Lékaři doporučují po vakcíně Janssen druhou dávku

0
8628
Janssen
Foto: Johnson & Johnson

V USA řeší, kdy a jak postupovat u přeočkování proti covidu-19 u lidí, kteří dostali jednorázovou vakcínu Janssen od Johnson & Johnson [J&J]. Tamější lékaři přitom nabádají podstoupit přeočkování co možná nejdříve.

Americké Centrum pro kontrolu nemocí a prevenci [CDC] iniciovalo diskuzi vědců a lékařů o potřebnosti takzvaných booster dávek. Tedy o přeočkování třetími dávkami vakcíny proti covidu-19. A závěr byl jednoznačný. Přeočkovat by se měli všichni lidé starší 65 let. Docela jistě pak všichni, kteří žijí v pečovatelských domech. A také lidé ve věku 50 až 64 let, kteří trpí vážnými zdravotními problémy. CDC pak vydalo nezávazné doporučení s přeočkováním začít co nejdříve u těch, kteří byli očkováni jednorázovou vakcínou Janssen od J&J.

„Obávám se, že bychom měli věnovat větší pozornost důležitějším věcem, než se bavit o posilování očkování vakcínou Pfizer. Přeočkování považuji za mnohem důležitější v případě lidí očkovaných vakcínou Johnson & Johnson,“ uvádí v článku For People Who Got The J&J Vaccine, Some Doctors Are Advising Boosters ASAP na americkém serveru NPR doktorka Helena Keippová Talbotová z Vanderbild University, členka Poradního výboru CDC.

Dodává přitom, že lidé, kteří byli očkovaní vakcínou Janssen od J&J, potřebují přeočkování mnohem více než lidé očkovaní dvoudávkovými vakcínami od Pfizeru a Moderna. V USA se to týká takřka 15 milionů lidí.

Ochrana klesá u všech věkových kategorií

Důvod, proč mnohé země začínají s přeočkováváním třetí dávkou vakcíny proti covidu-19 hlavně u rizikových skupin je postupný pokles ochrany proti nemoci po očkování. CDC například uvedlo, že ochrana lidí starších 65 let před nutností hospitalizace v USA klesla během posledních šesti měsíců z 85 na 70 procent.

Z průzkumu CDC u vakcíny Janssen navíc vyplynulo, že její účinnost klesá na stejnou úroveň u lidí všech věkových skupin.

„Efektivita vakcíny J&J naneštěstí ve Spojených státech klesla u všech věkových skupin na 71 procent. A to nás přesvědčilo, abychom vzali upozornění CDC vážně a začali s přeočkováním lidí původně očkovaných vakcínou J&J,“ uvedla autorka výzkumu Monica Gandhiová z University of California ze San Franciska.

Zároveň uvedla, že pro přeočkování byla v případě její univerzity zvolena vakcína Comirnaty od společnosti Pfizer a BioNTech.

„I když jsme pro tento postup neměli oficiální doporučení, oočkovali jsme každého zájemce, který byl původně očkovaný vakcínou Janssen od J&J vakcínou Comirnaty od firmy Pfizer,“ upřesnila.

Rozhodnutí univerzity přitom vycházelo z britské studie, která porovnávala účinnost jednotlivých booster vakcín.

Co říká britská studie

Gandhiová zdůraznila, že britská studie potvrdila, že přeočkování je bezpečné a efektivní. Ve studii byli někteří z účastníků navíc přeočkováni mRNA vakcínami [Pfizer či Moderna], byť byli původně očkovaní vakcínou AstraZeneca. To znamená látkou, která funguje na stejném principu jako vakcína Janssen od J&J, tedy adenoviru.

„Předběžné výsledky této studie ukazují, že použití rozdílných typů vakcín pro dodatečné očkování může vést k silnější imunitní reakci. Ostatně britští občané, kteří mají nyní nárok na třetí očkování, tak mohou být naočkováni AstraZenekou. Anebo dvěma mRNA vakcínami bez ohledu na to, čím byli původně očkovaní,” vysvětlila Gandhiová.

Vakcína Janssen prokázala 67% účinnost proti covidu

Avšak dodala, že pokud někdo zprvu dostal vakcínu J&J a chce se nechat nyní přeočkovat, měl by to konzultovat se svým lékařem.

„Nejspíše dostanou doporučení, aby se dali očkovat vakcínou mRNA, nebo, pokud to bude možné, dostali druhou dávku vakcíny J&J,“ řekla.

FDA nyní posuzuje Janssen a Modernu k přeočkování

Podle specialisty na infekční nemoci z Harvardského lékařského ústavu Paula Saxe je rozhovor s lékařem o možnosti a výběru druhé dávky důležitý zejména pro rizikové skupiny. Potvrzuje i to, že jedná dávka vakcíny Janssen zřejmě není dostatečná k tomu, aby vygenerovala vysokou dávku protilátek, které by chránily proti delta mutaci.

„Domnívám se proto, že lidé, kteří jsou ohroženi koronavirem, by si měli rozmyslet, zda se nechat očkovat mRNA, pokud byli původně naočkováni vakcínou J&J,“ uvedl svůj názor.

Zástupci amerických úřadů si ale podle šéfa federálního Veřejného zdravotnického výboru [PHSCC] lékaře Viveka Murthyho tak jistí nejsou.

„Chceme mluvit s těmi, kteří byli očkováni vakcínou Moderna nebo J&J. Jde o jejich zdraví, stejně jako o zdraví těch, kteří byli očkováni jinou vakcínou. A chceme si být jisti, že jsou spolehlivě chráněni proti koronaviru,“ uvedl.

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA] již před několika týdny schválil mRNA vakcínu Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech k přeočkování. Nyní pro stejný účel posuzuje podklady vakcíny Spikevax od Moderny, ale i látku od J&J.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here