Osteoporóza trápí mnoho lidí. Lze jí však předcházet

1
950
osteoporoza
Ilustrace: Pixabay.com

Osteoporóza trápí čím dál více lidí. Řídnutí kostí má vícero příčin. Jsou jimi věk, predispozice, hormonální kondice, nedobrá životospráva a nemoci, které jsou často spojeny s narušenou funkcí ledvin.

Naše kosterní soustava v čase dětství a dospívání postupně sílí, přičemž maximální hustoty dosahují naše kosti ve věku dvaceti let. Po pětatřicítce pak začínají slábnout. S postupujícím věkem se kostní hmota rozpadá rychleji, než se vytváří. Pokud k tomu dochází v nadměrné míře, vzniká onemocnění zvané osteoporóza. Existují také specifické choroby, které osteoporózu přímo způsobují.

„Velká část pacientů s ledvinným selháním má zároveň problém s osteoporózou,“ upozorňuje primář pražského dialyzačního střediska Fresenius NephroCare Petr Táborský.

Dalšími chorobami ovlivňujícími negativně naše kosti jsou podle něj například cukrovka, hyperparatyreóza nebo hypertyreóza, zánětlivá onemocnění střev, autoimunitní onemocnění včetně revmatoidní artritidy. Dále i roztroušená skleróza a Parkinsonova choroba.

„Vždy, když se objeví osteoporóza u člověka, který není v pokročilém věku, je důležité se ujistit, zda se nejedná o některé z interních onemocnění,“ dodává Táborský.

Zlomenina krčku stehenní kosti zabíjí pětinu nemocných

Osteoporóza a co ji vlastně způsobuje

Společně s vápníkem se na stavbě kostí podílí hlavně fosfor. Metabolismus fosforu je úzce spjat s regulací vápníku za účasti vitamínu D. V tenkém střevě se z potravy vstřebá asi 70 až 80 procent fosforu.

„Vápník a fosfor spolu za normálních podmínek kooperují. Pokud je však fosforu nadbytek, například při nedostatečné funkci ledvin, tak se fosfor v krvi hromadí a mění se spolupráce v soutěž o pozici v kostech,“ vysvětluje Petr Táborský.

Dodává, že vápník pak kosti opouští, jeho hladina v krvi stoupá a následně se ukládá do měkkých tkání, kde není vítaný a působí škodlivě [ateroskleróza]. Výsledek je pak měknutí kostí a zmíněná osteoporóza.

„Důvodů je více. Je to jednak nedostatek aktivní formy vitaminu D, který si tito pacienti nemohou sami v těle vytvořit, protože právě ledviny přeměňují neaktivní vitamin D na vysoce aktivní kalcitriol, a jednak hromadění fosforu, který se za normálních okolností vylučuje z těla ledvinami,“ upřesňuje Petr Táborský.

Lidem v ČR chybí minerální látky. Kvůli špatné stravě…

Osteoporóza může u žen vzniknout také kvůli nízké hladině estrogenů v průběhu menopauzy. A u mužů pak následkem nízké hladiny testosteronu. Dalším významným hormonem, který zasahuje do metabolismu kostí je kalcitriol. Jeho přeměnu z vitaminu D na aktivní formu v organismu zajišťují játra a ledviny. Pokud ledviny nepracují správně, organismus trpí jeho nedostatkem a výsledkem může být opět osteoporóza.

Jak fungují naše kosti

Hlavní minerál, ze kterého jsou kosti postaveny je vápník. Máme ho v nich asi 1 kilogram a jeho množství se neustále mění. Zjednodušeně se dá říci, že vápník neustále cestuje mezi kostmi a krví tak, aby jeho hladina v krvi byla stálá pro ostatní důležité funkce tkání a orgánů.

Osteoporóza: Co prospívá našim kostem
  • Vápník – základní minerál zajišťující pevnost kostí
  • Hořčík – napomáhá správnému metabolismu vápníku
  • Vitamin D3 – pro správné vstřebávání vápníku ve střevech
  • Vitamin K2 – k vytvoření proteinu důležitého pro tvorbu kostí
  • Stroncium – kovový prvek, který napomáhá zlepšit hustotu kostí

Z 80 procent je kost tvořena pevnou plášťovou částí [kompaktní kost], která je nositelkou mechanických vlastností skeletu. Její hlavní funkcí je odolat tlaku a tahu. Zbylých 20 procent pak tvoří kost houbovitá, která je složena z trámců. A má za úkol přenos tlaku na kompaktní kost. Je mnohem metabolicky aktivnější než kompaktní kost a probíhá v ní látková výměna a remodelace.

To hlavní, co naše kosti potřebují, je správná výživa a pohyb. Pevnost kostní hmoty je ovlivněna vrozenou predispozicí a pohlavím. Ženy mají obecně větší sklon k osteoporóze. A důležitá je pro pevnost kostí také životospráva.

 –RED–

1 komentář

  1. Ďakujeme, že ste sa vo svojom článku venovali dôležitosti osteoporózy. Je dôležité šíriť povedomie o tomto stave a podporovať proaktívne opatrenia pre zdravie kostí. Vaše cenné poznatky si veľmi ceníme!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here