Lékaři nabádají k očkování chlapců proti HPV

0
1449
HPV
Ilustrační foto: Pixabay.com

Svěděním, pálením a bolestí – takto nepříjemně se projevují genitální bradavice, jejichž příčinou jsou HPV infekce. Ty postihují nejen ženy, ale i muže. V Evropě jimi ročně onemocní více než 380 tisíc mužů. Proč?

Důvod je nákaza infekcí Human Papillomavirus [HPV]. HPV je vůbec nejčastější sexuálně přenosnou infekcí a v životě se s ní setká až 80 procent mužů. Mimo sexuální abstinenci je podle lékařů nejúčinnější prevencí očkování.

„Ve své ordinaci pacientům nejčastěji sděluji diagnózu genitálních bradavic nebo přednádorových a nádorových stavů. I přes osvětu o hrozbách HPV se ale bohužel stále setkávám s velkým počtem nových pacientů v pokročilých stadiích nemoci,“ říká gynekolog Michal Mihula z Městské nemocnice Ostrava.

Proočkovanost proti HPV virům v Česku jenom klesá

Včasné zachycení obtíží spojených s předchozí nákazou HPV viry podle něj ovlivnila i pandemie koronaviru, protože pacienti se k lékaři báli přijít, aby se nenakazili.

„Mnoho pacientů použilo koronavirus trochu jako výmluvu, aby prohlídku u lékaře oddálili. Stydí se a nechtějí o svých intimních problémech mluvit. To je samozřejmě chyba, protože čím dříve k lékaři přijdou, tím rychleji a účinněji jsme jim schopni pomoci,“ dodává.

Co je Human Papillomavirus [HPV]

Podle lékařů jsou muži ve stejném riziku jako ženy se HPV infikovat. Většinou si tělo s infekcí samo poradí bez dalších následků. V některých případech ale dochází k rozvoji závažných onemocnění, jako je například rakovina.

Česká republika byla v roce 2018 třetí zemí na světě, která u 13letých chlapců zavedla úhradu vakcinace ze zdravotního pojištění. Jejich proočkovanost je však přesto stále velmi nízká. V letech 2018 a 2019 se u 13letých chlapců pohybovala pouze okolo 29,7 procenta.

Ženy nad 50 let dostanou set k samovyšetření na HPV

„Povědomí o tom, jak moc důležitá je pro chlapce vakcinace proti HPV, je stále nízké. Dříve se infekce spojovala především s rakovinou děložního čípku u žen. Nyní již víme, že HPV viry mohou způsobit i řadu dalších nemocí u mužů. Pomocí vakcinace jim lze předcházet. Očkovaný chlapec navíc zároveň chrání i svou partnerku,“ vysvětluje předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP Alena Šebková.

Kdy očkovat chlapce proti HPV

Specialisté doporučují naočkovat dívky a chlapce ještě před začátkem jejich sexuálního života. Vhodná je k tomu například 13letá preventivní prohlídka.

„Předpokládáme, že v tomto věku dítě ještě není sexuálně aktivní, a navíc máme studie, které potvrzují, že si právě v tomto období tělo utvoří nejvíce protilátek. Rodiče si občas nechtějí připustit, že i jejich dítě začne sexuálně žít, a nad očkováním z tohoto důvodu bohužel neuvažují,“ říká Šebková.

V boji s rakovinou způsobenou HPV viry jsou důležitá preventivní vyšetření. Ženy mohou pravidelně docházet na screening děložního hrdla. Pro muže neexistuje žádné podobné pravidelné vyšetření, které by včas odhalilo rakovinu anu [análního kanálu, pozn. red.].

HPV infekce: Základní otázky a odpovědi k nemoci

„Očkování chlapců je proto velmi důležité. K lékařům se muži dostanou obvykle až v pokročilých stadiích nemoci, kdy pociťují závažné potíže,“ říká závěrem Michal Mihula.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here