Léčebné lázně Jáchymov koupil Ali Fardan z Emirátů

0
1627
lecebne_lazne_Jachymov
Lázeňský dům Agricola pojmenovaný po lékaři Jiřím Agricolovi, který v regionu zkoumal léčebné účinky zdejších minerálů již v 16. století. / Foto: Lázně Jáchymov

Léčebné lázně Jáchymov koupil Ali Fardan ze Spojených Arabských Emirátů [SAE]. 100% podíl mu prodala skupina Spa & Wellness Nature Resorts. Ta vlastní ještě Lázně Luhačovice. Cena transakce není známa.

Podle údajů z veřejného rejstříku firem se novým majitelem jáchymovských lázní stal Ali Fardan [Ali Al-Fardan]. Podle dostupných informací se Fardan, který vystudoval v USA, podílí na řízení Commercial Bank of Dubai, Al Mal Capital PSC, Dubai Investment PJSC a Union Properties PJSC. Dále působí ve společnosti Dubai Investments PJSC, Al Fardan Group Holdings Co. LLC a dalších. V minulosti působil i v United Development Co., Emirates Bank International PJSC and Keystone Equity Partners Holding WLL aj. V Česku je zapsán jako člen představenstva společnosti KHD.

Ve vedení lázní zůstává současný management

V čele lázní i nadále zůstává jejich ředitel Eduard Bláha a pokračovat má i marketingová spolupráce s původně mateřskými Lázněmi Luhačovice. Bláha, který je zároveň prezident Svazu léčebných lázní [podcast s ním na níže uvedeném odkazu, pozn. red.], pak i nadále zůstává generálním ředitelem Lázně Luhačovice.

Podcast: MMR hasí problém s vouchery na lázně

Léčebné lázně Jáchymov uvedly, že změna majitele se jejich chodu, hostů, pacientů, zaměstnanců ani partnerů či dodavatelů nijak nedotkne. Zdůraznily, že objednané rezervace klientů zůstávají beze změn a jsou platné. Podle nich služby a lázeňské pobyty nebude v případě lázní v Jáchymově nově poskytovat akcionář. Ale i nadále jejich bývalý vlastník Skupina Spa & Wellness Nature Resorts.

Léčebné lázně Jáchymov těží z radonové vody

Akciová společnost Léčebné lázně Jáchymov existuje od roku 1992. Historie lázní je však více než staletá. Dnes lázně zaměstnávají přes 600 lidí zdravotnických i jiných profesí. V místě těžby radonové vody, v dole Svornost, dávají práci také dvaceti horníkům. Právě radonová voda je hlavním léčebným lákadlem pro návštěvníky.

Lázně Jáchymov každoročně navštíví na 20 000 hostů a stráví v nich průměrně 17 dnů. Mnozí z nich se do lázní vracejí. Desátý, dvacátý i třicátý pobyt v Lázních Jáchymov není podle jejich vedení výjimka. Rekordmanem je pak klient, který je navštívil již padesátkrát.

Základní jmění lázní činí 202 milionů korun. Loni firma i přes pandemii udržela kladný hospodářský výsledek a vytvořila zisk 7,4 milionu korun po zdanění. V roce 2019 vykázaly lázně zisk 57,8 milionu korun. Zatímco jejich obrat loni dosáhl 453,6 milionu korun, předloni to bylo 637,3 milionu korun.

Lázně Luhačovice vykázaly pokles tržeb a zisku

Skupina Spa & Wellness Nature Resorts po prodeji Lázní Jáchymov i nadále vlastní Lázně Luhačovice. Při zachování spolupráce s lázněmi v Jáchymově tak i nadále tvoří největší lázeňskou skupinu v České republice s bezmála 1 300 zaměstnanci. Roční obrat skupiny v roce 2018 přesáhl jednu miliardu korun. Tržby Lázní Luhačovice se však loni propadly zhruba o 150 milionů korun, přesto rok zakončily v mírném plusu.

Lázně Luhačovice nabízejí ubytování a péči pro 2 300 dospělých a 200 dětí. Jsou největšími lázněmi na Moravě a podle některých jedny z nejkrásnějších lázní v Česku. Na jejich výstavbě se podílel secesní architekt Dušan Jurkovič. Všem známý je zdejší lázeňský hotel Jurkovičův dům. Důležité jsou ale i lokální minerální prameny.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here