Pacienti jsou více informovanější, říká Zdeněk Kabátek

1
660
Zdenek_Kabatek_a
„To, co bylo dohodnuto v dohodovacím řízení, to je navýšení úhrad ve většině segmentů o čtyři procenta pro rok 2022, jsme schopni beze zbytku splnit,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz Zdeněk Kabátek / Foto: Martin Menšík, AIFP

Zpřístupnění léků na vzácná onemocnění, jež přináší novela o veřejném zdravotním pojištění, rozpočet Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] nezatíží. Uvedl to v podcastu ZdraveZpravy.cz její šéf Zdeněk Kabátek.

„Určité náklady očekáváme, ale nejsou to náklady, které by zásadním způsobem ovlivnily rozpočet VZP. Nebudou mít dokonce ani dopad do zdravotně pojistných plánů,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz Zdeněk Kabátek.

Podle něj aktuálně ve Sněmovně projednávaná norma zvyšuje obecně dostupnost zdravotních služeb pro pacienty. VZP ČR dle jeho slov vítá také legislativní zakotvení pozice pacientských organizací v systému zdravotnictví.

„Vstup pacientských organizací do procesů bude mnohem formálnější a mnohem lépe uchopitelný,“ říká.

Pacientské organizace [PO] dnes podle něj pojišťovna vnímá jako přirozeného partnera. S jejich pomocí dokáží zástupci pojišťovny lépe pochopit zájem pacientů, jejich problémy a dle slov Kabátka i jejich bolístky. Spolupráci se zástupci PO si především v posledních letech pochvaluje. Pacienti jsou dle něj stále více informovaní i mnohem více sebevědomí.

„Mají větší prostor, aby uplatnili své názory,“ říká Zdeněk Kabátek.

Dostupnost zdravotní péče po pandemii covidu-19

Dostupnost a zajištění zdravotních služeb v současné době není podle Zdeňka Kabátka nijak ohrožena ani v těch nejhorších prediktivních modelech. Vysoké náklady, které s sebou v posledním roce a půl přinesl covid-19 [testování, očkování, léčba covid pacientů či kompenzace poskytovatelům], pojišťovna pokrývá z vytvořených rezerv z minulých let. A pomohlo i navýšení plateb za státní pojištěnce.

„V současné době nemáme žádné ekonomické problémy. Vypořádali jsme se s doposud vzniklými náklady spojenými s covid-19,“ tvrdí s tím, že koncem roku ale i tak zamíří výsledek hospodaření pojišťovny do záporného salda.

„Nicméně do salda, které jsme schopni zvládnout,“ zdůrazňuje a dodává, že pojišťovna dodrží všechna ujednaní dohodovacího řízení o úhradách pro příští rok.

„To, co bylo dohodnuto v dohodovacím řízení, to je navýšení úhrad ve většině segmentů o čtyři procenta pro rok 2022, jsme schopni beze zbytku splnit,“ upřesňuje.

Pojišťování cizinců u dceřiné Pojišťovny VZP, a. s.

V podcastu ZdraveZpravy.cz ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek vysvětluje i, proč u nás získala Pojišťovna VZP, a. s. [PVZP, a.s.], která je dceřiná společnost VZP ČR, výhradní právo k pojišťování cizinců.

„Rozhodla tak Poslanecká Sněmovna a z mého pohledu oprávněně. A to z důvodu stabilizace platby pojistného za cizince,“ tvrdí.

V porovnání s ostatními komerčními pojišťovnami je to dle něj právě PVZP, jejíž smluvní partneři nevykazovali nedoplatky a dluhy za zdravotní péči o cizince ze třetích zemí.

„Logicky tady byl tlak na to, aby tady vznikla dočasná exkluzivita,“ vysvětluje širší souvislosti.

VZP ČR posílí roli praktiků, říká Zdeněk Kabátek

V podcastu ZdraveZpravy.cz se Zdeněk Kabátek dotýká i novinek, které chystá VZP ČR pro své pojištěnce v příštím roce. Zmíní také, na které skupiny klientů se chce v následujících měsících zaměřit především formou příspěvků hrazených z fondu prevence. Pracovat chce vedení pojišťovny v budoucím roce i na vylepšení elektronické komunikace s klienty a s poskytovateli pak i na vylepšování stávající sítě zdravotních služeb. Pokračovat chce VZP ČR i na finální podobě reformy primární péče.

„Chceme zakotvit roli praktického lékaře v systému tak, aby byl vstupní branou do systému,“ uzavírá podcast ZdraveZpravy.cz Zdeněk Kabátek.

Veronika Táchová

KabatekIng. Zdeněk Kabátek [nar. 1970] je původním povoláním technik. Svou profesní dráhu začal jako technický pracovník, později projektový manažer ve společnosti ČEZ – Elektrárna Temelín. Následně sbíral manažerské a profesní zkušenosti v Nemocnici Písek, kde byl vedoucí technicko-provozního úseku, později také člen představenstva.

Další zkušenosti v oblasti zdravotnictví získal při své činnosti v privátní sféře, kde se zabýval inženýrsko-investorskou činností.

Od roku 2006 byl nejprve vrchní ředitel pro přímo řízené organizace a poté vrchní ředitel pro ekonomiku Ministerstva zdravotnictví ČR. Působil i jako člen správní rady Oborové zdravotní pojišťovny [OZP].

Zdeněk Kabátek je ženatý a má dvě děti. Mezi jeho koníčky patří především jízda na motorce a lyžování.

1 komentář

  1. Po včerejším odvysílání pořadu Máte slovo opravdu nevím, za co si pan ředitel Kabátek zasloužil odměnu. Byl úplně mimo mísu. To, co tam sliboval, že lidé se mají obracet na VZP s hledáním lékaře, s doporučeními na různá vyšetření, atd, to vůbec nefunguje. Možná v Praze. Lidé mimo Prahu asi nepotřebují lékaře. Operoval tam tím, že lidé nemohou mít nemocnici za rohem… Pchá.
    Dnes už lidé dojíždějí za praktickým lékařem i 100 km. A ještě musí být rádi, že je vůbec vzal.
    Ve fakultních a velkých nemocnicích je určitě péče špičková. Ale pokud nebudeme mít tu prvotní péči u praktických lékařů, kteří nás někam pošlou, tak je nám to k ničemu.
    Preventivní prohlídky, když potom vás pošlou na další vyšetření a čekáte 3-4 měsíce, jsou také k ničemu. Za ty 3-4 měsíce se toho může hodně změnit.
    Alfa a omega našeho zdravotnictví je nedostatek lékařů a to nikdo neřeší.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here