Úhrady 2022: Zubaři budou dostupnější, říká Vojtěch

0
9719
úhrady
Foto: Pixabay.com

Včera [18.6.] skončilo dohodovací řízení, které stanoví úhrady za výkony mezi poskytovateli zdravotní péče a pojišťovnami na rok 2022. Úhradová vyhláška 2022 vyjde do 31. října 2021 ve Sbírce zákonů. Dohodu neuzavřeli ambulantní specialisté.

Úhrady za výkony pro příští rok v pátek 18. června potvrdilo 13 ze čtrnácti segmentů zdravotní péče. Zástupci zdravotních pojišťoven nakonec uzavřeli dohodu o plnění i s poskytovateli akutní a následné lůžkové péče. Shodu tak s pojišťovnami nenašli pouze ambulantní specialisté.

„Dohodovací řízení je u konce. Zástupci pojišťoven a poskytovatelů zdravotní péče se za koordinační role MZ shodli na dohodách ve 13 segmentech z 14…,“ potvrdil závěry letošního dohodovacího řízení na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Úhrady 2022: Dohody se podařilo uzavřít s následujícími segmenty

  • stomatologická péče
  • praktičtí lékaři
  • gynekologická péče
  • fyzioterapie
  • laboratorní a radiodiagnostické služby
  • domácí zdravotní služby
  • dialyzační péče
  • lázeňská léčebně rehabilitační péče
  • zdravotnická dopravní služba
  • zdravotnická záchranná služba
  • lékárenská péče
  • akutní lůžková péče
  • následná lůžková péče

Segment ambulantních specialistů se tak uzavřel za účasti ministerstva zdravotnictví, které do dohodovacího řízení vstupuje právě při nedohodě. Výše úhrad se pak nastavuje s přihlédnutím požadavků obou stran. Ambulantní specialisté, kteří k dohodě nedospěli, prezentovali zejména prostřednictvím zástupců České lékařské komory [ČLK] vyšší požadavky, konstatoval ministr. Podle něj ale nemohou počítat s tím, že jim ministerstvo zajistí lepší úhrady. Růst u nich bude stejný jako u ostatních oborů.

Staří dobří zubaři zase vydělali

Na druhé straně ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vypíchl dohodu se zubními lékaři. Za nových podmínek budou mít dle jeho názoru zubní lékaři zase o něco větší motivaci registrovat pacienty se zdravotním pojištěním a ošetřovat je takzvaně na pojišťovnu.

„Zubní péče se tak stane pro pacienty zase dostupnější,“ dodal Vojtěch, aniž by však blíže rozebral dostupnost stomatologické péče nebo finanční spoluúčasti českých domácností při každé návštěvě zubní ordinace.

Zde dodejme, že stomatologická péče je každoročně téma, u kterého ministr Vojtěch a náměstek pro zdravotní péči Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] David Šmehlík a prezident České stomatologické komory [ČSK] Roman Šmucler vyprávějí, jak ji svými dohodami zajistili „konečně“ pro veřejnost.

„My jsme to po letech vyřešili a nejde o žádný marketing. My jsme těch 14 miliard korun koncentrovali do zhruba 20 základních výkonů. Dá se říci, že je to revoluce v poskytování stomatologické péče. Po letech, kdy tu lidé bloudili a hledali stomatologa, jsme to konečně vyřešili,“ tvrdil už v roce 2019 David Šmehlík v rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz.

Jeho slova stejně jako slova ministra Vojtěcha a Šmuclera v této věci ale nelze brát vážně. jsou totiž iluzorní. Lidé v Česku stále „bloudí“ a hledají zubaře, který by je takzvaně vzal na pojišťovnu. V některých z regionů pojištěnci dokonce i stanují před nově otevíranou ordinací jen proto, aby měli ošetřujícího zubaře.

Běžná je i vysoká spoluúčast za zubní ošetření i navzdory platbám zdravotního pojištění. Dát tisíce korun za jednu návštěvu zubaře [plus související náklady například s dopravou na velké vzdálenosti, pracovním volnem atd.] se stává pro mnoho domácností nedostupným. Stomatologové si pak nezřídka účtují i to, co jim domluvy s pojišťovnami nedovolují. Problém je i najít specialisty s přijatelnými cenami. Sehnat dnes například ortodontistu pro dítě kvůli rovnátkům se dnes bez dobrých konexí neobejde.

Úhrady 2022: Dohody začaly garancí na nesnížení

První návrhy zdravotních pojišťoven vzhledem k vysokým neplánovaným výdajům kvůli pandemii covidu garantovaly úhrady pro rok 2022 min. ve stejné výši jako v letošním roce.

Náklady na zvládání pandemie, včetně nákladů na odměny zdravotníkům, jsou totiž už v prvních měsících letošního roku extrémní.

  • Výdaje na testování na koronavirus: cca 17 miliard korun
  • Očekáváné letošní náklady na očkování proti covidu-19: cca 10 miliard korun
  • Výpadky v plánované zdravotní péči, platby poskytovatelům: 7 miliard korun
  • Mimořádné odměny pro zdravotníky: 12 miliardy korun

Ztráta zdravotních pojišťoven je už teď 14 miliard korun

Pojišťovny se zavázaly, že když se ze státního rozpočtu navýší od nového roku platby za státní pojištěnce, zohlední to i v dohodovacím řízení. A právě minulý týden na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví ministr Vojtěch uvedl, že se platby za státní pojištěnce od 1.1.2022 pravděpodobně zvýší o 200 korun. Což navýší příjem systému zdravotnictví o 14 až 15 miliardy korun za rok.

Pojišťovny tak na plánované navýšení reagovaly zvýšením úhrad pro poskytovatele zdravotní péče zhruba o čtyři procenta.

„Dohoda pro příští rok je v rozumných mezích. Nárůst plateb je logicky nižší než v předchozích letech, nicméně je dost pravděpodobné, že v roce 2023 tlak na efektivitu ještě zesílí, pokud chceme, aby byl český systém udržitelný,“ uvedl k výsledkům dohodovacího řízení výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR] Martin Balada.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here