Na očkování proti covidu-19 se do včerejší neděle [17. 1.] k 17:00 registrovalo v centrálním rezervačním systému 152 370 seniorů starších 80 let. 42 250 z nich si i rezervovalo termín očkování v některém z očkovacích míst v republice. Seniorů nad 80 let v Česku žije zhruba 441 000.

Informace o počtu zaregistrovaných seniorů upřesnil vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla. Registrace do centrálního systému se spustila v pátek 15. ledna v 8:00. Na základě rezervace se do soboty 16. ledna naočkovalo 1 671 lidí. Vedle zaregistrovaných seniorů vakcínu dostávají také zdravotníci, klienti domovů pro seniory a jejich pečovatelé.

Začátek očkování proti koronaviru lidí starších 80 let v pátek doprovázely technické problémy, v sobotu očkování v některých nemocnicích zpomalily dočasně nedostupné údaje o rezervacích. S komplikacemi se potýkala pražská Fakultní nemocnice v Motole, nemocnice v Liberci a Fakultní nemocnice Ostrava. Ta proto s očkováním seniorů začala později.

Vakcína proti nemoci covid-19 se v Česku začala podávat před třemi týdny, zatím ji dostalo podle sobotního vyjádření premiéra Andreje Babiše [ANO] více než 105 tisíc lidí. Dávek od konce prosince, kdy očkování začalo, do ČR přišlo zhruba 169 000.

Evropa začala očkovat proti covidu. Platí to i pro Česko

ČLK: Registrace seniorů nebyla připravena

Páteční zahájení registrace lidí nad 80 let k očkování v pořadu Partie televize CNN Prima News kritizoval prezident České lékařské komory [ČLK] Milan Kubek. Podle něj se státu nepodařilo. Řekl, že zahájení očkování proti koronaviru v Česku nebylo připraveno. Dále, že by se nezvládlo bez nemocnic, které se tím navíc vzhledem k jejich zatížení pacienty s nemocí covid-19 dostávají pod další tlak.

Ředitel Feltl je pyšný, že VFN nevylila ani jednu vakcínu

Problémy spuštěného on-line systému ukázaly, že se nemůžou registrovat miliony zájemců o vakcínu, jak se s tím počítalo od 1. února, míní šéf ČLK. Při odkládání druhé dávky vakcíny by se podle Kubka mohlo stát, že pro lidi naočkované první dávkou druhá dávka nebude k dispozici. O doporučení dávat druhou dávku místo 21. den až 28. den po první dávce už mluvil premiér. Získá se tak podle něj prostor pro očkování lidí nad 80 let.

Zhruba 70 nežádoucích účinků očkování

Očkování proti covidu provází kontrola nežádoucích účinků. Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL] v této věci uvedl, že do minulého pátku evidoval zhruba 70 podezření na nežádoucí účinky očkování proti koronaviru.

„Jako následky očkování lékaři nebo pacienti nejčastěji hlásili zarudnutí kůže kolem místa vpichu nebo příznaky, které se podobají lehčímu virovému onemocnění,“ uvedla ředitelka SÚKL Irena Storová v České televizi [ČT].

Covid vakcína a odpovědi na nejčastější otázky kolem ní

Zdravotníci zatím lidem podávají vakcíny od firem Pfizer a BioNTech, nově i od společnosti Moderna. U obou je potřeba aplikovat dvě dávky. V sobotu v ČR přibylo 5 199 nově potvrzených nákaz koronavirem, opět zhruba o třetinu méně než před týdnem. V nemocnici je 6 473 nakažených, nejméně za téměř dva týdny.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here