ČLK bude volit své vedení na dalších pět let tuto sobotu

0
559
lekari
Foto: ČLK

Lékaři si zítra 19. 6. na dalších pět let zvolí prezidenta České lékařské komory [ČLK]. Post bude v pořadí po čtvrté obhajovat stávající prezident komory Milan Kubek. Protikandidátem mu bude současný viceprezident ČLK Zdeněk Mrozek.

Na sobotním XXXV. sjezdu delegátů ČLK si zvolí zástupci lékařů na dalších pět let svého prezidenta. Vybírat budou také představenstvo komory. Sjezd začne v 10:30 v Praze v Malé sportovní hale Sparta Praha. Kvůli epidemii covidu-19 bude jednodenní a ze stejného důvodu se podle zástupců komory sjezdu nezúčastní žádní oficiální hosté.

Stávající prezident Milan Kubek vede stavovskou organizaci od roku 2006, tedy tři funkční období po sobě. Šestapadesátiletý anesteziolog Mrozek, který pracuje ve Fakultní nemocnici Olomouc, zastává post viceprezidenta ČLK od roku 2008.

Milan Kubek vede ČLK 15 let

Milan Kubek promoval na I. lékařské fakultě UK v Praze v roce 1992. Do roku 2004 pracoval v nemocnici v Praze 9 – Vysočanech nejprve jako sekundář na interním oddělení a poté jako samostatný lékař pro angiologii. Od roku 2004 má soukromou interní – angiologickou praxi.

„Česká lékařská komora především nesmí lékaře obtěžovat, ale musí jim poskytovat co nejlepší servis,” řekl Kubek ke svým plánům v případě svého dalšího zvolení.

Jako příklad uvedl nabídku právního a ekonomického poradenství a celoživotního vzdělávání. Podle něj lékař, který si platí příspěvky, musí komoru vnímat jako záštitu, pomoc v nouzi, když se v ní ocitne.

Profesní organizace by dle něj měla v dalších letech řešit nedostatek lékařů, jejich stárnutí, podmínky zaměstnávání lékařů ze zahraničí, feminizaci zdravotnictví a telemedicínu.

Kdo je Milan Kubek

Třiapadesátiletý Kubek je znám svým kritickým pohledem na zdravotnictví. Zbrojil například proti pravidlům zaměstnávání lékařů ze zahraničí. Podle něj mnohým chybí potřebné zkoušky. Dlouhodobě upozorňuje na to, že lékaři často musí sloužit hodně přesčasů a že se v nemocnicích nedodržuje zákoník práce.

Prezidentem České lékařské komory byl zvolen poprvé v lednu 2006, podruhé v listopadu 2010 a potřetí v listopadu 2015. Narodil se 13. února 1968 v Praze, je ženatý, má tři dcery.

Ve svém životopise uvádí, že se problematikou organizace a financování zdravotnictví zabývá od roku 1995. V letech 1999 až 2006 byl předseda Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů. Od roku 2004 do roku 2008 zastával funkci viceprezidenta Evropské federace lékařů zaměstnanců [FEMS].

V letech 2009 až 2015 pracoval po dvě volební období ve funkci viceprezidenta Stálého výboru evropských lékařů [CMPE]. Což je organizace se sídlem v Bruselu, jejímž hlavním úkolem je podpora kvality a bezpečnosti zdravotní péče v zemích EU a prosazování zájmů dvou milionů evropských lékařů.

Od roku 1996 do roku 2004 byl předseda OS ČLK Praha 9. A od roku 2006 zastupuje lékaře jako prezident ČLK.

Co říká viceprezident ČLK Zdeněk Mrozek

Šestapadesátiletý anesteziolog Mrozek tvrdí, že komora by stejně jako celé zdravotnictví měla nabrat nový směr a energii.

„Nyní, kdy se po pandemii bude rozhodovat o tom, kam bude směřovat naše zdravotnictví, by měla nabrat nový směr a energii i lékařská komora. Proto jsem došel k tomu, že pokud chci realizovat své představy o komoře, nastal k tomu ten nejvhodnější čas teď,” uvedl ke své kandidatuře.

Podle Mrozka by měla komora být respektovanou organizací a mít důstojné postavení, jako mají profesní komory v Německu nebo Rakousku. Měla by sjednocovat a poskytovat lékařům zázemí. Spory by podle něj lékaři měli řešit uvnitř a navenek vystupovat jednotně. Komora by také měla diskutovat o tom, jak bude zdravotnictví v Česku vypadat po covidové pandemii a jaký bude postoj profesní organizace k elektronizaci zdravotnictví.

Současný viceprezident ČLK a protikandidát Milana Kubka na post prezidenta ČLK Zdeněk Mrozek absolvoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci [1989]. Má atestaci I. stupně v oboru anesteziologie a resuscitace a atestaci II. stupně, obor anesteziologie a resuscitace. Specializovanou způsobilost získal v oboru anesteziologie a resuscitace. Dále urgentní medicíně, paliativní medicíně a léčbě bolesti. Doktorský studijní program v roce 2007 dokončil na téma Regionální anestezie [cervikální blok] při operacích karotid. V letech 1996 až 2002 pobýval na zahraniční stáži ve Spojených státech a v roce 2004 ve Švédsku.

Lékaři si zvolí i představenstvo

Prezidentovi i představenstvu vypršel mandát již loni na podzim. Kvůli pandemii covidu-19 však nebylo možné pořádat takové akce, jako je sjezd. Jejich mandát byl proto prodloužen. Ze stejného důvodu tentokrát nezvala komora ministra zdravotnictví ani jiné hosty. Sjezd ČLK bude jednodenní, hlavním bodem programu budou volby. Další sjezd se má uskutečnit tradičně na podzim.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here