VZP ČR očekává letos ztrátu ve výši cca 10 mld. Kč

0
556
letos
Foto: ZdraveZpravy.cz

Všeobecná zdravotní pojišťovna [VZP ČR] letos počítá se záporným výsledkem hospodaření. Schodek by měl dle jejích odhadů koncem roku činit 9,7 mld. korun. Za letošních prvních sedm měsíců vykázala pojišťovna přebytek 600 milionů Kč.

Za kladným výsledkem hospodaření v prvních sedmi měsících roku 2020 stojí podle ředitele VZP ČR Zdeňka Kabátka především vyšší výběr na pojistném. Příjmy základního fondu, ze kterého se z většiny hradí zdravotní služby pojištěnců, dosáhly k poslednímu červenci 139,6 miliardy korun. Výdaje byly nakonec o 600 milionů nižší. Na pojistném VZP ČR ve stejném období vybrala 85,7 miliardy korun. Což představuje asi 60 % předpokládaných příjmů z pojistného na letošní rok.

„S tím jsme nepočítali, ta situace je optimističtější,“ uvedl ředitel.

Přesná čísla letos ukáže až vývoj covidu na podzim

K dosažení kladného výsledku hospodaření přispělo opakované navyšování plateb za státní pojištěnce, miliardové rezervy vytvořené v letech konjuktury a také zmírnění šíření epidemie v druhém čtvrtletí letošního roku.

„Je otázkou, jak se bude na podzim vyvíjet nákladová strana, jak dlouho se bude testovat, jestli se nám covid znovu aktivuje. Tam je velká neznámá,“ uvedl Kabátek.

Předpokládá ale, že výsledek nebude horší než zmíněný schodek ve výši 9,7 miliardy korun. Záporné saldo však hospodaření pojišťovny v příštím roce neovlivní. Dostupnost a zajištění zdravotních služeb v současné době nejsou nijak ohroženy ani v těch nejhorších prediktivních modelech, jak potvrdil Kabátek nedávno v podcastu ZdraveZpravy.cz.

„V současné době nemáme žádné ekonomické problémy. Vypořádali jsme se s doposud vzniklými náklady spojenými s covid-19,“ řekl s tím, že pojišťovna dodrží všechna ujednaní dohodovacího řízení o úhradách pro příští rok.

Pacienti jsou více informovanější, říká Zdeněk Kabátek

„To, co bylo dohodnuto v dohodovacím řízení, to je navýšení úhrad ve většině segmentů o čtyři procenta pro rok 2022, jsme schopni beze zbytku splnit,“ dodal.

Zhruba o pětinu [o 1,4 mld. Kč] rostly v prvních sedmi měsících letošního roku výdaje VZP ČR na takzvanou centrovou terapii. Jde o léčbu zvlášť závažných onemocnění moderními prostředky. Jako je tomu u biologické léčby pacientů například s roztroušenou sklerózou, Crohnovou chorobou nebo revmatologickými nemocemi. Poskytována je i k léčbě některých typů rakoviny a cystické fibrózy.

Loni hospodařila VZP ČR se schodkem 10,3 mld. Kč

Loni VZP ČR hospodařila podle své výroční zprávy se schodkem 10,3 miliardy korun. Hospodaření ovlivnila především dodatečná druhá kompenzační vyhláška, která byla vydána až letos. Z veřejného zdravotního pojištění se vyplatili odměny zdravotníkům v neakutní péči za podzimní vlnu covidu-19 a také kompenzace za výkony poskytovatelům zdravotní péče.

I přes epidemii covidu skončil loni systém veřejného zdravotního pojištění v přebytku 5,8 miliardy korun. Příjmy veřejného zdravotního pojištění loni činily 358 miliard korun, výdaje 352,2 miliardy korun. Náklady na zdravotní služby meziročně vzrostly o 48 miliard korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here