Na krizi covid doplatily týrané děti. Vzrostl jejich počet

0
898
tyrane_deti
Foto: Pixabay.com

V Dětském krizovém centru [DKC] v Praze přibyly týrané děti. Za letošní první půlrok jich bylo více než za celý loňský rok. Podle vedení DKC způsobila nárůst počtu ohrožených a týraných dětí i epidemie koronaviru, kdy děti zůstaly doma a byl jim znemožněn přístup k pomoci.

V letošním prvním pololetí se počet dětí žádajících o pomoc výrazně navýšil. Za celý loňský rok pomohli pracovníci v centru 156 dětem z ohrožujícího prostředí a 28 psychicky týraným dětem. Letos v prvním pololetí se na jejich služby obrátilo 157 dětí z ohrožujícího prostředí a 42 zažívalo psychické týrání. DKC v době krize posílilo chat a Linku důvěry.

Dětské krizové centrum v Praze pomáhá týraným, zanedbávaným a zneužívaným dětem z celé republiky. Od svého vzniku v roce 1992 přijalo do péče na 6 600 ohrožených dětí a od roku 1996, kdy byla zřízena Linka důvěry DKC, vyřídili její pracovníci přes 65 tisíc kontaktů.

Kvůli sexuálnímu zneužívání bylo v DKC vloni 266 dívek a chlapců, letos v prvním pololetí 210. Vyhrocené spory v minulém roce přivedly do centra na 47 dětí. Od letošního ledna do června 32. Fyzicky týraných dětí bylo loni v centru 94, letos v prvním půlroce 79.

Dětské krizové centrum v Praze pomáhá dětem již 28 let

Uzavřené školy, kroužky a izolace přinášejí dětem stres

Odborníci z DKC upozorňují, že na zvýšených počtech ohrožených a týraných dětí se významně podílela i epidemie koronaviru. Podle ředitelky DKC Zory Duškové znamenala pandemie s uzavřením škol, výukou na dálku, zrušením kroužků, izolací a omezením kontaktu s vrstevníky pro děti velký stres. V některých rodinách se situace zhoršila a přibylo domácího násilí.

„Děti neměly kam odejít. Nemohly chodit ven. Zůstaly uzavřené s obrovskými starostmi a trápeními,“ uvedla.

Vedení centra proto vyzvalo úřady k nastavení systému péče při mimořádných událostech, které by pomohlo i v případné druhé vlně epidemie koronaviru. Odborníci poukazují také na to, že chudší rodiny nemají počítače, nemají přístup k internetu či dostatečný telefonní tarif k využívání služeb na dálku. Informace o dostupné pomoci by měly být k dispozici na jednom místě. Pokud by se zařízení pomoci v bydlišti uzavřela, měly by mít děti možnost využít je v jiném regionu.

Vyhledání pomoci má dětem usnadnit nová kampaň Tvůj parťák v nesnázích. Její tvůrci chtějí informace a kontakty na odborníky ke školákům dostat přes papírovou skládačku medvěda. Bližší informace jsou zde.

Týrané děti potřebují pomoc, včetně rodičů

Podle Zory Duškové je odpovědnost státu zajistit dětem ochranu, a to zvlášť těm týraným, zanedbávaným a zneužívaným.

„Tyto děti se dostaly zcela na okraj pozornosti společnosti [za epidemie, pozn. red.]. Dnes a denně jsme slýchali o rizikové skupině seniorů. A já rozumím tomu, proč to tak bylo, ale vedle toho měla být zmiňována i riziková skupina dětí,“ upozorňuje.

Podle ní se v době epidemie změnila témata, s nimiž se děti na odborníky obracely.

„Bylo to téma velikého strachu. O sebe, o život, z neviditelné nemoci, o blízké, o prarodiče. Velké téma byla úzkost dětí. Přibylo kontaktů s dětmi, které se v důsledku zátěží sebepoškozovaly. Také se u dětí více začaly objevovat sebevražedné myšlenky,” vyjmenovává.

„Celkem 54 dnů se rodiny a děti nechaly v situaci pomožte si samy,” uvedla zástupkyně ředitelky DKC Veronika Andrtová.

Nouzový stav a půl roku zavřené školy

Česko bylo od 12. března do 17. května v nouzovém stavu. Provoz musely zastavit i centra pomoci a sociálních služeb. Odborníci požadovali obnovení fungování alespoň na dálku. Před zhoršením situace v rodinách i varovali. Služby sice vláda povolila obnovovat od 27. dubna, ale nejdříve jen na dálku po telefonu a přes internet.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here