WHO: Školy se mají v pandemii zavírat jako poslední

0
315
skoly
Foto: Pixabay.com

Všechny školy mají zůstat otevřené a zajistit taková opatření, která sníží riziko šíření koronaviru v nich na minimum. Škola pro děti znamená vzdělávací i bezpečné místo zároveň.

Na rizika, která s sebou přináší uzavírání škol či omezování prezenční výuky, dnes upozornily evropská pobočka Světové zdravotnické organizace [WHO] a Dětský fond OSN [UNICEF] pro Evropu a Středí Asii. K vydání varování je přimělo šíření delta varianty viru v evropských i dalších zemích a tím i zvyšování rizika vyhlašování dalších restrikcí.

Školy se mají uzavřít jako poslední a otevřít jako první

Zástupci mezinárodních organizací připomínají, že světová pandemie covidu-19 způsobila nejkatastrofálnější narušení vzdělávání za poslední roky. Je proto podle nich důležité, aby fyzická výuka ve třídách pokračovala bez přerušení v celém evropské regionu.

„Má to zásadní význam pro vzdělávání dětí, jejich duševní zdraví a sociální dovednosti,“ uvedl regionální ředitel WHO pro Evropu Hans Kluge.

Opatření proti covidu tvrdě dopadají na děti a mládež

Školy by podle dnes zveřejněné zprávy obou organizací měly patřit k místům, která se v případě další vlny koronaviru uzavřou jako poslední a otevřou jako první. Vyjádřily i souhlas s testováním ve školách. Jako nejefektivnější prevenci proti šíření koronaviru uvedly časté větrání, výuku v menších kolektivech, je-li to možné, a dodržování rozestupů. Vůbec nejlepší recept v boji s koronavirem je pak podle Klugeho očkování.

Země EU začínají s přeočkováním. WHO myslí na chudé

Organizace WHO i proto doporučila zařadit učitele a ostatní zaměstnance škol mezi klíčové pracovníky s přednostním přístupem k vakcínám proti covidu-19. Stejně tak by měly dostat očkovací látku děti starší 12 let se zdravotními obtížemi.

„Očkování je naší nejlepší obrannou linií proti viru a aby pandemie skončila, musíme ve všech zemích rychle a rovnoměrně rozšířit očkování. Což zahrnuje i podporu výroby očkovacích látek a jejich sdílení, abychom chránili ty nejzranitelnější,“ uvedl Kluge.

Nesmí se přitom zapomínat ani na chudší země. I s nimi je třeba se podělit o dostupné vakcíny, dodal. Vyzdvihl i důležitost důležitost dodržování opatření v oblasti ochrany veřejného zdraví. Do nich zahrnuje testování, sekvenování vybraných vzorků viru, trasování rizikových kontaktů, karanténu i izolaci.

UNICEF: Děti jsou tichými oběťmi pandemie

Ředitel evropské pobočky UNICEF Philippe Cori připomněl, že pandemie se velmi podepsala na duševním i fyzickém zdraví dětí a mládeže. Děti jsou dle něj „tichými oběťmi pandemie“. Školská zařízení by podle něj neměly být přitom jen místo, kam si chodí pro informace, ale i bezpečný přístav. A to hlavně pro ty, které doma zažívají násilí.

Na krizi covid doplatily týrané děti. Vzrostl jejich počet

Pandemie covidu jejich trápení ještě zhoršila. Proto je důležité, aby se děti v co nejširší možné míře a co nejrychleji opět vrátily do škol, upozornil Cori.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here