Slovensko červená. Od 4.10. se tak zpřísní vstup do ČR

0
1052
Slovensko
Foto: Pixabay.com

Mezi země s vysokým rizikem nákazy koronavirem se v pondělí 4. října zařadí Slovensko a Lucembursko. Naopak skupinu zelených destinací s nízkým rizikem přenosu viru nově rozšíří Malta a Azorské ostrovy. 

Od pondělí 4. října budou muset zbystřit neočkovaní cestující do Česka ze sousedního Slovenska. Rychle rostoucí počty nově nakažených koronavirem, které se u našich východních sousedů v posledních dnech pohybují kolem 1 400 za den, přiměly Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí [ECDC] k zařazení Slovenska mezi země s vysokým rizikem nákazy. České Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR], které se daty Střediska řídí, proto přidalo Slovensko na seznam červených zemí. Nově k nim přibyde také Lucembursko a do tmavě červené kategorie ještě Estonsko.

Slovensko a další vysoce rizikové země pro Česko

Vysoce rizikovými neboli červenými zeměmi pro příjezd do Česka budou od pondělí 4. října Bulharsko, Belgie, Irsko, Chorvatsko, Kypr, Norsko, Lotyšsko, Lucembursko a Slovensko. Dále také Německo, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Švýcarsko. Pro návrat ze zemí z červené kategorie platí stejná pravidla jako při návratu z tmavě červené kategorie. Přičemž velmi vysoké riziko přenosu nákazy [tmavě červené země, pozn. red.] pro Česko značí nově Estonsko. Dále také Litva, Slovinsko a ostatní mimounijní země.

Lidé vracející se z červených a tmavě červených zemí tak musí před návratem do Česka vyplnit příjezdový formulář. A zároveň se nechat před návratem otestovat na koronavirus antigenním nebo PCR testem. Pokud se tedy budou přepravovat veřejným dopravním prostředkem. Otestovat se musejí i po příjezdu, a to v době od 5. do 14. den od vstupu na území země. Do té doby zůstávají doma v preventivní karanténě. Lidé cestující soukromým vozidlem se nemusí testovat předem, nicméně povinnost testu od 5. do 14. dne od návratu už se na ně také vztahuje.

Upřesněme, že dle ministerského nařízení vyplňují všichni přijíždějící do ČR příjezdový formulář. To kvůli jednoduššímu trasování rizikových kontaktů v případě prokázání nákazy.

Země s nízkým rizikem nákazy

Mezi země s nízkým rizikem nákazy [zelená kategorie] pak od pondělí patří Malta, Polsko, Vatikánský městský stát a Azorské ostrovy. Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak Austrálie, Chile, Hongkong, Jordánsko, Korea, Kanada, Katar, Kuvajt, Macao. Dále i Nový Zéland, Saudská Arábie, Rwanda, Uruguayská východní republika a Tchaj-wan.

Končí zákaz vydávání víz a povolení k pobytu pro cizince

Střední riziko nákazy [oranžová kategorie] pak podle dat z ECDC hrozí v zemích Andorra, Dánsko, San Marino, Švédsko, Španělsko vč. Baleárských a Kanárských ostrovů, Itálie, Lichtenštejnsko, Island, Finsko, Francie, Maďarsko, Monako, Nizozemsko a Portugalsko včetně ostrova Madeira.

Očkovaní vyplňují jen online příjezdový formulář

Z testování a domácí karantény do negativního výsledku testu po návratu z ciziny jsou zproštěni lidé po 14 dnech od dokončení očkování proti covidu-19. Dále lidé v postinfekční imunitě. Tedy ti, kteří se z covidu-19 uzdravili v posledních šesti měsících.

„Zůstává jim jen povinnost vyplnit Příjezdový formulář,“ upozorňuje MZ ČR ve své zprávě.

Dále připomíná, že se uznává i očkování občanům třetích zemí. Musí jít o vakcínu schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky [EMA] nebo Světovou zdravotnickou organizací [WHO].

Česko uzná očkování mimo EU a zavádí nová opatření

„Tyto osoby zároveň musejí mít vystavený ověřitelný certifikát, který je zveřejněný v seznamu certifikátů na webu Ministerstva zdravotnictví,“ upřesňuje úřad.

Jednat se může také o očkování ze zemí, pro které byl uzavřen implementační akt a tedy vydávají certifikát podle EU covid nařízení.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here