že jsme nevylili ani jednu dávku vakcíny,“ uvedl Feltl s tím, že na vyočkování jednoho plata je pět dní, pak se musí vyhodit.

„Proto jsme vakcíny vypíchali do náhradníků, které jsme měli připraveny, tak to je, a za tím si stojím,“ vysvětlil.

Milan Kubek i David Feltl proto nerozumí kauze z minulého týdne, kdy jeden zpravodajský web zveřejnil kauzu ohledně prioritního naočkování pracovníků Státního zdravotního ústavu [SZÚ] v Praze, která skončila rezignací jeho ředitele Pavla Březovského.

Ředitel SZÚ Pavel Březovský rezignoval kvůli očkování

„To, co předvedla redaktorka, co odstřelila pana Březovského, tak nad tím se mi tají dech, navíc vzápětí napsala, že je jí to líto,“ okomentoval dění kolem SZÚ Feltl.

„Pan Březovský se stal obětí, politici se snaží odvádět pozornost od vlastních chyb. Pan Březovský by udělal chybu, kdyby ty vakcíny vyhodil,“ uvedl Kubek.

Podle něj jsou ředitelé nemocnic v posledních dnech vystavováni tlaku, že nastane vyhazov v situacích, kdy naočkují někoho, kdo není v udaném pořadí.

„Nebýt nemocnic, očkování by se u nás nerozběhlo, nebylo tu připraveno vůbec nic,“ uzavřel diskuzi Kubek.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here