Každý rok přibývá pacientů s Parkinsonovou chorobou

0
765
s_parkinsonovou_chorobou
Ilustrace: Pixabay.com

Parkinsonova choroba je jedna z nejzávažnějších nevyléčitelných poruch nervové soustavy. Své o tom vědí i zdravotní pojišťovny. Například Česká průmyslová zdravotní pojišťovna [ČPZP] eviduje téměř 5 tisíc pojištěnců s Parkinsonovou chorobou. Náklady na jejich léčbu dosahují částky 70 milionů korun ročně.

Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění centrální nervové soustavy, které přímo souvisí s úbytkem nervových buněk. Tyto buňky za normálního stavu produkují dopamin, jehož nedostatek způsobuje, že pacient postupně není schopen ovládat nebo kontrolovat svůj pohyb. Hlavními příznaky onemocnění jsou třes [tremor], svalová ztuhlost [rigidita], zpomalenost a omezení rozsahu pohybů [bradykineze], poruchy stoje a chůze, maskovitý obličej a psychické problémy typu deprese.

Mladí parkinsonici mají šanci, ne všichni ji dostanou

Nemoc se nejčastěji objevuje u lidí nad 50 let, postihuje avšak i pacienty mladšího věku. O něco vyšší riziko, že se onemocnění rozvine, je u mužů. Parkinsonova choroba je v současnosti nevyléčitelné onemocnění, jehož příznaky ale dokáží významně utlumit medikamenty. Terapie se zaměřuje na příznaky onemocnění a zahrnuje farmakologickou léčbu, rehabilitaci, psychoterapii a také úpravu životosprávy. Základem farmakologické léčby jsou léky nahrazující chybějící dopamin, nebo měnící metabolizmus dopaminu. Využívají se i pomocné léky ovlivňující vedlejší příznaky i komplikace a neurochirurgická léčba, jako je hluboká mozková stimulace.

Počty pacientů s Parkinsonovou chorobou rostou

Podle mluvčí ČPZP Elenky Mazurové u nás pacientů, kteří trpí Parkinsonovou chorobou, postupně přibývá.

„Za rok 2019 byla diagnóza označující Parkinsonovu chorobu vykázána u 4 908 našich pojištěnců, zatímco za rok 2020 to bylo 4 930 pojištěnců. Celkové náklady na jejich léčbu stouply meziročně o téměř 300 tisíc korun na 68,5 milionu korun,“ říká s tím, že od roku 2013 u ČPZP stoupl počet pacientů s Parkinsonovou nemocí o bezmála osm stovek.

Podle ní celkovou částku, kterou pojišťovna vynakládá na léčbu pojištěnců s Parkinsonovou chorobou, ovlivňují jak hospitalizační náklady spojené s dlouhodobou lůžkovou péčí při zhoršení stavu pacienta, tak předepsané léky na recept.

Levodopa bez doplatku bude. A i DBS pro více lidí

„Například v roce 2017, kdy byly celkové náklady této léčby vyčísleny na téměř 75 milionů korun, nám byly hospitalizační doklady vykázány na 153 pojištěnců s celkovou částkou 17,5 milionu korun. Jejich hospitalizace si tak vyžádala 114 151 korun v průměru na jednoho pojištěnce,“ vysvětluje.

Dodává, že v roce 2019 pak byly hospitalizační doklady vykázány u 173 pojištěnců a náklady činily 13,2 milionu korun. Průměr na pojištěnce tak dosáhl 76 346 korun.

Obdobně je to u této diagnózy s léky na recept. Zatímco v roce 2017 byly České průmyslové zdravotní pojišťovně vykázány předepsané recepty za více než 29 milionů korun, o dva roky později to bylo necelých 23 milionů korun. Průměrná částka léků na recept v roce 2017 činila 6 391 korun a v roce 2019 pak 4 863 korun na osobu.

Den Parkinsonovy nemoci připadá na 11. duben

Parkinsonova choroba je pojmenována po britském lékaři Jamesi Parkinsonovi, který ji v roce 1817 jako první na světě popsal. Onemocnění nazval „obrna třaslavá “ a vystihl tak základní příznaky nemoci – svalovou ztuhlost a třes.

Před 265 lety se narodil chirurg a lékárník Parkinson

Parkinsonovou chorobou trpěli například papež Jan Pavel II., malíř Salvador Dalí nebo boxer Muhammad Ali. Podle pozorovatelů počty pacientů s touto nemocí budou ve vyspělém světě narůstat spolu s tím, jak v něm bude přibývat starších lidí.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here